跳至

首頁

尾頁

男爵府

請問各位而家F2A簽證 Part A 唔需要排期,究竟係乜野情況啊?是否我到達美國攞綠卡後可以馬上申請屋企人?

男爵府

是否唔使等甘耐見官?

子爵府

F2A是夫妻,你f4不是另一半已可跟你去美國嗎

男爵府

kkyyn 發表於 19-12-8 12:13
F2A是夫妻,你f4不是另一半已可跟你去美國嗎

我細佬冇申請佢同我女兒,要我到了美國後再申請,真係麻煩,都唔知佢點解甘樣申請?
是否甘樣我太太要再等兩年?

伯爵府

好媽媽勳章

RafaelW_FB 發表於 19-12-8 12:23
我細佬冇申請佢同我女兒,要我到了美國後再申請,真係麻煩,都唔知佢點解甘樣申請?
是否甘樣我太太要再等 ...

你之前應該加名嘛!

男爵府

ivyscyip 發表於 19-12-8 13:18
你之前應該加名嘛!

DS260 表格有佢地的名字,但係情況填表係甘樣:

Is your spouse immigrating to the U. S. with you? No

Is your spouse immigrating to the U. S. at a later date to join you? Yes

Is this child immigrating to the U. S. with you? No

Is this child immigrating to the U. S. at a later date to join you? Yes

是否我還要申請F2A 同填 I130表格?唔該各位師姐,師兄回覆!

別墅

RafaelW_FB 發表於 19-12-8 13:43

Is your spouse immigrating to the U. S. with you? No

你唔係有律師幫你搞的嗎?

男爵府

phyllislau 發表於 19-12-8 14:26
你唔係有律師幫你搞的嗎?

律師幫我細佬搞的!

別墅

RafaelW_FB 發表於 19-12-8 14:30
律師幫我細佬搞的!

你interview 時只係你一個去見?當時你無為意只係得你一個批去美國?你叫你細佬問下個律師點解會咁,可以點搞

男爵府

phyllislau 發表於 19-12-8 14:35
你interview 時只係你一個去見?當時你無為意只係得你一個批去美國?你叫你細佬問下個律師點解會咁,可以 ...

冇錯,得我一位去見,我一會同佢律師傾下,唔該妳先

複式洋房

回覆 RafaelW_FB 的帖子

有無update?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RafaelW_FB 發表於 19-12-8 13:43

去到最後係可以加名喎,我當年媽媽申請我妹時佢仔未出世,到排到佢地時,填表加埋仔個名,通知面試封信有佢仔名。

你面試時問下睇下加唔加得番,如果唔得的話,到埗有綠咭就即刻入紙申請,都要等下。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

rose-mag 發表於 19-12-9 11:53
去到最後係可以加名喎,我當年媽媽申請我妹時佢仔未出世,到排到佢地時,填表加埋仔個名,通知面試封信有 ...

我想問當時我姑奶申請我老公,我見張I797得我老公個名,我地沒有update 我地之後出世的小朋友名字同我個名,咁係咪到收welcome letter 之後才加入去?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

phyllislau 發表於 19-12-8 22:04
我想問當時我姑奶申請我老公,我見張I797得我老公個名,我地沒有update 我地之後出世的小朋友名字同我個名 ...

有一封信通知排到你,好大疊紙,要填完寄番去嘅,當中有一個部份係填有冇要加入同行成員,通常係指申請時未出生子女,有人同我講單身人士可以帶同申請後結婚嘅配偶或未婚夫/妻,但我冇印証到係真定假(當時我批出時仍然單身,又咁啱未有結婚對象)。

利申:我已經移民十幾年,而家有D手續改咗,係唔係一定要寄番去定可以網上交番表我就唔肯定啦。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

別墅

rose-mag 發表於 19-12-9 14:10
有一封信通知排到你,好大疊紙,要填完寄番去嘅,當中有一個部份係填有冇要加入同行成員,通常係指申請時 ...

Thx Rose!

男爵府

rose-mag 發表於 19-12-9 11:53
去到最後係可以加名喎,我當年媽媽申請我妹時佢仔未出世,到排到佢地時,填表加埋仔個名,通知面試封信有 ...

唔該版主,收文件果位本地職員叫我提供孩子的出生證,但系佢地系國內出生,出世紙又冇做公證,所以都系等我到咗美國先搞佢地啦!

複式洋房

RafaelW_FB 發表於 19-12-9 17:37
唔該版主,收文件果位本地職員叫我提供孩子的出生證,但系佢地系國內出生,出世紙又冇做公證,所以都系等 ...

出世紙去美國就點都要整
得閒就整定啦

伯爵府

好媽媽勳章

RafaelW_FB 發表於 19-12-9 17:37
唔該版主,收文件果位本地職員叫我提供孩子的出生證,但系佢地系國內出生,出世紙又冇做公證,所以都系等 ...

哦,即是上載文件的時候
你妻兒未有出生公正
似乎律師係知道的
咁你快d叫妻子搞2母子的公正吧
好多人都係膠在出生公正

男爵府

olimo 發表於 19-12-9 23:13
哦,即是上載文件的時候
你妻兒未有出生公正
似乎律師係知道的

冇錯,立即去辦

首頁