夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Adeva 發表於 19-12-5 15:50
我個case同你好似,我仲要之前無徵兆,佢為一個原來識左只有半年多既人抛棄家庭。
男人都係賤
...

男人都係賤,但偏偏有人恨再婚。

珍珠宮

Yoyoma1510 發表於 19-12-6 09:46
我係唔想離婚嫁,我仲好愛佢

可惜,你愛佢0既方式 好似唔係佢想要0既。
不用灰心,世界之大,人之多元化,你會遇上 懂欣賞你愛的方式 的人 也不是沒有機會的事。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

複式洋房

858D 發表於 19-12-7 05:58
可惜,你愛佢0既方式 好似唔係佢想要0既。
不用灰心,世界之大,人之多元化,你會遇上 懂欣賞你愛 ...

當有第二個人出現,我就什麼都比下去了

珍珠宮

Yoyoma1510 發表於 19-12-7 13:33
當有第二個人出現,我就什麼都比下去了
當有第二個人出現時,那時再算。
曾經擁有過「比上去」的日子已是幸好的經歷。
我與我前夫的日子,是沒有「比上去」的條件。
所以現在到我與我先生的日子,雖然是第二個,但就甚麼都反而「比上去」了。
對於我先生來說,也是要比他過去的話,都是「比上去」的,我更適合他。
因為這世界還有許多是過來人,我們過來人是比較會明白事理的。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

2024年龍年勳章

無小朋友,離就離,一切定要佢畀贍養費。

複式洋房

858D 發表於 19-12-8 02:14
當有第二個人出現時,那時再算。
曾經擁有過「比上去」的日子已是幸好的經歷。
我與我前夫的日子,是沒有「 ...

是他已經有第二個既出現,所以當初我點喊點求佢,佢都無動於衷呀。

因為相比之下,佢會覺得新款好我太多

複式洋房

panda361 發表於 19-12-8 06:09
無小朋友,離就離,一切定要佢畀贍養費。

無小朋友都可以要贍養費嗎?

別墅

Yoyoma1510 發表於 19-12-2 19:01
C6一個月前要離婚,未夠一個月已經同左個女人一齊,當初仲懷疑自己係咪懷疑錯佢,而家終於知道係一早就已經 ...

如果無得返轉頭:就算吧,前路一片光明

珍珠宮

Yoyoma1510 發表於 19-12-8 11:26
是他已經有第二個既出現,所以當初我點喊點求佢,佢都無動於衷呀。

因為相比之下,佢會覺得新款好我太多: ...

如果一個男人係因為新款好過現款太多而捨棄現款0既,咁真係冇得好求佢再點樣。下一個機會來時,就嘗試下審下對方 係咪D咁0既人。
當年我審我先生亦都係圍繞著佢係咪屬於一D 因為新款好過現款而唔會花功夫與現款破鏡重圓上 的人 來審佢同查佢舊底。
我先生亦有審我,查我舊底,評估我係咪屬於一D 因為新款好過現款而唔會花功夫與現款破鏡重圓上 的人。

複式洋房

858D 發表於 19-12-9 10:00
如果一個男人係因為新款好過現款太多而捨棄現款0既,咁真係冇得好求佢再點樣。下一個機會來時,就嘗試下審 ...

亦都可能係我曾經傷得佢太深,係我任性,唔可以怪曬佢,我都有好大問題既

珍珠宮

Yoyoma1510 發表於 19-12-9 10:07

亦都可能係我曾經傷得佢太深,係我任性,唔可以怪曬佢, ...

呢個 retrospective 對妳好有建設性。
相信會motivate you 日後成為一個比從前更容易相處的 人生伴侶,會使妳變得更有吸引力。到時就係妳揀人,唔係人揀妳。但願妳更有智慧地揀到下一位更合適妳的伴侶。

俗語有話:「有風唔好使盡利。」的現實人與人之間的相處之道。能夠長期就得一個人的伴侶多年而且TUM到個伴侶有第二個都唔知,甚至有D人(不是指妳,只是我聯想到我先生的前妻)還以為對方愛自己多過自己愛對方的,此類人本身就係使得身邊的人都覺得佢容易相處的人。佢唔開心,唔會同人講,只會自己在心裡打量值得不值得去或留。
我觀察到我先生就係我講的有這種能力的人。但佢憂鬱,佢會同前妻講,只是佢前妻唔當係一回事。佢TUM到佢前妻誤以為佢冇0左前妻唔得,佢愛佢前妻比前妻愛佢多。乜都就曬佢前妻,就到佢自己憂鬱成疾。而佢前妻在處理分歧上不是謀求共識而是以離婚同母憑子貴來挾持我先生把 奉獻 留住。我先生告訴我,「以子女來留住佢,係有個 限期的。 」到後來,佢離婚多年後,人搬走0左,佢前妻先發覺仲好愛我先生,打電話來要求復合。我先生至話畀前妻知我的存在。
我同我先生講:「你可以順水推舟 offer 前妻一個 deal, 如果前妻可以畀你做齊人,我地可以傾下點畀你做齊人。」
我先生話:「就算前妻畀我做齊人,我都唔想再同前妻一齊住在同一屋簷下。對我情緒唔健康。」前妻唔係D能畀我先生做齊人0既人,仲要從此逢家庭節日都唔再請我先生翻去一齊同子女過。好在佢親生0既仔懂事,明事理,翻來會一半時間來住在我先生家,又好接受到我。
我同我先生講:「如果前妻有D乜野需要你幫0既,我支持你幫佢。」
我先生評估佢前妻唔會下0左呢度氣來搵佢幫。

複式洋房

858D 發表於 19-12-9 10:38
呢個 retrospective 對妳好有建設性。
相信會motivate you 日後成為一個比從前更容易相處的 人生伴侶,會使 ...

但我依然好想等他回頭既一日。我唔介意之後條路難行,但真係好想有個機會

珍珠宮

Yoyoma1510 發表於 19-12-9 10:50
但我依然好想等他回頭既一日。我唔介意之後條路難行,但真係好想有個機會
...
我估計 係佢現任唔畀佢做齊人,所以佢在 二揀一 0既要脅下 才選擇對妳決絕。
如果唔係,妳都可以先TUM著佢,畀佢做齊人 來取得自己0既機會。

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章

Yoyoma1510 發表於 19-12-9 10:07

亦都可能係我曾經傷得佢太深,係我任性,唔可以怪曬佢, ...

我也在挽救中,

你能告訴我, 做了什麼任性事, 使你丈夫如此堅決離婚, 有仔女嗎?

大宅

C6一個月前要離婚,未夠一個月已經同左個女人一齊,當初仲懷疑自己係咪懷疑錯佢,而家終於知道係一早就已經 ...

佢做初一,妳做十五!!!!

對花心的男人不要太仁慈!!!!!

大宅

回覆樓主:

加油樓主! you are not alone

大宅

yelling3 發表於 19-12-18 18:00
加油樓主! you are not alone

加油。 我哋關係膠著住, 有時寧願我同佢是但一個可決絕啲, 可能反而大家冇咁痛苦折磨。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

唔會因為想拖佢兩年等佢唔好咁開心而唔離婚,因為到最後只會浪費自己多兩年時間,更甚唔開心嗰個係自己 。

子爵府

2024年龍年勳章 熱血金章

Yoyoma1510 發表於 19-12-6 09:46
我係唔想離婚嫁,我仲好愛佢

妳要分清楚自己係好愛佢定係一種習慣或只不過是唔甘心而唔想離婚。

大宅

ddfannybb 發表於 19-12-3 11:27
佢都已經變左心,倒不如早d放生自己

是!冇必要再跟那個賤人有什麼聯繫還好!

首頁

尾頁

跳至