家事百科

跳至

首頁

尾頁

公爵府

用左近20年的韓國制三星, 卒之要退休了.

我2個選擇, 請大家俾下意思 (主要想耐用些, 同慳電些)

1) 日立: R-H230P7H 225L

2) 三菱: MR-FV28EJ 223L

兩部機容量都係差不多, 價錢都係差唔多, 都係5年保養.

三菱有個旋轉制冰器, 同我用開的舊機一樣. 但日立就無, 日立制冰就可能會麻煩些.

但三菱的水果箱多左個LED燈 (是用來制蔬菜的維他命C), 我估燈係長開, 咁會唔會用多些電.

因為自從用左舊的三星雪櫃之後 (我買時無為意佢唔係一級能源標示的), 每月都多左 $100電費了,

所以再買雪櫃時, 我就會特別注意這方面了.

禁止訪問

公爵府

好的, 唔該!

男爵府

兩個月前買左部日立,唔係你個型號。制冰應該係麻煩d,不過我唔用,所以對我無影響。
都係一級標籤的。 好滿意部機。

你可以睇下總用電量同兩部機比較下,雪櫃真係長開,一級能源好重要。

之前部長係惠而x,用左十五年,漏水忽冷忽熱同怪叫先換左佢。

珊瑚宮

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

Yeelim 發表於 19-12-13 15:46
用左近20年的韓國制三星, 卒之要退休了.

我2個選擇, 請大家俾下意思 (主要想耐用些, 同慳電些)

唔會唔諗三菱三門,會高同深d,但闊度一樣,如果岩放,三門好用,四千頭

公爵府

我睇過日立, 佢的蔬果箱要對櫃門開到90度, 才開到蔬果箱, 所以我放唔落了.
唯有買三菱吧!
睇過三菱的COMMENT的確係比日立較用電的.
所以現在又要從頭再想過了.

公爵府

各位好, 我部20年的三星現在好番了. 現在仲好凍, 暫時唔使換了.
我想同大家分享下我的經驗. 我部機的問題是上凍下唔凍, 但製冷方面無問題.
在網上睇過, 可能通風塞了, 令冷風落唔好下面.
我停機36小時, 解凍. 再插番電, 都係一樣.
但心有不甘, 拆上面出來看, 發現風扇無問題, 可轉動, 但插電後風扇唔轉.
我狂按下面門邊那個燈製, 突然之間, 聽到風扇行番了.
原來是這個制接獨不良令風扇唔行, 冷風就不能吹往下層了.
可能我溶過雪, 現在個雪櫃仲凍過以前呀!

首頁

尾頁

跳至