烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

最近有幸朝聖了台南最出名羅宋包的麵包店,真係排隊的好厲害,成個台南都靜蠅蠅,但一到下午兩點,這麵包店就滿曬人
食完的確幾好味,尤其是底皮相當焦脆,返來之後就試下整,因為太耐無整包了,所以樣子一般,但都幾好食。

食譜:
麵粉 200g
Whip Cream 40g
Yeast 2g
Milk 40g
Milk Powder 10g
Sugar 30g
Salt 3g
Egg 一個
Butter 26g

詳細做法跟我以前的一樣,配方我改了,因為食過出名的,覺得有必要改下,這包相當之Heavry。
這是以前的食譜:
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=6983702

今次焗完後再淋牛油落包底再焗,目的是令到包底都脆,原裝的包皮比我更厚更脆,包的質地比我的實很多,應該用了中筋麵粉,發酵不完全,頂多50%左右,我的是發足100%,所以比較鬆,如果要跟原裝可能還要over cook多10分鐘。
下面圖3是原裝的,可以看得出它的皮相當厚,但很脆的,因為最後一度工序要茶牛油,包底要淋牛油,所以這個包香氣十足,邪惡得很。

flower9    發表於 20-9-15 13:17
Candysing    發表於 19-12-29 14:46
Cheuk2012    發表於 19-11-10 22:43

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

回覆 kenstin 的帖子

謝謝分享

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

久違了。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我見網上有食譜是加入蕉糖牛奶做的。
https://homeeconomics.pixnet.net/blog/post/66280229

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

回覆樓主:

以前間中買a1果間gute, 脆皮牛油香, 凍左就焗熱

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

yummy

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至