嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢一歲時家庭醫生就話小朋友包皮長,日後可能要割. 由細當時太細,我就無乜理.

到佢約4歲時有天何b仔突然又紅又腫就診斷佢係發炎,由於我地無幫小朋友買保險,所以叫家庭賢生寫紙睇政府.

好彩政府好快比到期我睇第一次醫生,當時係8月,睇完政府醫生都話我地點幫佢‘劣’都應該唔會有咩效果,所以我地決左割包皮,然後就約左11月4日入院割.

當天我地0745要到日間手術中心,然後再度高磅重,跟手姑娘就係我仔二雙手手背渣d藥膏,作用係當打豆落佢手度佢唔會痛, 因為做呢個手術係要全麻的.

大宅

係未入手術前,智樂既醫院遊戲師就同我仔玩,邊玩邊簡單地同佢講下今日佢入院係做咩手術,用卡通人物幫助佢白明陣間有咩程序。(呢個遊戲師係我仔第一次8月去醫院時姑娘話我知有呢個新的服務,由於我覺得可能對小朋友有用,所以佢地當時係見過一次面)

約9點左右,我就同仔仲有遊戲師一齊同佢入手術室,我角色係安撫下個仔小小不安既心情,同幫佢訓上手術床,跟住遊戲師拎住佢個ipad, 比我仔一邊玩ipad game, 分散佢注意力同時,麻醉師就幫佢係手度種豆,我仔係完全無感覺下就種左豆. 跟住按指引就吸氣,無耐訲著,我同遊戲師就離開手術室.

大宅

到10:30左右,護士通知我佢已完全手術,叫我入蘇醒室陪仔,等佢一闉眼就會見到媽媽. 通左10分鐘就醒。

約12:30就可以食野,約2:30就出院. 全程無喊過!埋單$135!

我地係將軍澳醫院做呢個手術,醫生,護士,姑娘,姐姐,遊戲師,個個都勁nice 同friendly, 令我仔真係無驚既感覺!

男爵府

回覆樓主:

多謝分享

大宅

煎釀三寶 發表於 19-11-10 23:44
多謝分享

客氣啦JM (emoji)

男爵府

nicenicecarmen 發表於 19-11-5 08:50
到10:30左右,護士通知我佢已完全手術,叫我入蘇醒室陪仔,等佢一闉眼就會見到媽媽. 通左10分鐘就醒。

我仔都係包皮過長
有想佢早d做
有次睇開醫生問左醫生 佢話如果無發炎就唔使理住 佢又話全麻始終唔係幾好 非發炎都唔建議做手術割
我十五十六甘

大宅

lingling66 發表於 19-11-11 22:18
我仔都係包皮過長
有想佢早d做
有次睇開醫生問左醫生 佢話如果無發炎就唔使理住 佢又話全麻始終唔係幾好 ...

我個陣十係想拖到佢大d先算,點知佢幾個月前發炎,變左條大腸咁,又紅引腫、雖然唔痛,但佢久唔久就話阿b仔唔有d痛,剛好佢又剛過左4歲,而醫院又有期,咁就拿拿聲攪左佢。

聽說小朋友全麻,最好過左4歲,你可以考慮下.. 唔洗急既..但做左就無咁煩.

我仔由做完手術到現在都係係咁e喊左一二次,仲要係我唔好小心碰到佢先叫、其實余時都係照玩食同訓

男爵府

nicenicecarmen 發表於 19-11-11 22:23
我個陣十係想拖到佢大d先算,點知佢幾個月前發炎,變左條大腸咁,又紅引腫、雖然唔痛,但佢久唔久就話阿b ...

係呀 除左發炎 甘我等佢大d先

大宅

lingling66 發表於 19-11-11 22:46
係呀 除左發炎 甘我等佢大d先

我懷疑我細仔到4歲...都要割架啦...佢情況同哥哥一樣...無眼睇.

但如果政府只須$135....我覺得真心值!

男爵府

nicenicecarmen 發表於 19-11-11 22:50
我懷疑我細仔到4歲...都要割架啦...佢情況同哥哥一樣...無眼睇.

但如果政府只須$135....我覺得真心值!

政府醫院 係有必要先肯同你做
無發炎 你主動要求 佢都唔肯的

大宅

lingling66 發表於 19-11-11 23:14
政府醫院 係有必要先肯同你做
無發炎 你主動要求 佢都唔肯的

係! 之前QE 只打發我走、話我大仔無野.

到我大仔再發,我就轉去將軍澳醫院,佢地一睇就話要做...

禁止訪問

大宅

Agnes088 發表於 19-11-15 18:59
所以點解好多家長4/5歲就幫仔仔割左先,廢事煩

呢個年紀做不錯...!我仔已經唔痛...

禁止訪問

大宅

Agnes088 發表於 19-11-15 19:38
竟然唔痛?

真係無乜....佢叫奓都係二次,都係頭幾日我唔小心點到佢個頭...其他都無喊過...

男爵府

2018復活節勳章 睛靈勳章

nicenicecarmen 發表於 19-11-5 08:48
佢一歲時家庭醫生就話小朋友包皮長,日後可能要割. 由細當時太細,我就無乜理.

到佢約4歲時有天何b仔突然 ...

多謝分享我個仔都試過發炎,而家4歲,都想幫佢割,但怕佢咁細個全麻有D擔心

大宅

CatBaby1111 發表於 19-11-22 23:39
多謝分享我個仔都試過發炎,而家4歲,都想幫佢割,但怕佢咁細個全麻有D擔心
...

我覺得4歲全麻仲好. 其實份量只係剛剛好,做完一陣就醒返,估個陣佢又唔會覺得痛,仲要係醫生有麻師醫生看住,so far佢做咁耐,我唔覺有咩問題.

大個佢會扯旗,然後就硬,個陣先做手術仲麻煩. 況且佢咁細個,醫生又收佢症,只係百幾蚊,又可以幫到佢,又平,仲要佢做之前又無驚,做完只係問我點解訓醒醫生幫佢整痛個何b仔,過左陣佢引忘記左痛...

我明媽媽係會擔心,但為佢將來、我會勇敢行出呢步,快快攪掂先...

禁止訪問

別墅

請問術後有咩要注意?幾耐先好返?
我老公結婚前先割,又驚又痛,都幾難受,所以如果有需要我都想阿囝早點做

大宅

conconfong 發表於 19-11-27 00:00
請問術後有咩要注意?幾耐先好返?
我老公結婚前先割,又驚又痛,都幾難受,所以如果有需要我都想阿囝早點 ...

我覺得有遺傳,我老公細個割,我發覺我二個小朋友都要割.

其實我仔做完手術同平時一樣,只係做完手術佢龜頭好敏感,點下都會痛,但佢叫二野就無事. 約7-10天龜頭便生返d皮出來,咁就開始好..約2星期都返7-8成!

注意係我由第一天到第14天,都係每次佢去完vv都用生理鹽水同佢沖洗傷口、基本佢無流血流龍個d...同埋用但紙杯蓋住佢,等佢爽d,又不會痴住條褲!

由於我仔真係無乜叫痛...

首頁

尾頁

跳至