自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Andyandytam 發表於 21-2-20 19:00
因為反覆 唔敢同醫生講 我害怕醫生加藥 本身得半條人命返工 因為呆 好多野都唔係好判斷到 所以先自己停藥 ...
祝你一天比一天進步

別墅

收到 工作上都平穩左 心埋上已經放低好多 但身心同生理都係咁 有點氣餒

用戶要求終止服務

牛年勳章

Andyandytam 發表於 21-2-20 19:00
因為反覆 唔敢同醫生講 我害怕醫生加藥 本身得半條人命返工 因為呆 好多野都唔係好判斷到 所以先自己停藥 ...

坦白同醫生講,佢了解你情況先可以幫到你。抽多 d 時間做運動,多 d 同人傾計,唔使唔好意思~
未經許可,請勿轉載

公爵府

回覆樓主:

由頭睇到現在
見樓主有好轉
真是令人鼓勵
明白當中一定很難受
但要堅持
願你好快再好轉
送上支持和祝福

公爵府

回覆樓主:

想更正:真是令人鼓*舞*

瑪瑙宮

Andyandytam 發表於 21-2-20 19:12
收到 工作上都平穩左 心埋上已經放低好多 但身心同生理都係咁 有點氣餒

我第1次睇樓主post ,其實而家香港都很多人有情緒問題,要食抗抑鬱藥,血清素,鎮定劑等等,我都有情緒問題,要食抗抑鬱藥,亦有食鎮定劑,都食左成10年,因之前發生了事,令自己個人太驚慌恐懼,要用左成10年時間去放下,舒緩情緒,鎮定劑其實可以唔食,但我又比較緊張,一緊張就血壓標升,食緊降血壓藥幾年,所以醫生建議繼續食,輕量鎮定劑2mg,其實如果情緒影響,係會有想死念頭,但當果下,去諗下家人,伴侶,父母,仔女,至親,朋友,就會捱過,食抗抑鬱藥,都要試下邊隻藥岩你,聽醫生講,食藥都要食一段時間調節,如果有宗教信仰,西方宗教,中方宗教,只要是正教就可。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

Andyandytam 發表於 21-2-20 19:12

如去下教會,或者教堂等等,有時間多去參與親子活動,同家人去行下山,行下公園散下步,都是開心的,起碼唔好令伴侶及家人擔心,每人都有不同難關要過,過了又是一片藍天白雲。開心日子。
努力。
食藥不要怕,食藥係暫時幫助自己舒緩情緒方法,唔好抗拒,醫生覺得你可以停藥先停藥吧。

別墅

你們好好 所有分享都值得幫助情緒病嘅人 可能我比較急 但都兩年了 真的要再去同醫生商量

瑪瑙宮

Andyandytam 發表於 21-2-20 22:21
你們好好 所有分享都值得幫助情緒病嘅人 可能我比較急 但都兩年了 真的要再去同醫生商量
...

壓力是無形的,亦會影響情緒,晚上聽下舒情既輕鬆音樂,或睇或聽開心既節目,我晚上會聽下youtube 開心既節目,合上眼睛只聽,眼睛又可休息下,聽聽下又會瞓著左。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

別墅

Andyandytam 發表於 21-2-19 23:44
近排有冇JM抑鬱反覆 一直有食藥

你到你好高興。加油,祝你平安健康。

珍珠宮

Andyandytam 發表於 21-2-20 18:53
知道咁多位

藥要繼續食呀我有朋友同你一樣都係嚴重㗎,醫生冇話過要減藥佢都要繼續覆診同食藥

最緊要就係一有問題要講出嚟搵人申訴,另外就不要成日記住自己係一個病人,要話畀自己知自己嘅是正常人

首頁

尾頁

跳至