自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

小朋友講野唔叻, 面試蝕底

想請教下點樣可以增加小朋友的競爭力,

或者報D面試班有冇用?

想部署下K2再插班

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

ladyhehe 發表於 19-12-13 11:31

報面試班冇咩用
揾村校、下午班
不要從別人的嘴裡去認識我

水晶宮

回覆樓主:

我仔以前都係面試全炒,佢都唔出聲

後尾讀York, 讀落發覺間學校好好

你放心面試表現同第時成績唔係掛勾, 我仔面試一pat c, 只係性格問題,但佢讀書ok

大宅

回覆 miffyumiffy 的帖子

都明白,

但眼見身邊家長幾個OFFER係手都好灰

成日諗係咪自己教得唔好, 小朋友無咁叻

翡翠宮

牛年勳章

當年我帶個女in St Cat PN,個個歲幾人仔都係一舊飯咁好正常啦,我女已經算有反應,點知組內有個女仔氣場勁、反應快、專注力超高、有問必答,媽媽流露勝利既笑容,真係大開眼界!
我上左寶貴既一課,明白考幼稚園真係要train既(不限於外補/面試班)

水晶宮

ladyhehe 發表於 19-12-13 12:09
回覆 miffyumiffy 的帖子

都明白,

我仔果時kg同學全部直私有offer,得得仔冇

果一刻灰到世界盡頭

後尾去叩門考paper, 反而叩到幾間, 佢仲讀得好好,所以只係interview講野唔叻/唔講野,同性格有關

到佢入咗中學,口水多過浪,仲成日做mc,有啲口才

子爵府

回覆樓主:

幼稚園(甚至小一)面試主要係眼緣和運氣。不要灰心,而家完全唔代表你小朋友的潛能。

個人認為面試班唔太有用,即使學到十足老師都睇得穿。以他最純真一面去面試就好。

打算k2插班也不失為好選擇,因為到時小朋友長大了些,而家長亦可能開始對升小一有所了解,因而有目的地再選校去插班也是不錯的安排

翡翠宮

牛年勳章

little_monkey 發表於 19-12-13 12:22
幼稚園(甚至小一)面試主要係眼緣和運氣。不要灰心,而家完全唔代表你小朋友的潛能。

個人認為面試班唔太 ...

「幼稚園(甚至小一)面試主要係眼緣和運氣。不要灰心,而家完全唔代表你小朋友的潛能。」

我唔同意,當你見識過d叻仔叻女有幾叻時,你會發現運氣只佔少部分

大宅

回覆 C.Humphrey 的帖子

我都見識過呢D特別Smart的小朋友, 我相信父母應該背後都悉心培訓小朋友

可能FTM會多D心機同時間, 有時全職返工真係有心無力

所以想睇下點樣外補幫下手

大宅

如果要考名幼真係唔止靠運氣, 實力都好重要....

侯爵府

C.Humphrey 發表於 19-12-13 12:17
當年我帶個女in St Cat PN,個個歲幾人仔都係一舊飯咁好正常啦,我女已經算有反應,點知組內有個女仔氣場勁 ...

露出勝利笑容,你形容得好搞笑,好有畫面

侯爵府

C.Humphrey 發表於 19-12-13 12:28
「幼稚園(甚至小一)面試主要係眼緣和運氣。不要灰心,而家完全唔代表你小朋友的潛能。」

我唔同意,當 ...

我認同你,實力好重要

大宅

幾年前in St Cat PN, 一排小朋友坐定定聽老師講故事, 我仔仔突然離位行去班房後面睇壁報同櫃桶.
最後當然唔收la

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆 ladyhehe 的帖子

搵下午班,比較易入~
K2再插都比較容易

珍珠宮

ladyhehe 發表於 19-12-13 12:28

我都見識過呢D特別Smart的小朋友, 我相信父母應該背後都悉心培訓小朋友

又未必關ftm/wkm事,重質不重量。
多d同小朋友傾計講野,學既詞匯多D,表達好D。

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我仔都係面試唔得,冇offer. 但不要灰心,條條大道通羅馬,好小事。

水晶宮

回覆樓主:

我小朋友面試k1時完全唔識講野,仲未識講野, 大包圍報6間,6間全收

心得,講野唔係重點,叻唔叻唔係重點,面試班係冇用,最重要係坐得定,十幾分鐘內唔好周圍走,打人,搶人玩具,坐定定玩

如要訓練,就是訓練佢能坐定15分鐘,媽媽你這真的要下功夫

男爵府

一定會有一間收你小朋友讀,放心!上政府網頁看那一間仍然有位,就報讀吧

男爵府

參加面試班,不如俾佢參加多啲群體活動,訓練佢多啲同唔同人相處,從而夠膽同人講嘢?

大宅

Valerielicious 發表於 19-12-13 12:51
幾年前in St Cat PN, 一排小朋友坐定定聽老師講故事, 我仔仔突然離位行去班房後面睇壁報同櫃桶.
最後當然 ...
Same的仔仲碌地話要走
真係冇眼睇
好彩返左n班聽話左,見k都聽聽話話

首頁
12345...9

尾頁

跳至