3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

想了解一下,而家係咪好多小朋友都有學phonics?因為我身邊好多朋友都話要比小朋友學,話學左串字同發音都會好d。咁其實大概去到幾多歲學phonics會比較好嫁?

別墅

2019新春慶豚圓

tspe 發表於 19-11-6 12:38
想了解一下,而家係咪好多小朋友都有學phonics?因為我身邊好多朋友都話要比小朋友學,話學左串字同發音都會 ...

其實個人認為唔係學phonics,係要俾佢接觸英文。如果只著重phonics,小朋友望住啲字係識讀,但唔會知道個意思。所以我自己俾小朋友學全面英文多。有口語,有硑音,有寫字,有閱讀

複式洋房

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
其實主要都係睇佢地學識曬英文字母未,我諗大概3歲人仔就可以學~~

大宅

2019勳章

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
我小朋友係K3先開始學, 佢在monkey tree學, 當時問, 小朋友一定要識晒寫A-z 先可以學得. 而家學左一年幾, 我覺得對佢默書有幫助⋯⋯

洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
要認到/寫到大細楷及有少少英文底子先學會好d。

民房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
maychan1114 發表於 19-11-7 18:20
我小朋友係K3先開始學, 佢在monkey tree學, 當時問, 小朋友一定要識晒寫A-z 先可以學得. 而家學左一年幾 ...

我仔仔啱啱三歲半已學同識曬A-Z 的phonics sound, 所以唔應該一定要識寫?

Phonics係應該小朋友學英文做第二語言最先學,所以愈早開始愈好!

複式洋房

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
回覆 Kristal020 的帖子

通常d人升小一暑假開始學,太細個學,吾太明白,又浪費時間同錢

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
有多餘錢梗係早d學啦,不過我覺得最低限度認得A-Z

別墅

發表於 前天 12:41 |顯示全部帖子
phonics學左冇壞,我見小朋友學完串字叻左好多,依家直情唔洗同佢溫默書都得~~

別墅

發表於 前天 12:43 |顯示全部帖子
Kristal020 發表於 19-11-10 16:45
我仔仔啱啱三歲半已學同識曬A-Z 的phonics sound, 所以唔應該一定要識寫?

Phonics係應該小朋友學英文做 ...

我諗係小朋友識得d英文字母就已經可以開始學啦,寫就可能未必太叻

子爵府

2019新春慶豚圓

發表於 前天 22:00 |顯示全部帖子
認哂a-z 就學得,唔使識寫

我覺得早啲學好啲,因為識咗a-z 嘅phonic sound, 我發覺有啲好簡單嘅字,佢併併下都自己估到

民房

發表於 前天 22:13 |顯示全部帖子
豆太太 發表於 19-11-10 20:25
回覆 Kristal020 的帖子

通常d人升小一暑假開始學,太細個學,吾太明白,又浪費時間同錢 ...

Sorry, have to disagree with you..

Phonics係英語發音,我諗你教中文發音都無話等到小朋友大到六歲先開始?

而且phonics依樣野係發明比學英語做第二語言既小朋友,2-6歲係學語言既最佳時間,基本上小朋友過左6歲先開始學phonics,小朋友既發音同閱讀能力已經係會弱過其他由2歲開始接觸phonics既小朋友...

複式洋房

發表於 昨天 14:17 |顯示全部帖子
steven1110 發表於 19-11-6 20:49
其實個人認為唔係學phonics,係要俾佢接觸英文。如果只著重phonics,小朋友望住啲字係識讀,但唔會知道個 ...

要比佢地多d接觸我明呀,我只係怕一下子比咁多,小朋友會反感

複式洋房

發表於 昨天 14:21 |顯示全部帖子
chankongsang 發表於 19-11-12 12:41
phonics學左冇壞,我見小朋友學完串字叻左好多,依家直情唔洗同佢溫默書都得~~ ...

咁好?但有冇話係邊間學會好d?我怕揾著d唔好既老師就弊..

複式洋房

發表於 昨天 14:22 |顯示全部帖子
Ytfc 發表於 19-11-12 22:00
認哂a-z 就學得,唔使識寫

我覺得早啲學好啲,因為識咗a-z 嘅phonic sound, 我發覺有啲好簡單嘅字,佢併併 ...

好叻喎~我小朋友A-Z都認得到,係仲未寫得靚囉

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊