自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

大宅

mike89 發表於 19-12-8 13:44
最好自己搬出去加個工人,
叫99家用減小小,得閒上去探下幫下眼。
我諗佢好願意,而你又唔會覺得蝕左。

都係你看出重点來……其實樓主噤問係驚蝕佐,而悟係佢講"驚比得悟夠"……

男爵府

Vivi1990 發表於 19-12-8 13:16
虛心一問,如果比呢個數,倒不如請姐姐?

自己人唔同工人姐姐,不過銀碼就商量一下,盡能力啦

大宅

Vivi1990 發表於 19-12-8 12:46
想請教大家,因驚比太少家用,想睇睇大家意見~
如果比同住奶奶湊初生bb,而bb所有物品都是我負責,2公婆每 ...

8⃣️年前,比13000一個月,另過節比幾千利事

珍珠宮

李露眉 發表於 19-12-8 16:02
所以睇自己能力,我同老公都唔穩得多

所以我地都冇規定家用多少,但都唔建議比較多少,視乎自己能力及隨心。

珍珠宮

回覆樓主:

我無同奶奶住, 也無比小朋友佢湊, 每個月比3500蚊家用, 屋租係我地幫佢比的。

以上比你參考的,水電煤係佢出。

珍珠宮

ming1020 發表於 19-12-8 15:35
唔好諗住請姐姐就係有限錢,姐姐乜都唔同你慳(可以話幾浪費),你唔係屋企就管唔到,如果你兩個加埋50k,屋 ...

雜費明顯多左。因為姐姐每日做清潔用水都明顯多。每日煮三四餐⋯
萬一請個姐姐唔啱用,換人大概$10000兼等下一個又3個月,呢三個月搵鐘點/臨時幫手條數實貴過姐姐份糧!
我唔明bk成日好多jm以為請姐姐係「好穩定地每月5千6千」??

大宅

我老公個家姐兩公婆同奶奶同住 比五千 仲要湊兩個包食住 但我老爺奶奶係無做野 我一直都覺得我老公比奶奶既家用係幫佢養埋佢對仔女

申利 佢兩公婆搵錢多過我地

珍珠宮

Vivi1990 發表於 19-12-8 15:17
是的,所以我仍在考慮租樓+請工人(我果邊有租盤1萬內)
定還是住奶奶度比佢湊
...

支持你出去住,一家一主,大家好

侯爵府

fupigpig 發表於 19-12-8 16:19
係雜費明顯多左。因為姐姐每日做清潔用水都明顯多。每日煮三四餐⋯
萬一請個姐姐唔啱用,換人大概 ...

我姐姐係浪費型,水喉成日關唔實,水果成日擺到爛(琴日搵到兩個爛梨,咁就浪費左100蚊),有時見特價買多兩盒雞湯打邊爐,佢可以一星期用哂……我基本上星期六日清電櫃係搵到好多浪費既食物要清……你話佢,佢永遠答你i dont know, i forget

水晶宮

畀面勳章

其實⋯個個人唔係同㗎喎,又唔知你同你99乜經濟環境
「應該」俾幾多幾多,都要睇吓你哋有冇呢個能力
假设你倆公婆搵到兩萬,你俾到萬五嗎?
又假設兩公婆搵十萬,俾萬五又會唔會少左啲?
btw正常來講,搵四大長老,都係貴過工人湊的

子爵府

Vivi1990 發表於 19-12-8 16:06
我見好多2公婆搵少過total 40k都生2件,真心佩服

我2公婆搵多double都唔敢貿貿然生2個...

又咁講,我地唔同住唔使四大湊..都比緊萬幾蚊家用...比幾多家用,睇你過唔過到自己果關既啫...
如果同住+長老湊...我諗我地會比2萬...

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

我俾7000蚊,同奶奶住
以前一家3口(我同老公連初生)
我同老公返工,
每日夜晚食一餐,奶奶買送,煮埋
自住樓,但差餉,水費,電費全部另計
張單寄黎幾錢就自己拎單去交,一係另外俾低錢奶奶交
家務我做,掃拖,抹塵,洗衫,摺衫,
洗廁所,洗浴缸我老公做
初生bb,奶粉尿片,玩具,衫仔所有關於bb既野,另計,唔包

別墅

fitfit貓 發表於 19-12-8 16:06
都係你看出重点來……其實樓主噤問係驚蝕佐,而悟係佢講"驚比得悟夠"……
...

我又唔係bk文員搵3-5萬
想問個唔失禮既合理價我諗都好正常

別墅

兩只小天 發表於 19-12-8 16:19
我老公個家姐兩公婆同奶奶同住 比五千 仲要湊兩個包食住 但我老爺奶奶係 ...

但你老爺奶奶無出聲?4個人比$5000又過分左

珊瑚宮

千奇不能比較
有人住公屋一家人共搵三萬
有人住私楼一家人共搵十幾萬
點比較?
玩具萬歲!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Vivi1990 發表於 19-12-8 12:46
想請教大家,因驚比太少家用,想睇睇大家意見~
如果比同住奶奶湊初生bb,而bb所有物品都是我負責,2公婆每 ...

直接問佢。除左額外支出,都仲要俾多d 當心意,湊bb真係冇得瞓中好辛苦, 果個仲要係老人家....

請工人仲好,不過你應該唔會請?

珍珠宮

Vivi1990 發表於 19-12-8 16:37
我又唔係bk文員搵3-5萬
想問個唔失禮既合理價我諗都好正常

最合理的就盡量唔好預奶奶了。自己一家幾口住,請姐姐照顧小朋友。
搵長輩湊孫係應該預左比姐姐開支大。

大宅

Vivi1990 發表於 19-12-8 13:16
虛心一問,如果比呢個數,倒不如請姐姐?

都要睇彩數.. 請唔請到好姐姐...
至少嫲嫲一定唔會害個孫..
但另一方面.. 請姐姐管教小朋友方面會容易 d..
老人家唔會聽你支笛..
工人就你叫佢做A佢唔敢做B..
要睇自己同奶奶既育兒觀念會唔會差好遠..

珍珠宮

ming1020 發表於 19-12-8 16:24
我姐姐係浪費型,水喉成日關唔實,水果成日擺到爛(琴日搵到兩個爛梨,咁就浪費左100蚊),有時見特價買多兩 ...

我家姐姐唔算浪費型,不過都總會有d大頭蝦事件,無論係$100兩個梨、$10000件電器,做employer要有心理準備,勞工法例下姐姐只係賠幾百(好似$300),亦因為「多嘅冇得計、小嘅無謂計」情況下,爛乜都係employer自己硬食

別墅

granja 發表於 19-12-8 16:43
直接問佢。除左額外支出,都仲要俾多d 當心意,湊bb真係冇得瞓中好辛苦, 果個仲要係老人家....

請工人仲 ...

奶奶成日話是但,所以我都唔知佢想要幾多
同幾多先係合理價

本身我地租屋住,生之前奶奶叫我地返去住同埋比佢湊,但就一直唔講要求幾多家用

晚上6:00後都係我/ 老公照顧 bb

首頁
34567...11

尾頁

跳至