自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

都講運架!我女見k1時,狀態好果日中英對照,老師笑住爆肚問挑戰題,我女即答。未出門口我99已經話呢間一定收(可惜唔係心儀)
到心儀果間,佢零反應,俾糖都唔要

真係啤一聲!

子爵府

C.Humphrey 發表於 19-12-13 12:28
「幼稚園(甚至小一)面試主要係眼緣和運氣。不要灰心,而家完全唔代表你小朋友的潛能。」

我唔同意,當 ...

Agree!
嗰時考小一,我仔班有直私offer既根本黎黎去去都係某幾個,佢地既煩腦就係揀讀邊間,唔信呢幾位小朋友去到邊都係靠眼緣同運氣!

珍珠宮

Valerielicious 發表於 19-12-13 12:51
幾年前in St Cat PN, 一排小朋友坐定定聽老師講故事, 我仔仔突然離位行去班房後面睇壁報同櫃桶.
最後當然 ...

我個囡又是,個個跟指示,玩得開心,佢唔想跟就唔跟

好在考到一間日日有外籍老師的幼稚園,奠定佢之後可以考到注重英文的私小和叩到名中

所以樓主不要灰心,最好,最適合的安排可能在後面

珍珠宮

ladyhehe 發表於 19-12-13 12:09
回覆 miffyumiffy 的帖子

都明白,

先調節一下自己心情
點解要比較?
也許個天覺得小朋友應該遲啲再讀書,多啲時間對住媽咪呢?
Positive Thinking係對小朋友最好嘅禮物

禁止訪問

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 19-12-13 16:25
都講運架!我女見k1時,狀態好果日中英對照,老師笑住爆肚問挑戰題,我女即答。未出門口我99已經話呢間一定 ...

我仔去in KV 0反應, 去SC在門口已經喊定唔肯入去

去York放晒車仔去操場, 我仔衝入去拉都拉唔住, 去interview都係冇講野,當時老師同我仔講中文佢冇反應, 個老師轉講英文我仔曉跟住做,我果時先發現我仔工人姐姐湊開,好多時在屋企都習慣同佢講英文,講中文我仔係唔識聽,唔怪得一碌木咁冇反應

所以我話呢間學校係佢自己揀

大宅

ladyhehe 發表於 19-12-13 11:31
小朋友講野唔叻, 面試蝕底

想請教下點樣可以增加小朋友的競爭力,

我囡同你差不多,差不多全炒,但有好容易入的兩間私幼有 offer。我囡面試全程唔講嘢。

不過唔需要擔心,我親戚當年考 k唔出聲,無名幼 offer, 最終會考差兩分滿分。

大宅

miffyumiffy 發表於 19-12-13 18:07
我仔去in KV 0反應, 去SC在門口已經喊定唔肯入去

去York放晒車仔去操場, 我仔衝入去拉都拉唔住, 去int ...

我地都係工人姐姐湊,
中文唔得,英文好少少,
但面試通常都中文對答,炒左

所以我哋都覺得有準備緊要架,面試oriented d可能唔會好似而家咁無咩選擇

翡翠宮

牛年勳章

忌廉寶寶 發表於 19-12-13 16:31
Agree!
嗰時考小一,我仔班有直私offer既根本黎黎去去都係某幾個,佢地既煩腦就係揀讀邊間,唔信呢幾位小 ...

你講得啱,考PN開過眼界之後,我茅塞頓開,明白到原來考學校係要有充足既準備&相當既實力。一年之後考K順利好多,三年之後考小學就更得心應手。

我既心得係適量學術外補,家長培養品德/禮貌,每日伴讀唔可以偷懶,仲有面試技巧訓練(如果家長知面試模式自己練都得)

男爵府

無可否認、我覺得有上外補班的小朋友會比較outgoing, 尤其教外語的,佢地活動式教學鼓勵你發言,慢慢由內向變到外向,當你成班同學個個要舉手搶答問題爭貼紙,自然會變成習慣

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-12-13 16:25
都講運架!我女見k1時,狀態好果日中英對照,老師笑住爆肚問挑戰題,我女即答。未出門口我99已經話呢間一定 ...

係你女醒目識自己揀學校啫!
小朋友覺得間學校舒服/吸引,表現會特別醒神。我女考PN/K1時,係逢親有滑梯嗰間就表現得好,in PN時仲主動問校長可唔可以玩滑梯,總之有滑梯既學校就有offer

珍珠宮

ladyhehe 發表於 19-12-13 12:09
回覆 miffyumiffy 的帖子

都明白,

吾好甘諗,佢地去陌生環境都驚的

我女初初見老師都驚驚地吾多出聲

後期見呢就多野講了

初初見呢,老師問我,佢在家都係甘架?(意思係吾出聲)

後期見呢,老師問我,佢平時都甘多野講架?

笑死我

珍珠宮

大幸運 發表於 19-12-13 13:45
Same的仔仲碌地話要走
真係冇眼睇
好彩返左n班聽話左,見k都聽聽話話

碌地

珍珠宮

小朋友真係識揀學校的

翡翠宮

牛年勳章

sanjoe 發表於 19-12-13 19:10
吾好甘諗,佢地去陌生環境都驚的

好難相信係同一個人

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 19-12-13 19:15
好難相信係同一個人

係架

而家放假問個女去邊,佢答我返學

翡翠宮

牛年勳章

sanjoe 發表於 19-12-13 19:18
係架

而家放假問個女去邊,佢答我返學

牙尖嘴利,明顯係醒目轉數快

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

幼稚園姐,你仲有小一,好多仔仔女女大你一年去同你爭直私,到時候你仲驚。

努力谷啦,做得幾多得幾多。幼稚園大家都係學嗰幾味,家長背後發功先係重點,唔好忽略呢三年。自己要返工唔得閒都要請人代你。

識人就係谷完有回報,仲有幾個係慶幸當時自己亡羊補牢。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

C.Humphrey 發表於 19-12-13 19:07
係你女醒目識自己揀學校啫!
小朋友覺得間學校舒服/吸引,表現會特別醒神。我女考PN/K1時,係逢親有滑梯嗰 ...

呢樣我同意,係小朋友自己揀學校
面試卓越果間,面試日已盡量就時間,點知一上車訓到入校園要叫醒,心唸大鑊!點知一醒著晒turbo撻著左
另一間當時想入嘅傳統名幼,明明無特別刺激,但佢唔肯出聲!平時要我個女唔出聲係極難
結果佢小學中學都無行傳統路,(又唔係龍幼間小學),好多野真係整定!

禁止訪問

首頁
12345...9

尾頁

跳至