自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

sweet__heart 發表於 19-11-7 23:17
點解你會自己洗傷口既?醫生叫架?
我做過微創,頭一星期不能濕水,食抗生素,一星期後先返診所洗傷口,我 ...

我10月28號做既,開頭11月2日傷口出血,之後返左診所洗傷口,之後4號去搵醫生複診,之後再比姑娘洗一次,6號即是尋日,我就落左樓下診所仔比其他醫生望下是否發炎好嚴重叫佢幫我洗左次傷口,之後個診所仔醫生開左支消毒藥水,叫我返去自己清洗下傷口等佢快d好,咁我就起今日洗左3次傷口,點知發現有個窿仔,我即刻打返去我做手術個間診所問,姑娘話醫生唔起到,最快要12號先起到,所以我好擔心,唔知點算好

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

Ting_lht 發表於 19-11-7 23:17
你就好啦收得咁靚,我收得好差,驚擔心影響日後有BB傷口會唔會爆(emoji)

應該冇事嘅

你擔心不如去急症室或私家門診睇睇

急症室處理不少,手術後傷口發炎個案

洋房

Mrs周 發表於 19-11-7 23:23
應該冇事嘅

你擔心不如去急症室或私家門診睇睇

都係既,多謝你意見(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

wcpcelia    發表於 19-11-9 17:43

大宅

Ting_lht 發表於 19-11-7 21:58
唉,煩惱,我想睇私傢,因為政府醫院等好耐

sorry, 我打漏咗字,我冇試過你咁的情況

子爵府

回覆樓主:

我99做十二指腸修補手術,開大刀,個傷口出院時冇事,出院後去洗傷口開始紅腫,有分泌流出,食咗兩個月抗生素,年三十晚診所醫生要佢入院,種菌都驗唔到,後來返醫院覆診時轉第二隻抗生素,開始有好轉,唔使洗足七日傷口,可隔日洗或三日洗兩日,足足成四個月先唔使再洗。

樓主,你要聽姑娘話勤D洗傷口先好。

子爵府

2021可愛聖誕B勳章

Ting_lht 發表於 19-11-7 21:05
本人起10月28日做了一個割膽的微創手術,29號就出左院啦。
過幾日11月2號肚臍位個傷口有血水滲出,立即返左 ...

我都係做微創手術(縮胃),我醫生手勢好好吖,無咁嘅情況⋯你快快去睇醫生啦,其實經濟Ok便私家醫院,公立醫院都好,怕入面有咩事發生,早早去睇醫生,病向淺中醫。

祝你早日康復,身體健康

禁止訪問

男爵府

請問樓主第一幅相係乜部位?
我都做過微創割膽手術,有3個窿。上面2個窿好細,似蚊咬。你有懷疑再問下姑娘,排12日覆診。

洋房

lyl 發表於 19-11-8 18:04
請問樓主第一幅相係乜部位?
我都做過微創割膽手術,有3個窿。上面2個窿好細,似蚊咬。你有懷疑再問下姑娘 ...

肚臍部位

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇完醫生
記得戒口

首頁

尾頁

跳至