自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

asusual 發表於 19-11-10 19:30
我嚟緊去旅行都會帶呀
我想要vacation

我都想要vacation

子爵府

ivycwl 發表於 19-11-11 00:24

係呀,咁咪你覺得冇問題但其他人覺得唔會咁樣做囉,你都識 ...

咁你即係話緊我啦,我只不過分享下我兩個小朋友細個時我們一家去家庭旅行嘅經驗啫,唔明白點解要俾你批評話攪笑囉!當時我兩公婆帶兩個小朋友和姐姐一起去旅行,如果我唔安排姐姐同小朋友一間房,唔通叫姐姐同我兩公婆一間房?我已經特登book connected rooms, 等兩個小朋友睡了才關中間的房門,咁都有問題?我帶埋姐姐去旅行,等佢可以幫手拎下行李、照顧下小朋友,我同老公又可以玩得自在D,咁做有幾攪笑呢?

自從我細女五歲開始,我地家庭旅行已經無帶姐姐去啦,小朋友基本上已經識照顧自己,例如自己沖涼、自己去洗手間,咁就當然無需要再帶姐姐去啦!

伯爵府

cookie26f 發表於 19-11-11 00:04
原來係咁。我自己唔會帶。當時係好辛苦。但就用揹帶攪掂要抱既問題。等佢大啲就可能諗搵下大果個幫手推下 ...

去過幾時外遊,細囡成日扭計要抱,次次去完旅行仲累過番工。

伯爵府

Duster 發表於 19-11-11 01:07
咁你即係話緊我啦,我只不過分享下我兩個小朋友細個時我們一家去家庭旅行嘅經驗啫,唔明白點解要俾你批評 ...

如果大人又relax 到,小朋友又開心,我又覺得這是兩全其美的方法,尤其是現在機票又平。酒店可以airbnb, book 4人或5人房都差唔多錢。

大宅

回覆樓主:

好有閒錢先會考慮,但有閒錢都寧願請四大長老一齊開開心心親子去旅行,都唔會考慮同一個過客形式既工人去旅行
利申:我有個大仔同一個newborn ,自己一拖二去街都唔帶工人,旅行更加唔會帶

子爵府

KamMui 發表於 19-11-11 01:15
如果大人又relax 到,小朋友又開心,我又覺得這是兩全其美的方法,尤其是現在機票又平。酒店可以airbnb, b ...

樓主。其實係㗎,如果小朋友細個,帶埋工人姐姐去旅行都係一個很好的選擇,一家人都會玩得舒適D、萬一小朋友扭計或者唔舒服,都有多個幫得手嘅人喺身邊去照顧小朋友。不過,我也明白有姊妹不喜歡帶埋工人一起去旅行,沒所謂的,各適其式,自己覺得適合就得。其實大家都係分享下個人經驗,樓主你也不需要理會一些過激的回應。

男爵府

我自己請工人,係因為我同老公都返工,唯有請工人喺我地返工時幫手湊小朋友,放左工或放假旅行時,我地一唔洗返工就自己湊返。
見到有人講帶埋工人去旅行就唔洗咁辛苦,唔洗做阿四,咁先有家庭樂,真覺得自己生嘅仔自己湊都攪唔掂或厭棄,咁諗嘅父母當初生仔嘅決定係咪太輕率...

侯爵府

Duster 發表於 19-11-11 01:07
咁你即係話緊我啦,我只不過分享下我兩個小朋友細個時我們一家去家庭旅行嘅經驗啫,唔明白點解要俾你批評 ...

而家多左酒店推出apartment式套房, 有3房&廚房更正

大宅

回覆樓主:

我都有兩個小朋友,他們年紀小的時候,我也有帶埋工人一起去旅行,這樣我們一家就可以盡情去不同的地方遊玩,去遠一點也沒問題,尤其是我們從來不跟旅行團,喜歡自由行,有工人一起在當地去一些較長途嘅day trip 也不怕沒能力照顧兩個小朋友。
我不贊同有人認為帶埋工人去旅行照顧小朋友的父母是不負責任,甚至乎話這樣做是父母嫌棄小朋友,我覺得這個想法很幼稚和偏面。其實每個家庭都有其生活模式,只要負擔到和認為適合自己就可以。

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 19-11-10 23:48
我覺得好多都會想去,我本身下年新年會去日本,有2個小朋友,本身想同姐姐去等佢幫手拎下行李都好。但我家 ...

兩個爭住去,你地同姐姐關係一定非常好,我只唸如果我老闆話請我去旅行好唔好,我唔知點拒絕才不得失佢

我自己又從來都冇唸過帶姐姐。
冇研究過法律問題,只係冇咁多錢可以買埋機票、酒店請姐姐去玩。而且一心唸住留佢係屋企幫我睇住間屋,繼續曰常清潔等等。
我都同意某d JM話,姐姐只係係我返工唔得閒時幫下手,如果我放工或放假,幾辛苦都唔想假手於人。自己一手一腳照顧自己小朋友,係好自然既想法,係一定辛苦過返工但又會感到開心。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

sochui 發表於 19-11-10 12:06
不知道,但違法問題怎解決,她和你反面,就可執著這樣,去勞工處告你

佢簽文件放有薪假、你請佢去旅行、買埋旅遊保應該可以吧~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

仔女細時有帶過姐姐去台灣,日本,佢又開心我哋又玩得冇咁辛苦

珍珠宮

回覆樓主:

帶去。 舒服好多。 細路訓曬2公婆都可以出去2人世界幾個鐘飲杯野

x2

水晶宮

回覆樓主:

帶得去都唔係hea,仲辛苦過在港

男爵府

回覆 Duster 的帖子

大家睇法一樣!family trip 之餘亦可二人世界!晚晚上可以同老公拍拖都得。
大前提係,僱主和工人關係如何。 我和我家工人關係良好,佢亦願意跟我哋去旅行。去旅行時佢都會post上facebook,live, 見佢都好開心,做嘢都會投入落力D。

大宅

sjwq 發表於 19-11-10 14:51
我唔會,平時返工無辦法,去旅行好 enjoy每一分每一秒一同阿女相處。

X2

大宅

係香港去ocean park 或者disney就會,因為要multi task, 一時買野食、一時霸位、一時買野食,多個姐姐係會幫到手嘅
但去旅行就唔會啦,想好好enjoy 一家人嘅時光

子爵府

回覆樓主:

我吾會囉

子爵府

hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

去過一次有帶,仲癖俾姐姐自己去睇下行下。好開心

首頁

尾頁

跳至