跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆 cheechi 的帖子

我都聽過aba 好好,不過係咪有年齡限制?我仔已經9歲了,但無論點外國空間大d 生活慢d 應該對佢黎講都壓力少d。 希望幾年後喺東岸有機會相聚

伯爵府

畀面勳章

taptap83 發表於 19-11-29 23:16

我都聽過aba 好好,不過係咪有年齡限制?我仔已經9歲了,但無論點外國空間大d 生活慢 ...

以我所知係無呀,我見學校既小朋友做ABA做到十幾歲都有。9歲都仲細,去到外國應該好快適應呢

伯爵府

好媽媽勳章

taptap83 發表於 19-11-29 23:16

我都聽過aba 好好,不過係咪有年齡限制?我仔已經9歲了,但無論點外國空間大d 生活慢 ...

講真,如果孩子有特殊教育需要
留在香港
好難有適切照顧
將來出來社會,好難有理想的發展
去外國吧
整車車係專業,生活車有保障
但在香港
唯有讀書高的想法
令讀唔成書的小朋友及其家長…很煎熬

子爵府

回覆 olimo 的帖子

你講得好岩,我唔介意阿仔做裝修整車,有自己條路。喺香港讀唔到書真係好大壓力,乜都睇學歷先。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

taptap83 發表於 19-12-7 19:06
回覆 olimo 的帖子

你講得好岩,我唔介意阿仔做裝修整車,有自己條路。喺香港讀唔到書真係好大壓力,乜都 ...

咪講笑,美國做修車師傅好賺錢,好多香港人嫌棄職業如倒垃圾揸巴士喺美國好多人爭住做,亦唔容易入職添。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 rose-mag 的帖子

我都聽講過,好似講到優差咁 阿仔一唔讀書我就講笑叫佢去學裝修,揾食之餘幫下自己屋企整下野嘛!我第日老啦,要點佢維修屋企野

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

taptap83 發表於 19-12-8 00:15

我都聽講過,好似講到優差咁 阿仔一唔讀書我就講笑叫佢去學裝修,揾食之餘 ...

真架,巴士公司好難考入去,揸巴士福利好好。倒垃圾因為都有d嫌惡性,人工好高,當然多人想做,又係好難入職。自閉小朋友有樣優勝,就係對鍾意嘅嘢好專注,發掘佢嘅長處,幫佢推一把,最擔心反而係人際關係。

子爵府

我仔自小已經好鍾意車,成日同我講大個要揸的士巴士,我反而擔心佢會危害別人生命安全.... 佢突然想做d野或聽唔到睇唔到其他野就出事,都咪話唔擔心

王國長老

taptap83 發表於 19-12-7 21:55

我仔自小已經好鍾意車,成日同我講大個要揸的士巴士,我反而擔心佢會危害別人生命安 ...

9歲有好多可能性,我仔小學時都令我好擔心,去到9歲10歲兩年最麻煩,呢兩年我仔同同學之間好多磨擦,升上中學唔同晒,佢好開心,有朋友,對學科有興趣,雖然依然未知想做咩,但已經有方向。我地有Special needs小朋友嘅家長,心血少D都唔得,同時可以見証佢地比平常人付出加倍努力,其實每個小朋友都係有無限可能性。

首頁

尾頁

跳至