3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

囡囡3.5歲 (K1) 之前有上過N班N班完左,轉左一間新既學校上K1 可能環境轉左,
N班完全冇喊過一日,K1 10月中開始喊,我發覺唔一樣左既野除左環境,老師同同學之後
係返學個下,因為N班係由老師拖佢地入去,而家係要自己行入去,冇老師拖,我發覺佢做唔到自己一個人行入去
可能佢覺得好孤單,同老師傾過,老師都有係學校門口等佢,拖佢入去,但都係有時唔喊(一星期有兩日左右)
以前冇老師拖住,日日喊,拉住D野唔肯入,試過8:30攪到9:00打鐘都入唔到去,而家由老師拖都仲叫好D,喊住,半拉半推咁入左去
老師話未行到班房佢都冇喊,係分離個一下,到而家已經兩個月喇,我同老師講安排學校社工同佢傾下,睇下幫唔幫到佢
另外有冇過來人可以分享一下經驗/比D建議我

而家佢連上興趣班工人姐姐帶佢,佢都一樣係咁,一分離就喊~~

有媽媽建議我帶個公仔返學,等佢安全感多D,但我又怕佢冇左公仔唔得,又或者介唔到
亦有人建議我帶全家褔

我好想幫佢

侯爵府

2024年龍年勳章

預先話佢知每天要做嘅野, 等佢有心理準備。
例如今晚瞓前同佢講:
囡囡乖早d瞓覺,
明天早d起身, 食包包飲牛奶,
換校服媽咪同囡囡返學,
返到學校會見到同學仔老師,
要拖住老師入課室,同老師講早晨, 同學早晨...
媽咪門口等妳, 放學媽咪接妳返屋企。
如果明天返學冇喊, 囡囡放學媽咪就去買糖糖俾妳食。

到第二日早上, 又重覆講一次當日流程,
小朋友洗下腦獎勵,就會有動機返學

男爵府

回覆 小菜豆 的帖子

我已經日日做,日日講,講到佢話媽咪唔好再講喇,我知架喇之後放學問佢你知又喊,佢話我知道,但我做唔到,唔知點解就係要喊
我估佢講緊係分離問題

侯爵府

2024年龍年勳章

咁冇辦法。
我每朝同仔仔一齊返學, 加埋工人。不過都唔敢送佢入學校,
多數同佢講媽咪返工, 留低工人送佢入學校,
佢見我走先, 知道媽咪有野做, 強求唔到, 冇得喊媽咪。

或者囡囡拖住老師果一刻, 妳狠心d即走, 唔好回頭。
千祈唔好拖拖拉拉, 妳唔走佢以為喊可以留到妳。

男爵府

我仔3歲半時都有呢個情況,翻學同上興趣班無啦啦喊,突然的分離恐懼,喊左3,4個月左右。
我乜都做過,無乜辦法work,自然會過去,有一日會無啦啦ok

水晶宮

回覆樓主:

同佢講佢大個女得唔得?
我女同你一樣大,學校老師日日都同佢哋講"3 is a big girl", 我喺屋企當然加把咀。嚟緊christmas 後會轉校巴,而家都日日準備緊,同佢講"only big girls take school bus with friends, babies sit with their mammies"

男爵府

回覆 Nbs 的帖子

講過試過,但都係唔得,,,,,,,

男爵府

回覆 tsebobo 的帖子

真係同你一模一樣呀,而家兩個月咋,仲要捱多兩個月呀而家已經日日好似打仗咁架喇~
我都15 16 緊興趣班好唔好CUT左佢先
因為而家我好大壓力~
黎緊仲有聖誕同農曆新年放咁長假,放完返去又黎

男爵府

cammykwong 發表於 19-12-12 15:15

真係同你一模一樣呀,而家兩個月咋,仲要捱多兩個月呀而家已經日日好似打仗 ...

完全明白,我嗰陣企門口企到勁攰等佢捱完個興趣班,驚有乜事見唔到我好大鑊。
唔洗cut, 俾佢成長,我仔喊幾個月後,真係成長左。

男爵府

cammykwong 發表於 19-12-12 15:15

真係同你一模一樣呀,而家兩個月咋,仲要捱多兩個月呀而家已經日日好似打仗 ...

Take it easy. 唔洗有壓力,喊係預左,多鼓勵,不斷重覆媽咪喺度等你,真係一日無啦啦話我自己入去唔會喊。加油媽媽!

大宅

我仔未夠兩歲已經送去playgroup分離班,一喊就喊左半年,一見到個門口已經喊,老師又係話入到班房就停,到最後一個月先唔喊咋
跟著返k,頭一個月又係喊到儍,喊到同學仔返屋企話埋俾父母知我試過同佢講道理,氹佢,獎佢食餅仔,罰佢放學冇得去圖書館,咩都試哂仲喊冇哂計唯有佛系對待,總之講完拜拜俾左老師就走,如是者佢喊多兩個星期,突然就唔喊 有時候緣份到了,就可以

珍珠宮

治本要增加安全感
比小朋友同照顧者多啲相處時間,平日家長盡量多陪伴子女
擁有足夠安全感就會令小朋友情緒穩定,亦順應幼兒自然成長步伐,對小朋友日後成長有正面影響
可惜現今香港部分家長拔苗助長,選擇提早上分離班、催谷學習上興趣班,要一個幼兒獨自面對陌新環境同人物

男爵府

即係話真係分離既問題?之前有朋友叫我試下換工人姐姐送,睇下會唔會好D
不過因為要座車,姐姐又唔太識,我又唔太放心之下,由自己帶返
但興趣班就係姐姐帶,佢都會喊,所以我覺得應該係分離問題
黎緊返埋呢個星期,又放兩星期,之後放學又一定喊得更勁
同埋而家係我帶返學,工人接放學,老師有講會唔會係唔同一個人接送佢會驚
(因為之前係)
而家搵左公仔同佢行入去,老師話有5個小朋友都係咁,用公仔成功左

男爵府

即係話真係分離既問題?之前有朋友叫我試下換工人姐姐送,睇下會唔會好D
同埋而家係我帶返學,工人接放學,老師有講會唔會係唔同一個人接送佢會驚
(因為之前係)
而家搵左公仔同佢行入去,老師話有5個小朋友都係咁,用公仔成功左

PS佢日日都話佢唔會喊,但去到返學個度佢又話我做唔到,我而家不停鼓勵佢
一日講幾十次,講到佢話媽咪你唔好再講啦,我知道架喇,之後我話你知又唔做

男爵府

回覆 sakurawings85 的帖子

(因為之前係)

PS佢日日都話佢唔會喊,但去到返學個度佢又話我做唔到,我而家不停鼓勵佢
一日講幾十次,講到佢話媽咪你唔好再講啦,我知道架喇,之後我話你知又唔做

男爵府

回覆 秋天與楓葉 的帖子

(因為之前係)

男爵府

ok左之後係咪就OK架喇?唔會話幾日後又黎?

男爵府

cammykwong 發表於 19-12-16 12:17

Ok jor就得,應該之後無野

男爵府

cammykwong 發表於 19-12-16 12:17

我仔ok jor之後而家最多叫我企門口睇佢幾分鐘,之後就叫我走去買野佢食。

民房

你地都好D,雖然喊但起碼肯出門,我果個讀PN,返頭一個月好地地,無喊無其他問題,無啦啦有日出都唔出門,唔肯著衫,話唔返學,試過夾硬幫佢著,真係好破壞大家關係,最後停左無讀,連興趣班都話唔上,真係攪唔掂,同老師傾過好多次都話係學校無咩問題發生,好頭痛

首頁

尾頁

跳至