想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

今年36了,已經試左差不多2年了,每個月都好期待有驚喜,試過用試紙,又試過唔用試紙,但每個月都只有失望。
聽人講仁安幾好,所以膽粗粗打去約,點知姑娘話唔係你想照就比你照,一定要見左醫生先,檢查完再決定係咪要照。就係咁,我就約左做檢查。(字數太多,續)

別墅

回覆樓主:

去到檢查果日,醫生幫我照陰超,種菌(唔記得隻菌咩名)。照陰超時,佢話我兩邊卵巢都有卵子,數量唔算好小,子宮望落健康無問題。跟住佢話會幫我種菌,因為如果報告出証實有果隻菌,咁輸卵管塞既機會就好大,但無又唔代表唔塞。
檢查完,佢就再建議我抽血驗AMH值,同埋要安排c6黎驗精,我心諗橫掂都黎左就驗埋血啦,最後埋單4千幾
之黎就立即幫c6預約驗精。 (續)

別墅

回覆樓主:

隔左幾日,報告出左話我amh指數在我呢個年齡係正常,亦無果隻菌,而c6精子都正常,係有小小k形,但整體活躍同健康 (不枉花左幾千蚊食左6個月富精多)
但問題就黎了,咁我同佢都無問題,咁問題出在邊度?醫生有同我講過,好多不育個案都係無原因,所以叫我考慮下照輸卵管,睇下咩情況再決定做iui 定ivf.
所以,我就決定去照一照。

照輸卵管要去大圍仁安照,到左照果日,心情都好輕鬆,因為聽人講都係小小唔舒服同好似m痛咁 (我一向都m痛好厲害,所以我認為我承受到),去到登記後等左一陣,姑娘就叫我埋去問左d病歷基本野,同埋講解過程,之後就入去做。

別墅

回覆樓主:

姑娘幫我清潔陰道外面,準備好一切後醫生就黎到,跟住佢放鴨咀,嘩!我做過咁多次婦檢,第一次覺得放鴨咀係痛,可能開到好大,我開始覺得好恐怖,跟住仲聽到佢係度另d螺絲聲,真係好驚。之後佢就放條管入去,放入去果下我大叫左出黎,勁想一腳伸埋去個醫生度,因為真係好~~~~~~~~L~~~~~~痛!!跟住佢放顯影劑,嘩,係持續痛。我自問我好忍得痛,我試過經痛到暈低,但呢種痛係有d唔同,我未生過仔,我唔知生仔既痛,但呢種痛,我唔會忘記。果2-3分鐘,我覺得好漫長,我痛到後尾枕發麻,對腳係咁震...期間醫生講左d野,但我完全聽唔到,幾經辛苦,終於完結。

別墅

回覆樓主:

姑娘示意我問醫生結果,我即刻問醫生通唔通,佢答我表面睇係通,詳細情況等報告,跟住佢就走左了。
姑娘之後同我講,一放顯影劑左邊就見到係通,好快衝哂上去,但右邊就唔上,所以醫生打多左小小顯影劑同用力小小去按支針筒,慢慢就衝到上去右邊了,我好驚訝,問佢係咪即係通哂?佢話原本一邊塞,但而家通返了。

雖然過程好痛苦,好痛,又貴,但聽佢咁講,我覺得好值得,呢$2580比得好值

別墅

回覆樓主:

但係,今日已經第2日了,我仲有出血 (啡),同埋仲有小小痛緊,我打去診所問,佢叫我觀察多一日,如果持續出血聽日就返去比醫生檢查。我而家好擔心,本身聽到由塞變通,仲好期待過幾日排卵交功課,但而家好似裡面有傷口咁,隱隱作痛,仲點行房...
我呢個情況究竟係咪正常?定係個醫生整傷左我?我應該點做?

別墅

盛女 發表於 19-12-4 20:04
今年36了,已經試左差不多2年了,每個月都好期待有驚喜,試過用試紙,又試過唔用試紙,但每個月都只有失望 ...

我切左左邊輸卵管後都有睇醫生,不過唔敢做,做手術時見到右邊表面正常既。睇你咁講真係好痛,祝你快D 好返,加油

大宅

盛女 發表於 19-12-4 20:08
姑娘幫我清潔陰道外面,準備好一切後醫生就黎到,跟住佢放鴨咀,嘩!我做過咁多次婦檢,第一次覺得放鴨咀係 ...

其實我都係覺得好痛好辛苦,做完之後我訓左一個鐘先離開...所以唔明啲人話唔痛或者小小痛..

別墅

雲太 發表於 19-12-5 00:35
我切左左邊輸卵管後都有睇醫生,不過唔敢做,做手術時見到右邊表面正常既。睇你咁講真係好痛,祝你快D 好 ...

可能每個人體質唔同,所以反應都唔同,希望報告快d出,照完覺得有一線曙光,大家一齊加油

別墅

wongfayu 發表於 19-12-5 07:06
其實我都係覺得好痛好辛苦,做完之後我訓左一個鐘先離開...所以唔明啲人話唔痛或者小小痛..
...

出面d姐姐話我算好勁可以坐係度,佢話好多人都要訓床,我今日都仲有小小痛,希望快d好返可以交功課

大宅

盛女 發表於 19-12-5 08:44
出面d姐姐話我算好勁可以坐係度,佢話好多人都要訓床,我今日都仲有小小痛,希望快d好返可以交功課 :sickm ...

都好勁!做女人辛苦

大宅

回覆 盛女 的帖子

你好、多謝分享經驗!見到樓主話照完輸卵管造影預備過幾日排卵做人
建議問清楚醫生需唔需要停一個月經周期再進行做人計劃!

我早排見完醫生、預備經期後要照輸卵管
我既醫生叫我照完輸卵管後、之後個一次月經周期都要戴安全套避免懷孕、因為怕x光輻射影響

複式洋房

我上個月照完真係即bingo好神奇!我估我都係有輕微塞,一做完就通晒。但我照時又唔太痛,係少少m痛咁。。。

別墅

Shadowcanb 發表於 19-12-5 12:52
回覆 盛女 的帖子

你好、多謝分享經驗!見到樓主話照完輸卵管造影預備過幾日排卵做人

我都有問過醫生可唔可以今個月交功課,佢回覆我話隔1-3日就可以,我都驚驚地有影響,不過今日驗紅d仲未排,過多幾日再睇下點

別墅

appletsetse 發表於 19-12-5 17:11
我上個月照完真係即bingo好神奇!我估我都係有輕微塞,一做完就通晒。但我照時又唔太痛,係少少m痛咁。。。 ...

應該係每個人唔同,又或者醫生手勢 ,聽到你話做完即刻中左,希望我都好似你咁會中,恭喜你

別墅

盛女 發表於 19-12-5 08:42
可能每個人體質唔同,所以反應都唔同,希望報告快d出,照完覺得有一線曙光,大家一齊加油
...

要保持愉快的心情。唔使急,要自己同身體都準備好,加油加油

大宅

盛女 發表於 19-12-4 20:08
姑娘幫我清潔陰道外面,準備好一切後醫生就黎到,跟住佢放鴨咀,嘩!我做過咁多次婦檢,第一次覺得放鴨咀係 ...

我懷疑是同一個醫生,我當時一開始就俾個鴨咀撐到我直程覺得陰道撕裂,是否帶眼鏡的?

別墅

回覆 Hapi2017 的帖子

唔記得有無帶眼鏡了, 只記得好! 很! 痛!

大宅

樓主叻叻(emoji)(emoji)祝好孕

大宅

盛女 發表於 20-5-19 13:40
回覆 Hapi2017 的帖子

唔記得有無帶眼鏡了, 只記得好! 很! 痛!

男醫生?

首頁

尾頁

跳至