時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

珍珠宮

我都唔明佢地點解講極都唔明,香港係中國既一部分,亦屬大灣區,佢地亦都真係中國人!每天都用緊東江水!呢啲係無得改變既事實

伯爵府

good_pig 發表於 19-11-25 21:26
哎呀...通識明明教壞人, 梗係冇讀過啦

梗係啦,你地要免運費,攞著數時,就要一國一制。到呀爺話香港是中國一部分就要一國兩制。

所以話龍門任你搬

公爵府

畀面勳章

KamMui 發表於 19-11-25 23:05
梗係啦,你地要免運費,攞著數時,就要一國一制。到呀爺話香港是中國一部分就要一國兩制。

哈哈,可以免運費

拆關口就得啦,拆唔拆?

珍珠宮

回覆樓主:

可能明,只係扮唔明je~

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

D..D 發表於 19-11-25 18:27
粵港澳大灣區(大灣區)包括香港、澳門兩個特別行政區,和廣東省廣州、深圳、珠海、佛山、惠州、東莞、中山、 ...

我今日都維基左
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

伯爵府

KamMui 發表於 19-11-25 20:06
咪正正體現一國兩際囉,不嬲兩地關稅都唔同架喇。 但大灣區係講緊一個地區。 其實曱甴你地係咪地理同通識 ...

禁止訪問

大宅

回覆 D..D 的帖子

其實呢
你有冇研究下選舉制度歷史
係西方思想
特別係公投
習主席都唔係公投出黎, 唔係全民有投票權

但係

既然你覺得唔係西方思想, 大陸有選舉制度好耐
咁一人一票選特首都冇問題啦, 因為都唔係西方思想

大宅

回覆 怪獸青BB 的帖子

人講你就信, 睇多啲資料, 歷史, 我真係唔想笑你

大宅

回覆 wai4919 的帖子

唔好咁話你自己, 睇多啲書, 遲啲你講野就會有內涵, 共勉

大宅

回覆 ANGE_FB 的帖子

我係講起源, 投票係西方思想

我睇完習近平新時代中國特色社會主義思想
習主席話投票唔好
"人民只有在投票時被喚醒、投票后就進入休眠期"

既然中國都接受投票, 我地都應該一人一票選特首, 都係得幾百萬人
中國一次縣級、鄉級投票都係得幾百萬人, 咁同我地選特首差唔多啫
除非你覺得特首同習主席一樣咁高級

英國係民主制度, 我接受港督係由英國直接指定
如果中國都係民主制度, 直接空降特首, 我覺得冇問題

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wy9163 發表於 19-11-26 03:54
回覆 D..D 的帖子

其實呢

可能我令你誤解喇
我意思係大陸係有選舉制度(因為你話冇嘛)
你就強調因為投票就係有西方思想(我否定呢點啫)
而且我講既係"選舉制度"呢樣野,而唔係投票權同認受性呢方便,
而西方最初有既選舉,都唔係全民性架喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

wy9163 發表於 19-11-26 04:08
回覆 ANGE_FB 的帖子

我係講起源, 投票係西方思想

原來你係英國有投票權,失敬失敬
我就冇係英國投過票喇,佢派邊個黎都冇得揀架喇

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

小小馬奇朵 發表於 19-11-25 18:43
唔知係真唔明定唔想明
成日見人郁啲就鬧人「死番大灣區」
成日咁樣鬧人果D人自己都已經身在大灣區,佢哋咁鬧人即係話自己死番咗係大灣區

子爵府

明架啦

不過點解唔去澳門、廣東省廣州、深圳、珠海、佛山、惠州、東莞、中山、江門、肇慶九市既大灣區

都係大灣區

子爵府

小豬翹 發表於 19-11-26 00:08
黃絲好多都係智障的

五毛好多時係____的

請自行填寫

侯爵府

回覆樓主:

咩一國一制大灣區咁有趣? 2047就係啦, 走唔走好呢? 有人想移民或返大陸都唔得。 有井蛙陪陪就夠。

珍珠宮

ANGE_FB 發表於 19-11-25 20:00
回覆 wy9163 的帖子

中國內地的9億適齡選民可以直接選舉村民委員會、居民委員會,縣級、鄉級和不設區地級 ...

住大陸十幾年都好似未聽過任何同事、鄰居談論選舉,長知識!
因為要搞小區業委會(類似香港係業主立案法團)先可以擁有更改物業管理公司嘅權利,才知道成立小區業委會要過五關斬六將,其中一將就係居民委員會(居委會),但住咗成10年都冇接過任何info有關選舉。
請問應該去哪裡有相關訊息?如果有鄰居當選就成立業委會有望啦!

大宅

回覆 D..D 的帖子

你啲中文理解能力真係好差

我邊一句有講過大陸冇選舉制度, 你指出黎, 等我解釋好啲

另外

投票就係有西方思想, 自己睇多啲歷史
搵唔到再同我講, 我好樂意幫你

我亦冇講過殖民地既香港有投票權
你可以再睇多一次我打左啲咩, 唔明再問我, 我好有耐性解答
記住啦, 你唔好咁心急, 慢慢睇, 睇多幾次

我係話英國有民主制度, 所以佢指定港督俾我冇問題
但我接受唔到中國唔俾香港人一人一票投特首, 因為佢唔係民主制度
如果中國係民主制度, 我唔介意佢指定特首俾我

明白我講咩既話, 就俾心機學好啲中文
我身為中國人, 有你依啲中文理解能力咁差既中國人, 真係覺得好羞家, 你真係影衰中國人

伯爵府

KamMui 發表於 19-11-25 20:06
咪正正體現一國兩際囉,不嬲兩地關稅都唔同架喇。 但大灣區係講緊一個地區。 其實曱甴你地係咪地理同通識 ...

你答得好正,我鐘意
(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

首頁
12345...10

尾頁

跳至