夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

858D 發表於 19-12-26 06:57
祝聖誕快樂!

Thanks! 今日boxing day

大宅

BrawnGP 發表於 19-12-14 08:47
完全明白你感受,但當你自己一個人坐低靜一靜,諗一諗, 放鬆深呼吸抖大氣之後,你真係會覺得 其實好小事 ...

曾經都係咁諗, 但只是單方面的付出,真的很痛苦

男爵府

BrawnGP 發表於 19-12-26 14:40
你試下咋嬌

我老公做錯左野,我仲未釋懷到,心情好複雜,真係未必做得出炸嬌

侯爵府

Strawberry_baby 發表於 19-12-25 23:01
我都好想我老公係呢種男人

用嗲功,幾啱都好,都唔好惡,令佢唔好意思,佢就會貼心d 架

侯爵府

Strawberry_baby 發表於 19-12-26 18:02
我老公做錯左野,我仲未釋懷到,心情好複雜,真係未必做得出炸嬌

第三者?如果唔關係嘅,可以扮慘豬,一個家始終要和諧,內面嘅人先有心情氹對方,加油吖。唔好比負能量包住大家

大宅

skybiebie 發表於 19-12-26 20:47
第三者?如果唔關係嘅,可以扮慘豬,一個家始終要和諧,內面嘅人先有心情氹對方,加油吖。唔好比負能量包 ...

係第三者的話, 真係溫柔唔到。可能我道行未夠。

珍珠宮

BrawnGP 發表於 19-12-26 14:41
Thanks! 今日boxing day
Yes. My time zone is behind HK's.
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

syc7 發表於 19-12-26 21:27

第三者就真係好難 不過好多人不係因為咁都會忘記了溫柔。。。

珍珠宮

Strawberry_baby 發表於 19-12-26 18:02
係咪老公做錯0左嘢 唔但只 沒有檢討佢自己下次可以如何做法不同而避免事件重演,即係將來唔知佢幾時會重犯,就好似個定時炸彈咁,不過妳唔會知道佢幾時爆。咁0既環境,我都唔會有心情炸嬌。我明白,因為我從與我前夫相處時得了好多歷練。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

syc7 發表於 19-12-26 21:27
視乎佢有幾想一齊同你住,方便佢擔當爸爸的崗位,同屋住的崗位(如果佢唔想有性事),齊人崗位(如果佢想有性事)。為何我用「崗位」來形容呢?因為崗位包含有其崗位要有的義務,職責。
有人懂如此思想(未必係你老公):因為要同人和睦共處,使得守其崗位都守得心情好。如有此動力,就會做到氹人,溫柔。(我先生就係呢類人)
我想講的點係,你做不到對你老公溫柔其中一個更大的原因會係你老公都唔係一個溫柔會氹人0既果類人 大過 佢有第三者的原因。

珍珠宮

skybiebie 發表於 19-12-26 22:18
第三者就真係好難 不過好多人不係因為咁都會忘記了溫柔。。。
我唔係指這裏各位,以下只是 a general speaking.
我覺得人的溫柔與其人的資質有關。

有D人溫柔, 係出自本性,我係此類人,無論對甚麼人都溫柔。
我對住我前夫難以溫柔因為佢真係好難頂,但我會咁唸,「我對得其他人溫柔(包括出面有互動的所有人),如果我對佢唔溫柔,咁我對人就有偏待的心,所以我要點想辦法都要加添自己的能力,使得自己能對我前夫溫柔」我做人一個原則就是待人沒有分別心。結果別人看起來,我是沒有忘記了溫柔。

珍珠宮

Strawberry_baby 發表於 19-12-25 23:01
我都好想我老公係呢種男人

我唔係指這裏各位,以下只是 a general speaking.
我覺得人的細心,溫柔與其人的資質有關。
在上一個post,我說了 出自本性的 細心 溫柔和待人沒有分別心的動力而使得我待人溫柔。

我先生對任何人都可以溫柔細心,係因為佢原生家庭文化的教養就是能蘊懹出有細心溫柔能力的人。至於佢如何運用和表達這份細心與溫柔的能力,就是要看他背後的動機與動力。他會因應對手和當時情況而選擇溫柔對策。

細心,係因為我先生很有保護自己的能力。這是他保護自己的情緒健康,身體健康的必要。佢前妻雖然沒有讓我先生真真了解她,但我先生可以夠細心地預測到她在那些情況下將會如何反應。佢夠細心地照顧他的女人入微,夠溫柔地氹到她們的心,使得她們都誤以為他愛她比她愛他更深。
我先生可以公平的待他前妻,與他前妻傾離婚,同屋住多年,講明會搵對象再婚,到後來分居,這麼多年後,她前妻依然覺得如果她要求復合,事成的機會大因為她誤以為她食得住我先生。

侯爵府

858D 發表於 19-12-26 23:14
我覺得人的溫柔與其人的資質有關。

我本身好cool 嘅人,冷暴力個種,我所有嘅朋友話我知係自我同佢一齊後就變得好溫柔,佢成日話佢activate 返我嘅溫柔,確實,佢本身好好eq, 細心,好幽默,好容易化解我嘅情緒問題,所以我基本上係無機會發佢脾氣,當然,好在乎對手的,對牛又如何彈琴呢?!

珍珠宮

skybiebie 發表於 19-12-27 00:47
我本身好cool 嘅人,冷暴力個種,我所有嘅朋友話我知係自我同佢一齊後就變得好溫柔,佢成日話佢activate ...
真係好有同感!
我唸我地睇得到此關鍵性,是因為我地都有過去遇上唔同對手的經歷。
當然有D天生聰明過人的不用自己經歷,就聽過來人的分享已經領會到。

大宅

858D 發表於 19-12-26 22:16
Yes. My time zone is behind HK's.

Where do u live?

大宅

littlegirl3298 發表於 19-12-26 17:55
曾經都係咁諗, 但只是單方面的付出,真的很痛苦

這個不開心關係維持了多久?

大宅

外面有女人?

珍珠宮

BrawnGP 發表於 19-12-27 01:47
Where do u live?

I want to keep this privacy information of mine from the public.
I already PM you this information.

大宅

858D 發表於 19-12-27 01:59
I want to keep this privacy information of mine from the public.
I already PM you this information ...

I got it and replied u already

侯爵府

858D 發表於 19-12-27 01:59
I already PM you this information ...

I m curious to it long time too, haha. May i know too?

首頁
34567...9

尾頁

跳至