自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我兩個囡都係要搭45分鐘車返放學, 睇你慣唔慣, 我覺得冇問題
你睇吓兩間學校近年升中派位結果再決定

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:30
一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...
兩間學校嘅banding有冇分別? 如果有分別, 一定係揀banding高嗰間, 因為小學嘅banding最影響升中派位結果

大宅

Koala_Chu 發表於 19-12-9 11:09
我兩個囡都係要搭45分鐘車返放學, 睇你慣唔慣, 我覺得冇問題
你睇吓兩間學校近年升中派位結果再決定

你係ftm? 自己接送定請姐姐

子爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:01
謝謝你的回應,因家中長輩,老公都叫我唔好選咁遠,樓下就好 因為k1已選了屋邨入面既幼稚園,小 ...

既然如此,更加要揀母校啦!我女細時又係讀屋邨幼稚園,都學咗好多壞習慣,係讀小學時去了一間無咁多單/雙非的學校先有好轉咋!

大宅

whyyou 發表於 19-12-9 11:09
兩間學校嘅banding有冇分別? 如果有分別, 一定係揀banding高嗰間, 因為小學嘅banding最影響升中派位結果
...

前者升中全級頭20個派到b1英中,其他學生都派b2,3中中,後者8成升英中,話晒都91英中選擇較多。

大宅

你pm我丫, 我pm唔到你

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 BK Milk勳章

回覆樓主:

有中學優勢的

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:11
你係ftm? 自己接送定請姐姐

試過搭校車, 但校車唔去我家, 要搭van駁校巴
之後爸爸揸車送返學, 我做ftm時接放學, 不過搭交通工具, 返工時就姐姐湊, 我家搭地鐵後還要轉van才可到達, 要1個鐘

子爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:14
前者升中全級頭20個派到b1英中,其他學生都派b2,3中中,後者8成升英中,話晒都91英中選擇較多。
...
如果唔想將來後悔, 一定揀後者

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

母校,朋輩影響,家長網絡,對小孩子成長好大影響

伯爵府

回覆樓主:

91,一定母校,升中係沙田網,最多英中

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

母校

大宅

monkeydiary 發表於 19-12-9 11:13
既然如此,更加要揀母校啦!我女細時又係讀屋邨幼稚園,都學咗好多壞習慣,係讀小學時去了一間無咁多單/雙 ...

同輩應影力真係好大,我諗都係選返母校,自己辛苦啲都咁話,捱4年可以自己上下學時間好快過,搭車可以傾下計, warm up下再上堂,都幾多好處, 我朋友話小朋友45分鐘車程唔會覺得攰,因為佢哋有無窮嘅精力

侯爵府

人人想法唔同,睇你重視d乜嘢。

如果係我,我會揀母校。

水晶宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:01
謝謝你的回應,因家中長輩,老公都叫我唔好選咁遠,樓下就好 因為k1已選了屋邨入面既幼稚園,小 ...

咩壞習慣?
最近涷叫仔返學我覺得近真係好大優勢
其實好難避免大陸家長架、見過有d都好緊仔女成績

琥珀宮

回覆樓主:

母校for sure!

子爵府

一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

母校啦。不過首先你要睇下有冇校車,津校唔同直私,校車唔會去到咁遠。

複式洋房

大宅

Koala_Chu 發表於 19-12-9 11:16
試過搭校車, 但校車唔去我家, 要搭van駁校巴
之後爸爸揸車送返學, 我做ftm時接放學, 不過搭交通工具, 返工 ...

你地咁轉折,小朋友覺得辛苦嗎?放學時間夠唔夠用呀?

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你母校是否必入?如果係,自行先㨂母校。

你樓下間咁熱門,你㨂佢又冇分加,如自行衰左,最終可以派到寶校,到時喊都無謂。

先入間穩入的小學,派完位真係好鍾意樓下果間才扣返返黎。

我自己慶幸讀樓下果間,真係好方便。

無論返學、課外活動接送都好快,佢病、漏帶野,都可以支援到,另外放學返屋企都15分鐘內,真係做功課都快過人。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊