自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

waiting046 發表於 20-3-30 00:38
讓我補充一下…
真係唔好拍人膊頭, 有時人哋嚇一嚇, 當事人個氣場弱咗, 就有機可乘…
...

即是隻嘢係趁當事人氣場弱嗰下就乘虚而入?其實舊同學係冇心害佢嘅?
咁直到永遠都要每個月燒返貢品先唔會再出事?

當時人真係黑仔

男爵府

男爵府

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

~回魂夜~(三)
「尋晚我臨瞓有奇怪野發生呀」阿妹用古靈精怪語氣說
「吓!係咪老豆呀?」我高八度說
「我都唔知係咪老豆呀!尋晚大約一點左右,我同Honey番左入房瞓先,阿希就坐係廳度睇電視,當我差唔多就快瞓著嗰時,
我聽到度房門~砰砰~好輕力
就好似有人係廳外面,推房門既聲」阿妹邊望外面Honey一邊說
「吓!我記得妳度房門好似係~趟門~黎架,推房門...咁奇怪」我說
「咪就係咯 咁我咪本能反應望向房門方向,啲聲就即刻停左,之後我咪再瞓番咯,頂!當我合埋眼一陣啲聲又黎,之後我頂唔順,立刻起身行出廳,問阿希有冇聽到房門~砰砰~聲,但佢竟然話完全聽唔到」

大宅

回覆樓主:

「咁~Honey~呢?佢嗰時瞓左未?佢聽唔聽到啲聲?」我隨即望着課室外面既Honey
「吓...唔知佢嗰時瞓著左未喎」阿妹說
就在我和阿妹傾談中,突然大廳既Honey大聲同阿妹講:「媽咪!我都聽到呀!但我好眼瞓,所以我冇理再瞓過」
我和阿妹立刻大家互望一下,阿妹隨即向我打了一個眼色
之後我便笑笑口說:「Honey你入黎先,姨媽有野想問你呀!你尋晚聽到有聲咩?」我扮作輕鬆地問,而身旁阿妹則扮作冷靜
Honey好天真笑着對我說:
「我聽到房門有4次~砰砰~聲,好嘈呀!」
阿妹即向我豎起四隻手指,示意Honey和她聽到推房門次數一樣
「個衰仔原來都聽到...但又唔出聲同我講,唉!」阿妹苦腦地望着Honey

大宅

回覆樓主:

「咁Honey你有冇見到其他人係屋企呀?」我拖着Honey小手說
「冇呀!見唔到呀」Honey說完後,便跑出課室外繼續玩車仔
我見阿妹一臉惘然樣子,便安慰她
「冇野既!可能係老豆去左妳度呢!睇埋今晚先,今晚老豆~頭七~呀」

子爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

追~

伯爵府

回覆 金老吉 的帖子

係呀. 只可以話黑仔… 聽聞燒咗一年衣紙請佢走…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

大宅

大宅

回覆樓主:

我媽咪走後,兄弟姊妹無一個夢到佢。大半年後反而係表姐夫夢到,表姐好緊張咁打比我,我聽到後爆喊,因為表姐夫夢到媽咪當時係無衫著。

大宅

idak 發表於 20-4-1 20:54
我媽咪走後,兄弟姊妹無一個夢到佢。大半年後反而係表姐夫夢到,表姐好緊張咁打比我,我聽到後爆喊,因為表 ...

我問過法科師傅,佢話報夢及能否見到,係講求好多因素,就算係天生陰陽眼都未必一定見到.....

大宅

Eddyvivi 發表於 20-4-1 20:59

我之後夢過佢好多次,其中一次係我剛生咗個女,抱住個女瞓著咗。係夢度我話比佢知我生咗,佢答我知,我比個女佢抱,抱咗一陣,亞女喊,我就醒咗。當時情景好真實,似平時我同佢D對答。

大宅

idak 發表於 20-4-1 21:10
我之後夢過佢好多次,其中一次係我剛生咗個女,抱住個女瞓著咗。係夢度我話比佢知我生咗,佢答我知,我比 ...

可以在夢中重聚,太好了

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

我媽過身兩年, 全家只有我夢見過佢3次, 其實係咪有特別事佢先會係夢境出現, 第一二次都係佢過身無耐

大宅

肥嘟媽 發表於 20-4-1 21:18
我媽過身兩年, 全家只有我夢見過佢3次, 其實係咪有特別事佢先會係夢境出現, 第一二次都係佢過身無耐 ...

如她在夢中沒有特別說話,只閒話家常,便不需太擔心

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

第一次係媽剛過身, 媽身邊有個人說蠟燭被檔著, 媽認唔到路返屋企, 我問家姐, 佢話門口大風所以用物件遮著蠟燭, 家中各人都說不是巧合事

之後一次係關於我爸,佢叮噣我要留意爸一些物件, 夢中係見到架, 但醒後印象模糊

第三次係近期, 我爸家隻窗甩左出黎, 我托著放回, 媽從廚房走出來問我有甚麼事

我諗左好耐都未諗到咩事, 只係覺媽好掛住屋企

大宅

waiting046 發表於 20-4-1 16:53
回覆 金老吉 的帖子

係呀. 只可以話黑仔… 聽聞燒咗一年衣紙請佢走…

不幸中之大幸啦
好在遇着個有料師傅,亦好在只燒一年嘢就送走隻嘢

不過隻嘢其實係唔係想攞佢命, 所以先一路鉗住佢個頭?

伯爵府

金老吉 發表於 20-4-2 01:12
不幸中之大幸啦
好在遇着個有料師傅,亦好在只燒一年嘢就送走隻嘢
詳情我都唔清楚, 係親戚的朋友遇到, 我都唔識當事人…
我post出嚟係想提提大家唔係突然拍人膊頭, 真係好易出事…
陶土經過塑造...燒製...可變成有用的器皿.它盛裝到多少就看我們如何給它塑形,它有多堅固就看我們如何燒製...

男爵府

大宅

93/1859

首頁

尾頁

跳至