自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

西瓜包 發表於 19-11-23 08:46
你係咪講虎門外語學校?我公司之前有間廠嘅同事個仔係度讀,佢個仔就讀得幾好,其他就唔知
...

我覺得中小學不要到國內讀,質素參差,被欺凌機會好大,而高中畢業要考國內高考上大學,高考出名難,競爭大,全國咁多叻人,但香港DSE畢業,以港澳生身份考國內大學門檻底好多,比較容易入到心議大學,但易入難出亦是港生常見事,選讀科目亦好關鍵,要看認受性。

奉勸家長門,小朋友太細不要為走而走

別墅

LokYauYau 發表於 20-5-1 01:06
fb有個群组

請問 FB名?

子爵府

回覆 KCWO 的帖子

呢間分數唔低先考得入。我家姐個仔前年考左入去讀。全廣東省排一名的大學。

伯爵府

huilai88 發表於 20-5-2 08:26
回覆 KCWO 的帖子

呢間分數唔低先考得入。我家姐個仔前年考左入去讀。全廣東省排一名的大學。 ...

要幾多分架?

侯爵府

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

KamMui 發表於 19-11-25 23:13
如果有機會讀大陸top 大學,我真心覺得好過香港的大學,人地讀書氣氛好,又上進,講真我公司幾個大陸既同事 ...

講得啱,讀書氛圍好緊要

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

我會考慮澳門大學, 間大學好大好靚, 一半在澳門一半在珠海.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

子爵府

回覆 菲比108 的帖子

大陸考左650分左右!唔系香港考。

首頁

尾頁

跳至