夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

如果照顧兩個小朋友仲係bb階段,未返學應該拎幾錢比較應該。
負責日常
兩個小朋友,奶粉,尿片,服裝,飲食,所有有關小朋友既開支。
間中我地兩公婆既飯幾。間中煲湯,間中出去食。
我日間既飲食錢。老公公司食或我間中煮飯帶。
其他所有唔洗我預負責。

伯爵府

2024年龍年勳章

kawainnn 發表於 19-11-3 01:08
負責日常
兩個小朋友,奶粉,尿片,服裝,飲食 ...

你有工人嗎?1個湊2個好辛苦。沒工人也請個鐘點吧,有2個bb 家務多好多

大宅

Bb開支用附屬咭,加你自己零用15000

子爵府

bb階段淨係小朋友尿片、奶粉每月都$5000,其他bb日用品每月$500-$1000,加埋買BB衫、毛巾每月$500,淨係2位bb費用around $6000-$7000

你日頭膳食,睇你食咩,如果自己煮或者食麵包可能平d,如果出街食每日最少$100,每月$3000

間中要煲湯,咁晚餐係咪你煮呢?係每日買餸錢$120,每月$3600

日用品例如廁紙、清潔用品、家庭所有消耗品係咪你負責?係,每月$1500

以上加埋都接近$15000架啦,當然有d位係可以慳,例如bb全部2手衫,等特價入貨呀咁,不過你要預埋額外支出,帶2個小朋友好多突發事

男爵府

冇話應唔應該㗎喎,bb每月用幾多,你有數得計,如果佢只想俾啱啱好夠用嘅數,咁全部碌佢卡囉,實報實銷,再加3幾千街市買餸

翡翠宮

話比你合要收幾多無用
你老公搵幾多得架

珍珠宮

負責日常
我覺得豐儉由人。視乎大家的理財共識而定,如果大家的理財策略唔同,就要當事人(自己兩夫妻)一齊拆掂佢。
我對住我前夫,係我一人搵錢養起 起碼兩頭家 。 我前夫理財,所以我畀曬我賺的錢 100% 他管理。
他會週期性給一個財政報告,財政計畫 我知。
現在我先生養我,他了解我不會亂花錢,放心給個信用卡我,和一些現金我旁身。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

大宅

唔計日常必須洗費,再俾多4000我

大宅

每個月我比$40K家用

老婆有做嘢,供樓每個月20K左右佢既,反正層樓冇我名

工人姐姐既人工,BB (x1) 既經常性開支就係靠果 $40K家用

但水電煤管理費 + 出街食飯、買餸錢、突發嘢之類非經常性開支多數由我比, 但有時由佢出,(70 :30 左右啦), 大家都冇乜點計

老婆會儲到D私己$, 但相反我就個個月到月尾就冇乜錢剩

當用$黎買佢安全感算數, 反正自己都冇咩要花錢既嗜好。

男爵府

而家冇做野,老公比$2xxxx左右,包括交租(公屋)所有屋企開支,都夠用既,不過冇咩儲錢囉

伯爵府

回覆樓主:

2萬應該夠

大宅

調轉 佢只留要俾佢屋企人家用部份再加1萬俾佢自己
其餘歸家用
我負責管好呢頭"家" 佢負責賺錢養"家"
既然賺嘅錢係要嚟養"家"嘅 當然歸"家"所有!

男爵府

負責日常

我老公佢9成份糧俾屋企。鬼佬lunch通常食三文治,星期一至四都自己整packed sandwich + 生果 + 薯片,同其他鬼佬同事一樣。星期五就同同事出去食lunch,講緊都係50-100港元。仲有電話費佢自己俾返。
因為我地住公司附近,佢踩單車/行路返工

男爵府

負責日常

其實男人做得爸爸,係為呢個家既,俾晒成份糧應該甘心既。我爸爸就係咁,9成人工俾我媽

男爵府

BEDL 發表於 19-11-12 17:49
每個月我比$40K家用

老婆有做嘢,供樓每個月20K左右佢既,反正層樓冇我名

男爵府

首先你要知道老公揾幾多,然後你計下每個月既必要開支,再同佢商量。
我老公比收到入8成作為家用,全包屋企所有開支,好多時去街都係由果度比,有淨的我零用後作儲蓄,當然我有記下開支,歡迎查數。

男爵府

我結婚後冇家用呢回事。做個數表出黎大家攤開睇,收入放喺同一個pool,我同老公都係每人支出返零用錢。我覺得咁最公平公正公開。

別墅

負責日常

無家用,我同佢搵幾多錢都擺埋一齊,我地平均拎零用,其餘費用阿公比

首頁

尾頁

跳至