嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

0600 奶
0900 半隻蛋
1030粥
1400 奶
1800 粥
2200 奶
如果有時淨係比到一餐固體佢
會唔會唔夠營養?
有時好早出門口 煮唔切 又早出街又唔方便比固體 我可以點做
我買左啲即食粥仔 ,但又唔方便加熱
求解答

回覆 Sinmasinma 的帖子

Hi Sinmasinma, BB既營養所需會隨住年紀而轉變,BB依家幾大呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-11-19 14:51
回覆 Sinmasinma 的帖子

Hi Sinmasinma, BB既營養所需會隨住年紀而轉變,BB依家幾大呢?

九個半月

水晶宮

Sinmasinma 發表於 19-11-18 23:45
0600 奶
0900 半隻蛋
1030粥

即食BB食物其實唔一定要加熱食,室溫已經可以。BB真係只食暖的話可以問餐廳/咖啡店攞熱水坐熱,或你自己帶熱水(不過我嗰時懶,見佢室溫都肯食就由得佢)。

或者你早上烚定字母粉同蛋,都好快煮好,又方便拎出街食。加包果蓉或蔬果蓉已經好OK。

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-11-19 17:47
即食BB食物其實唔一定要加熱食,室溫已經可以。BB真係只食暖的話可以問餐廳/咖啡店攞熱水坐熱,或你自己 ...

謝謝!
Sinmasinma 發表於 19-11-19 15:27
九個半月

依家BB一日食兩餐固體,加每日約500-600毫升奶就最好, 如果BB食到大半碗固體(粥仔連餸)就算代到一餐奶啦,依家BB食固體份量okay嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-11-20 10:47
依家BB一日食兩餐固體,加每日約500-600毫升奶就最好, 如果BB食到大半碗固體(粥仔連餸)就算代到一餐奶啦,依 ...

固體我唔識量份量,大人飯碗一半左右!
有時一日食一餐固體

禁止訪問

複式洋房

bon1007 發表於 19-11-23 09:02
可以餵即食果蓉或者bexxamy隻米粉, 加熱水沖就ok

我買左隻農純鄉 試一試佢食唔食 !再帶隻香養或者即食果蓉 比佢下午茶
Sinmasinma 發表於 19-11-20 11:19
固體我唔識量份量,大人飯碗一半左右!
有時一日食一餐固體

咁BB每餐固體食物的份量都唔錯呀, 媽媽可以繼續比唔同食材做配搭! 建議最好每日起碼有2餐固體, 除左提供唔同營養比BB外, 仲有助訓練佢既咀嚼同吞嚥能力架

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-11-26 10:23
咁BB每餐固體食物的份量都唔錯呀, 媽媽可以繼續比唔同食材做配搭! 建議最好每日起碼有2餐固體, 除左提供唔 ...

明白,三餐會唔會太多?
Sinmasinma 發表於 19-11-26 11:03
明白,三餐會唔會太多?

食物份量方面, 1歲後先建議最好每日有3餐固體, 現階段唔需要逼BB進食, BB既需要去餵就可以啦

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 19-11-28 10:34
食物份量方面, 1歲後先建議最好每日有3餐固體, 現階段唔需要逼BB進食, 按BB既需要去餵就可以啦
...

BB唔多鐘意咀嚼,一條紅蘿蔔仔 咬好耐 ,仲要唔吞!其實一次固體要食幾耐時間?以為食粥仔就食得好快,依家有肉 就含住唔吞
Sinmasinma 發表於 20-1-8 00:03
BB唔多鐘意咀嚼,一條紅蘿蔔仔 咬好耐 ,仲要唔吞!其實一次固體要食幾耐時間?以為食粥仔就食得好快,依 ...

唔同質感既食物BB有機會要時間去適應, 現階段既BB應該能夠食到有顆粒的泥狀食物, 之後慢慢可以將食物變成切碎的質感, 進食時間最好控制係30分鐘左右, 太耐既BB會較易分心, 寧願下餐早少少再食呀~

複式洋房

Yvonne@NUTRICIA 發表於 20-1-8 11:39
唔同質感既食物BB有機會要時間去適應, 現階段既BB應該能夠食到有顆粒的泥狀食物, 之後慢慢可以將食物變 ...

明白!謝謝
Sinmasinma 發表於 20-1-8 13:30
明白!謝謝

媽媽加油呀!

首頁

尾頁

跳至