時政擂台

跳至

首頁
56789...22

尾頁

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bbyou 發表於 19-11-13 20:22
接連發生群組內,
藍、黄互駡,
廿幾年朋友退組!

你好有勇氣表達,我連跟朋友表達己見都唔敢,捨不得多年感情,但就算齋聽都好難受。已經盡量避談,但有時間唔中都聽到對方表達..... 有時覺得好撕裂,藍黃兩邊既朋友都有,其實我中立,但中立都俾人卑視,連中立二字都唔敢講了。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-11-13 20:25
再識過

我都得罪晒好多親朋戚友

我都係

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

TJ040 發表於 19-11-13 23:32
公司不能表態,我覺得2邊都有啱同唔啱,已經同一個曾經fd既同事反左面, 佢覺得我係港猪加藍
...

其實港豬,人一藍腦便殘,曱甴呢啲扁人說話,我覺得好難聽,每次聽了都好唔舒服... 我試過話中立,俾人話我偏藍,試過話警察都有唔岩,又俾人話我冇判斷力。真係左右做人難.... 最好咩都唔講。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

回覆樓主:

我好好彩 同frd約出來食飯 就問清楚佢想法先 免得講錯野 原來係佢都同自己同一方向 好開心 不過都有frd見佢係fb黃黃哋 唔敢揾佢 因為感情好 唔想破壞段友誼 其實好掛住佢 但怕無咗個frd

珍珠宮

回覆樓主:

感謝家人都一致,亦有朋友係同一立場,搵下同你一致嘅朋友多聯繫,唔好為唔珍惜自己嘅人傷心

珍珠宮

小肉妹 發表於 19-11-13 23:16
係呀!post曬話班小朋友上戰場手無寸鐵,我好想爆粗,有個仲post個警察全家幅起人底,仲要係位老師,個下 ...

唔好想,請行動,我地宜家唯一可以做就係篤灰,好彩仲有得篤,唔會壓力無處釋放可能都會走上街

伯爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

仲有家人好好

我也為了這些事,不想同二個好朋友傾談 聚會

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

榮盛 發表於 19-11-13 23:04
我又真係唔覺得係小眾,不過藍人很多唔夠膽同表達普通得普通,不過沒膽同表達得唔好唔等於錯唔等於沒理由, ...

好簡單,藍人可唔可以辦一場200萬人和平遊行?
根本冇可能。
因為你地根本冇呢個決心、行動力、能力。
點解?因為你地眼中只有自己利益為大前提,會問:我點解要行出黎?我既利益係咩?
點解黃人可以呢?因為佢地大部分不是為自己利益,係為自由、公義、民主,呢d係好空泛,亦可以是漫長的,完全冇利益甚至係損失,但佢地唔會計較,因為佢地唔只顧慮到生活中最底層的要求,是生命中最高層的真善美。
不過,我又唔覺得小眾有咩問題,係都應該互相尊的,所以大家都唔應該暴力對待對方,都是有後果的。
現實中,我和藍黃都傾到計,我既朋友都有禮貌既多,互相尊重係基本,所以我曰常生活中冇樓主面對既問題。

水晶宮

laumuichu 發表於 19-11-13 23:09
我一直覺得唔值得為左班陌生人而同親友朋友對抗,每次有想拗既人我都會叫收口,同講:大家無需追求別人認同 ...

我都有咁諗過,點解要為三唔識七,政治嘅人而傷大家和氣呢?
但其實呢件事真係好表現出一個人嘅品格、修養、視野、同理心及智慧... 等等。
最有趣嘅係藍黃雙方都會各執一詞,認為對方可能係蠢、幼稚、自私、變態、無良知、無同理心...
其實所有人都有自己嘅諗法,自己一套嘅價值觀,如果一個人有修養,識尊重,就會放得下及睇得開,吓吓駡到人狗血淋頭,喊打喊殺要割蓆,係反映出佢修養唔夠,無顧及別人感受,即係自私及自我中心。
所以真係好難做到朋友,就算你睇得開,人哋心胸狹窄睇唔開,無謂勉強,佢可能根本唔需要呢種朋友,因為佢唔明白乜嘢係修養。

水晶宮

我都unfrd曬,唔覺可惜

伯爵府

bbyou 發表於 19-11-13 20:22
接連發生群組內,
藍、黄互駡,
廿幾年朋友退組!

香港可以亂成咁,唔係冇道理!根本就係有人不停支持再支持,先可以明目張膽做犯法事!搞亂香港、距地拍爛手掌。又老屈警察

公爵府

OKC 發表於 19-11-13 21:40
想起tvb神劇天與地佘詩曼嘅金句

「和諧唔係一百個人講同一番說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘, ...

這就是我正正想講的民主及言論自由

我屋企有黃人,佢好撐"貶民",我成日有意無意咁串佢扮民主,真獨裁

公爵府

tester5 發表於 19-11-14 07:06
根本冇可能。

憑你講頭幾句,已經知你根本唔明藍絲諗乜

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

朋友嘅野,唔啱傾就唔傾,但家人不能分割,呢樣先無奈。我媽同我細佬一齊住,兩個都極端黃,啱啱星期一有開槍事件,我媽情緒又受困擾,我只能叫佢唔好睇咁多新聞,佢個面口即時變哂,仲話點解要開槍XX警 又唔話得佢,而家唯有唔好見面住,等佢冷靜吓先

子爵府

2024年龍年勳章

Suncloud 發表於 19-11-13 20:37
我反對暴力。無論部分警察嘅濫權,定係暴徒嘅暴力破壞, 我都唔支持,兩隻顏色都得罪曬。

我係世人眼中 ...

我都堅決反對暴力同破壞社會秩序行為,唔盲撐,但又唔會各打五十大板之後剝花生,因為如果冇愈演愈烈嘅違法暴力行為,就唔會俾警察用武力執法,是否過度視個案而定,會循法律解決~如北區醫院嗰個,做咗就要負上法律責任。但唔會全盤否定所有警察同佢地執法。同時非常反感為咗抹黑而傳謠,影響正常人判斷嘅行為,殺人強奸呢D嚴重指控一定要有堅實證據我先會信,同埋指控咗又唔報警上庭等法官判,只用以煽動社會情緒嘅,就已失信,例如傷眼。關於朋友,就少傾政治。不過,通常我朋友都三觀接近,所以少爭拗,多共識。而且成長每階段有各階段嘅朋友,唔強求時間長。

canna1hk    發表於 19-11-14 12:17

大宅

以前我屋企個group一日唔睇一佰幾十個未讀訊息,而幾個月係一兩星期都未必有一個訊息。
咁仲好,其實你改變唔到我,我都無辦法説服你,沈默總好過傷感情。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

呢度有好多志同道合的JM
朋友只係人生中其中的一個過客
最緊要自己開心

大宅

OKC 發表於 19-11-13 21:40
想起tvb神劇天與地佘詩曼嘅金句

「和諧唔係一百個人講同一番說話,和諧係一百個人有一百句唔同說話之餘, ...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

水晶宮

tester5 發表於 19-11-14 07:06
根本冇可能。

閣下所說的,不是無道理...但我始終有疑慮

你了解黃人的優點,藍人有無優點?
我睇到凡事都有兩面,每件事都有好有唔好,而我身邊嘅黃人,可能好似真係好有理想,但太過側埋一邊,接受唔到第二種聲音,自己諗嘅嘢就一定啱哂;
講就講得好崇高,但實際行為無為他人著想喎;口說支持,但呢句支持,我就認為好不負責任喇,後生仔細路仔嘅心智不成熟,佢哋真係明白自己所做嘅一切絕對係正確?
成年人的一句支持,會否係推小朋友去犯法,去送死的幕後黑手呢?
「諗」無問題,但說出口嘅,真係要負責任㗎,影響咗人,仲覺得自己好正義及完全無錯
呢啲人,有無反省㗎呢?
(續)

水晶宮

Cheddar85ang 發表於 19-11-14 07:44
閣下所說的,不是無道理...但我始終有疑慮

你了解黃人的優點,藍人有無優點?

藍人嗰種決心、行動力及能力,喺佢哋嘅事業上、家庭上、財政上及社會貢獻上明顯睇得到,係實實在在、存在嘅,同你所說嘅生命中的最高層嗰種思維係唔同嘅,其實係咪思想派同實際行動派的分別呢?
一場200萬和平遊行,我都覺得無可能,因為藍人身上太有承擔,唔返工自己手停口停,自己唔食屋企都要食,佢唔返工又影響到公司嘅運作,公司運作受影響會累拖工作進度,有時間應該要照顧家庭、關顧長老、做義工...
所以藍人點可能好似黃人咁豁然去搞其他嘢呢?黃人真係可以身邊乜嘢都唔顧,就去為所有人追求生命中最高層的真善美

首頁
56789...22

尾頁

跳至