嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Bb 其中一隻眼經常有眼屎,用熟水清潔完,瞓一教又有,份量都唔少,一日都清潔成6-8次,知唔知點解同有無其他方法可以減少眼屎?thx

子爵府

wyeth冷知識勳章

Pinky0723 發表於 19-11-30 00:48
Bb 其中一隻眼經常有眼屎,用熟水清潔完,瞓一教又有,份量都唔少,一日都清潔成6-8次,知唔知點解同有無其 ...

淚管窄,鼻樑扁有機會多眼膠,多按鼻樑,等大點就會好,唔好再通,我女成十個月先無,忽然有日感冒起多眼水,之後就通番。但每次感冒鼻塞就會多番淚水,谷上眼,不過好番就無。

回覆 Pinky0723 的帖子

HiPinky0723 , 初生BB淚水分泌未咁叻,容易有眼垢/屎,如果眼屎係透明/白色,冇眼紅的話可以觀察住先, 媽媽 繼續加強眼睛清潔(先清潔雙手,用棉花沾凍滾水由BB眼內抹到外,每抹一下用一舊新嘅棉花,直至到乾淨,即使另一隻眼無事都要用同一方法清潔)家居環境大塵都係可能令BB多眼垢/屎,BB床仔近唔近窗?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-4 17:52
回覆 Pinky0723 的帖子

HiPinky0723 , 初生BB淚水分泌未咁叻,容易有眼垢/屎,如果眼屎係透明/白色,冇眼 ...

Bb啲眼屎係黃綠色,我覺得佢係喊得多有眼淚流出先比較多眼屎,唔喊就無乜,屋企唔算大塵,但好通風,bb都唔係瞓窗邊!

Pinky0723 發表於 19-12-4 20:21
Bb啲眼屎係黃綠色,我覺得佢係喊得多有眼淚流出先比較多眼屎,唔喊就無乜,屋企唔算大塵,但好通風,bb都 ...

Bb眼屎大多因為淚水乾左後形成,如果眼屎係淺黃/綠色,分量唔太多,有可能係因為BB淚管有輕微閉塞,都可以觀察住,試下多替BB按摩眼角近鼻樑位置(每日2-3次),睇下有冇幫助。如果BB眼屎越來越多,眼屎係深黃/綠色或者眼皮紅腫,就要同BB去睇醫生。BB幾大呀? 多唔多捽眼?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-5 11:37
Bb眼屎大多因為淚水乾左後形成,如果眼屎係淺黃/綠色,分量唔太多,有可能係因為BB淚管有輕微閉塞,都可以 ...

Bb依家1個半月,唔多捽眼!
Pinky0723 發表於 19-12-5 20:04
Bb依家1個半月,唔多捽眼!

如果排除左因為環境大塵/BB捽眼因素,有可能係由於多流淚原故,初生BB腸道發展未成熟, 容易有肚風令佢肚仔唔舒服,有機會令佢經常喊, 建議媽媽多D同BB肚仔按摩,幫助促進腸道蠕動同放屁,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用,亦係好親密溫馨嘅親子活動。媽媽清唔清楚方法呀?

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-6 10:51
如果排除左因為環境大塵/BB捽眼因素,有可能係由於多流淚原故,初生BB腸道發展未成熟, 容易有肚風令佢肚 ...

順時針按摩肚仔?
Pinky0723 發表於 19-12-6 13:24
順時針按摩肚仔?
係BB食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向(用陰力)按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,肚風會經放屁排出體外,腸道蠕動好左仲有助排便和放屁架。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-9 12:34
係BB食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向(用陰力)按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長 ...

Pinky0723 發表於 19-12-11 21:27

首頁

尾頁

跳至