少年成長

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

大家覺得女仔隻腳著幾多號鞋先正常?我女已升上中學,但仲係穿34號鞋,童裝鞋,N年對腳冇大過,仲要著魔術貼鞋,我同佢去買鞋其實都覺得有啲尷尬,因為阿女都唔係矮,成160CM,啲人嘅眼光畀我覺得佢覺得我個女有問題,有病,咁大過仲著童裝鞋!
每次去買鞋,都去唔到成人嗰邊,因為起碼都要35/36先係成人碼。
童鞋嗰邊,我見到對鞋係吊住個牌,寫住至9歲。
我又冇幫個女紥腳,唔明點解佢對腳唔曉大,我見好多小學生,都已穿成人鞋,中學生好多望落去都有37-38

大宅

OLAF1023 發表於 19-12-14 20:02
大家覺得女仔隻腳著幾多號鞋先正常?我女已升上中學,但仲係穿34號鞋,童裝鞋,N年對腳冇大過,仲要著魔術 ...

赤腳行會變大(emoji)

複式洋房

豬_兜兜 發表於 19-12-15 15:03
赤腳行會變大(emoji)

响屋企實行咗2年,少少都冇大

公爵府

牛年勳章

只要唔係健康問題, 由佢自由發展吧! 女仔腳細, 古代來說係貴氣,所以紮腳 , 人無完美, 像高矮一樣 再者, 只是初中 , 慢慢成長

男爵府

牛年勳章

我女初中都係34號鞋,到高中已經36號啦,不用太擔心,當時我女仲好滿意自己腳細

男爵府

牛年勳章

大家覺得女仔隻腳著幾多號鞋先正常?我女已升上中學,但仲係穿34號鞋,童裝鞋,N年對腳冇大過,仲要著魔術 ...

可以去Dr Kong買鞋,部分成人款都有34碼,包括返學著的綁繩護士鞋

複式洋房

回覆 CMMANDY 的帖子

我其實就係擔心係健康問題,唔係健康問題當然冇所謂啦。只係覺得阿女成長好似怪怪地,身體某部份好似好早熟,但某部分又。。。。
牙醫响佢小四時已話佢已換晒牙同出齊所有牙(不計智慧牙)
小六就出咗3隻智慧牙,上年脫了一隻。
小六初有M
啲嘢好似好早嚟,然後停晒生長。

複式洋房

回覆 star_skn 的帖子

佢依家都好滿意呀!我只係擔心佢將來長大成人,仲著魔術貼,咁點面對?
讀大學可能都算,但出嚟工作呢,同事呢?

複式洋房

護士鞋那款色佢不會喜歡,佢好麻煩!Dr Kong 話唔舒服又冇款喎(包括波鞋)
自細係買開Dr Kong畀佢,好似有個男同學笑佢,就始好反感。
波鞋佢指定要NB,黑鞋我依家買Dr Ma童裝(好彩佢鐘意嗰款係用扣唔係貼)

公爵府

牛年勳章

OLAF1023 發表於 19-12-19 17:52
回覆 CMMANDY 的帖子

我其實就係擔心係健康問題,唔係健康問題當然冇所謂啦。只係覺得阿女成長好似怪怪地 ...

這就是,人人成長不同,六年级來m ,好好架喇,因為現代的食物問題,激素這兩個字,令好多青少年早熟,四年级來m, 我也聽過不少,媽媽放鬆d 喇,孩子會慢慢成長

版主

大廚勳章 玩具勳章 趣教勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 版主 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

去Zara 或H & M 童裝
有好多女仔款都绑帶或就咁穿入去

另外, 可考慮有free return 嘅外國公司網購
回家,並不只因為能遮風避雨、吃飽喝暖;
回家,是因為那裡有

「喜樂」「感恩」開始

別墅

我女小一,都著34 new balance童鞋,皮鞋著32,我覺得我女唔係好正常

大宅

bbyat 發表於 19-12-27 10:21
我女小一,都著34 new balance童鞋,皮鞋著32,我覺得我女唔係好正常

複式洋房

bbyat 發表於 19-12-27 10:21

我發覺依家小朋友對腳其實好細都已經好大。
我好似變態咁成日响街望住人哋啲小朋友對腳著幾號鞋
我鄰居個女讀梗小二,都著梗33.
唔知關唔關父母事,可能父母對腳大,小朋友也會大。(佢媽媽都著梗38)

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我個女中三,腳長22.5cm,穿35.5-36號,有D碼可穿35號,佢都成日話自己腳細,同學多數38-40號。但呀女腳細係遺傳的,因為我和老公腳都係細。但我反而覺得腳細穿鞋好睇喎。買童裝鞋冇問題,而家好多名牌都有童裝款,重要平成人款一半,幾好呀!

複式洋房

adaho123456 發表於 20-1-5 22:56
我個女中三,腳長22.5cm,穿35.5-36號,有D碼可穿35號,佢都成日話自己腳細,同學多數38-40號。但呀女腳細 ...

其實阿囡對腳都唔知係咪遺傳,爸爸對腳大,但媽媽就唔算大。
女仔腳太大有時反而會畀同學仔笑龍船腳,腳細買到童鞋係平啲嘅。
其實依家啲童鞋都有啲款係假鞋帶,不過阿囡唔肯著,買咗畀佢死都唔肯著,思想好似長唔大,一定要魔術貼,最慘佢唔係唔識綁鞋帶。
我唔明佢點解唔肯著!

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我女係屋企由細赤腳,又游水4年,小二穿36號大人鞋,唔肯綁鞋帶,
我好辛苦才買到一對魔術貼鞋,脚大脚小係好小事,我仲擔心提前發育。

公爵府

牛年勳章

OLAF1023 發表於 19-12-19 17:54

佢依家都好滿意呀!我只係擔心佢將來長大成人,仲著魔術貼,咁點面對?

唔使擔心!我164cm高,鞋碼都係著34仲要加鞋墊!可以著stage of playlord35碼尖頭鞋(加全墊)同埋oriental traffic有34碼!

複式洋房

回覆 熊熊老婆 的帖子

首頁

尾頁

跳至