嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓

小朋友依家先就黎1歲,我開始俾流質食物俾佢食,但佢真係對菜類既野一啲興趣都冇,食糊仔如果有菜類野係入面佢會扭好耐都唔肯食,應該點算?

男爵府

2019新春慶豚圓

avashuilui 發表於 19-11-21 18:32
小朋友依家先就黎1歲,我開始俾流質食物俾佢食,但佢真係對菜類既野一啲興趣都冇,食糊仔如果有菜類野係入 ...

試下只比菜葉先,例如菜心同娃娃菜既葉,用刀切到勁碎先煮, 翠玉瓜節瓜就去皮切小粒煮至極軟身

複式洋房

咁佢排便果d有冇問題?

大宅

2019新春慶豚圓

姨粉 發表於 19-11-22 12:42
咁佢排便果d有冇問題?
老實講, 唔多唔少都有既!以前佢食奶嘅時候,便秘情況唔算太常見,但依家係多咗

複式洋房

avashuilui 發表於 19-11-21 18:32
小朋友依家先就黎1歲,我開始俾流質食物俾佢食,但佢真係對菜類既野一啲興趣都冇,食糊仔如果有菜類野係入 ...

煮得夠淋嗎? 淋身啲易啲入口架

但係就1歲都唔肯食,或者食唔到,可能會影響左佢啲口部肌肉發展

我朋友個仔都係咁,1歲果陣淨係食糊,唔食其他野,後尾發現係餵食困難,而家睇左餵食治療,先慢慢食多左野

複式洋房

avashuilui 發表於 19-11-22 17:38
老實講, 唔多唔少都有既!以前佢食奶嘅時候,便秘情況唔算太常見,但依家係多咗
...
咁樣既話,短期既解決方法,我會覺得你買益生菌俾佢食住先,起碼維持住個腸道健康同便便正常先,之後再諗點樣令佢對蔬果類有興趣

複式洋房

嘉比嘉比 發表於 19-11-25 17:00
咁樣既話,短期既解決方法,我會覺得你買益生菌俾佢食住先,起碼維持住個腸道健康同便便正常先,之後再諗點 ...
我都係咁話...我小朋友之前都有類似問題, 我買左隻Biostime牌子嘅兒童HMO益生菌俾佢, 溝埋係糊仔度俾佢食...果期既便便問題慢慢都有改善

2019新春慶豚圓

回覆 avashuilui 的帖子

Hi avashuilui, 有研究指出BB要嘗試新食物7-8次先會接受新味道, 所以BB試過幾次都未接受到都正常, 可以隔幾日等佢淡忘左再比佢試試呀, 依家試過咩蔬菜? 每餐食到幾多固體呢?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

我諗好多B都偏食…我嫂會俾貝X米果蓉同2號奶粉佢仔飲, 話等佢keep住營養均衡先~ 同埋佢會將D蔬菜整得精美D吸引小朋友

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊