自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

CathyChan1126 發表於 19-11-30 16:54
係,正確,
我仔學校,校車隊哥哥
B1c尾

但如果係B1C,點會填曬B1,太進取了,跌左出去真係唔奇喎

侯爵府

CathyChan1126 發表於 19-11-30 16:54
係,正確,
我仔學校,校車隊哥哥
B1c尾

咁又唔使甘誇,下年好似三月份會公報自行,到時自行唔得先再保守都唔遲

男爵府

2018復活節勳章

力神 發表於 19-11-30 17:20
其實入d band2頭的中學都有機會升大學,而且band1生入band2會係成績考前一批學生,有時賽翁失馬,焉知非福 ...

正是我仔case,怕辛苦,選入band2頭,6年中學都係前10名次,如魚得水,學校風頭躉,入校隊,做學生會主席,最後拎埋獎學金5萬(入3大就有),相信如果當初入band1中學,一定不是這樣光景

禁止訪問

琥珀宮

Band 1/2/3永遠係分三份,所以唔會話某年band 1學生多咗,只可以話升中學生多咗

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

夾硬上B1
學業同心理素質唔够,老師會提議學生 repeat;
唔肯 repeat, 就暗示叫你轉校
有幸福嗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

isamlum 發表於 19-11-30 17:39
正是我仔case,怕辛苦,選入band2頭,6年中學都係前10名次,如魚得水,學校風頭躉,入校隊,做學生會主席 ...

羨慕
總有離別的時候

水晶宮

回覆樓主:

今年勁多人出國讀書,你唔使擔心, 合埋眼都入到band one,淨係bk都唔少人移民!

海之風    發表於 19-11-30 19:10

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

isamlum 發表於 19-11-30 17:39
正是我仔case,怕辛苦,選入band2頭,6年中學都係前10名次,如魚得水,學校風頭躉,入校隊,做學生會主席 ...

禁止訪問

禁止訪問

畀面勳章

禁止訪問

畀面勳章

公爵府

牛年勳章

1A生, 自行一, 1A/1B校, 自行二, 1C 最好誇埋網, 咁就好大機會, 3,4 月公佈埋自行結果, 咁就起碼自2 做左保險線, 唔洗大抽獎

子爵府

係,正確,
我仔學校,校車隊哥哥
B1c尾

錯哂
老師靠害

B1c尾仲填哂b1學校?
第一間入唔到直跌出30志願

B1c尾如果進取少少想博
只可填一間b1尾學校(唔係熱門嘅)
之後第二志願已經要填b2中學校做保險線

如果係保守型,唔想博
咁第一志願直接填b2頭學校

但大前提係冇估錯
老師估計係b1c尾...但其實可能已經係b2頭
所以咁就會錯哂

Haz-mama    發表於 19-11-30 23:42

男爵府

2018復活節勳章

Hoining 發表於 19-11-30 18:42
今年我都係咁plan, 大仔當年考入1A, 入到去hea讀,好辛苦先畢業...二仔考入1B學校,入到精英班之後又係hea ...

對,或者是阿Q精神,自我感覺良好,但小朋友都有虚榮心 ,佢考過好名次後,就會飄飄然,不會hea讀跌下去

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

係,正確,
我仔學校,校車隊哥哥
B1c尾

佢嘅填法未必有錯,如果B一位夠嘅區分係應該咁填,甚至連借位都填埋先,大抽獎無分頭中尾,關鍵係頭幾志願不能夠全部大熱門,另外佢最後派到咁,有機會佢根本唔係Band one,可能佢係邊緣人,喺B2 ,所以到佢抽嘅時候根本佢填嘅所有B1都冇晒位,如果係邊緣人,其實只可以填一間B1,第二志願真係要考慮填B2 A了,另外自己本身實力亦都要留意,如果自己成績係最top嘅,唔怕叩唔到門,係可以考慮進取啲, 如果肯定係B1的保險線唔需要放到咁前,太前方B2,第一二志願唔中就即刻中B2,因為派位係分配所有B1組別先,B2學校好少會喺B 1的時候派完晒,如果出現呢個情況咁嗰間就已經唔係B2學校可以收到全部B1了,可以想像發生呢個情況的話即係話該所謂B2學校,B2組別一個位都唔會有,所以理論上有把握係第一組別的,前面應該係盡量填第一組別的,但亦不能全部填晒最熱門的,要分析有幾多位,如果該校人人都放喺第一志願,你放佢係第二志願根本唔會有,如此類推呢啲都要計算,大熱學校通常都係只能選一個

侯爵府

有可能是邊缘人,
有啲家長唔肯面對現實,B2又話是B1C。
我之前見報K C,S J C自行的同學就有以上情況,最後去派去B2、B3校都有。

男爵府

蝦米豬 發表於 19-11-30 16:31
聽教書的朋友說的,這真的是19-20升中一的寫照嗎?即是說band 1學生多了,但band 1學額不足(至少在一些地 ...

我小朋友中三,當年B1C 成績入第一志願B2A top,
而家平均成績頭30-35。

佢學校唔少當年B1B-C. 學生升上。

反而我覺得佢唔洗好吃力就考到ok 成績,所以唔一定讀b1 先叫好。
最新一次中三ut試水溫,考全級19,有付出,但唔算非常吃力。

水晶宮

Lavender22 發表於 19-11-30 16:56
借問聲,如果父母在中學內工作,子女有無得容易入讀?

原則上無分加,但從來識人好過識字。如果個學生同其他自行競選生成績同表現相差不是太遠,基本上自行都可能已經收左。但去到統一大抽獎先㨂就唔會有任何優勢。

首頁

尾頁

跳至