跳至

首頁

尾頁

大宅

除了投資和技術移民,如果大人用學簽方法有甚麼途徑較易?
另外,那個省較易獲批?謝謝

大宅

HK1002 發表於 19-11-23 21:07
除了投資和技術移民,如果大人用學簽方法有甚麼途徑較易?
另外,那個省較易獲批?謝謝
...

如果行讀書方法要睇吓自己係咪真係讀到,我地都係行讀書方法依家等緊PR喇,如果讀到都可以考慮呢個方法至少平好多

大宅

vami 發表於 19-11-24 14:05
如果行讀書方法要睇吓自己係咪真係讀到,我地都係行讀書方法依家等緊PR喇,如果讀到都可以考慮呢個方法至 ...

要讀幾耐,同埋讀完要做野幾耐先可以攞到pr

大宅

如果行讀書方法要睇吓自己係咪真係讀到,我地都係行讀書方法依家等緊PR喇,如果讀到都可以考慮呢個方法至 ...

詳情係點㗎

別墅

你係香港讀完大學?

大宅

Loveucpy 發表於 19-12-1 11:56
要讀幾耐,同埋讀完要做野幾耐先可以攞到pr

課程長短要睇你讀咩,讀完後工作半年或者搵到對口工就可以即時入紙省提名,如果由讀起計到拎PR就計過係3年時間

大宅

amj 發表於 20-3-6 22:09
詳情係點㗎

你可以去官網到睇詳情睇吓適唔適合自己,曼省政策係讀書後利用畢業工簽工作再申請省提名
http://www.immigratemanitoba.com/immigrate-to-manitoba/

大宅

whatsuphk 發表於 20-3-6 22:44
你係香港讀完大學?

你想問咩? 我係唔係香港讀完大學唔關於申請移民,有好多無讀大學一樣可以行曼省嘅省提名

大宅

Post-Graduation Work Permit Program, 兩年課程可獲3年work permit。再apply PR。
可以先上網計下你的CRS score。英文好,ilets高分d都會加分。
Hello

洋房

XXX

洋房

XXX

大宅

spongechuen 發表於 20-3-13 18:01
可以先用PEQ開始,再慢慢轉方法。移民加拿大有好多方法,唔一定要有好多錢。小妹進行中。。。而家喺加國努 ...

係!

上網計下你的CRS score,如果您學歷同英文能力有番一定程度,express entry 其實都係一個方法!

Hello

大宅

spongechuen 發表於 20-3-13 18:02
如果Vocational Studies,有d 1年半課程都簽到3年WP, 做一年野就有可申請PR。

Yes~唔一定要再用幾年再重新讀個degree/master。

可考慮 diploma /postgraduate cert ,有co-op option 的programme更好!

Hello

大宅

Claudiachan1981 發表於 20-3-17 16:28
Yes~唔一定要再用幾年再重新讀個degree/master。

可考慮 diploma /postgraduate cert ,有co-op option ...

請問咩係 co-op option?

大宅

好媽媽勳章 親子王國15週年勳章

Claudiachan1981 發表於 20-3-17 16:28

可考慮 diploma /postgraduate cert ,有co-op option ...

Co-op option 是什麼?
WP 三年,係咪一定要揾到工做足三年,先可以申請PR?

大宅

ayeungyeung 發表於 20-3-18 22:49
請問咩係 co-op option?

You can think of co-op as paid intern.
Co-op provides work experience within the field.
Hello

別墅

回覆 spongechuen 的帖子

請問PEQ 是額外有法文 B2 的要求,是嗎?

別墅

回覆 vami 的帖子

你好,我也有留意Winnipeg 那邊的計劃,想了解多一些有關小朋友學習問題,我小朋友今年五年級,若移民三年,中間要上中學了,不知那邊的中學跟大市,如 BC 或 Toronto 的情況會唔會有分別?工作情況又是如何?謝謝🙏

大宅

加拿大學校已經收咗我老公,依家想搞學簽,但嗰Agent 要求我地最少要有八十萬現金係銀行做證明同埋買CAD30K的股票,其實申請學簽真係要咁多cash 先成功嗎?同埋Ielts 一定要全部6分先可以申請嗎?

大宅

好媽媽勳章

sekingdom 發表於 20-6-25 18:00
加拿大學校已經收咗我老公,依家想搞學簽,但嗰Agent 要求我地最少要有八十萬現金係銀行做證明同埋買CAD30 ...

https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/study-canada/study-permit/get-documents.html

自己上上面官網,看看申請學簽需要多少financial support。
沒有規定要買股票的。
申請學簽沒有要求Ielts要怎樣的成績。不過照計你報學校時已經有考ielts (academic)啦。不過如果你英文太差,個官有可能覺得你會讀唔到。
如果年紀>30,最好遞交埋study plan,講你點解讀呢個course,點解去加拿大讀,以及之後會回來香港。千其唔好俾個官覺得你有移民傾向。

首頁

尾頁

跳至