自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

你咁樣問,樣樣開支都預鬆啲,篤出呢條數就會好大。
而家小朋友幼稚園學費幾多?當三四千的話,私小一個你預每個月洗多五六千, 其他學嘢等支出大概不變。

水晶宮

fukuoka_saga 發表於 19-12-15 10:46
大個個下年小一,已考私小,但仍然未知應唔應該讀。
因仲有個細。
如要供樓2萬加請工人,大家覺得要月入幾 ...

應該係計你地所有開支後尚餘幾多先得

珍珠宮

我仔讀私小同讀津貼相差只係3千蚊左右,原因係津貼要坐校巴,私校吾駛,省咗一筆;雜費、書簿、午(emoji)、校服⋯無論私津官都要俾,差異相對吾大;興趣班、補習亦吾會因為讀乜學校而出現大差異,興趣班睇家庭負擔能力同小朋友個人興趣,補習就睇小朋友本身學習能力

所以我只會諗除咗必定嘅費用(衣食住、交通、興趣班、補習),是否負擔到私小學費,以我仔為例:一個月3千,一年3萬,六年18萬+預每年5%加福。除咗經濟能力,我亦會諗細佬妹入學問題,如果亞哥派得好,之後細佬妹係必收,我肯定吾會讀私小

男爵府

回覆 Sharpay_leung 的帖子

所以这朋友老公成日加按層樓,你覺得真tight 定谦虚?成日呻冇錢,又揸車返工呢

禁止訪問

男爵府

佢c6間ibank 是中資,CICC, 做compliance 之類,冇100k 一個月wor仲要佢c6 唔慳ga, 会返大陸massage or 同fd 去下旅行

男爵府

中資人工係咪低d 呀?養車一個月6, 7千到

禁止訪問

伯爵府

我覺得要過十萬
我地得一個都係津校
供樓,長老,興趣班,仲要儲錢
有小朋友一闊三大

男爵府

佢只講冇100k一個月做internal audit wor

男爵府

回覆樓主:

扣晒開支,剩15萬我會諗,因為仲要儲錢將來去外國升學,及家庭儲備,兩個小朋友出國好金

禁止訪問

珍珠宮

fukuoka_saga 發表於 19-12-15 13:20
要考到先得架。

直資都好參差,有些happy 完12年,課程偏淺,考DSE考得唔好, 讀唔到想讀的,又無錢去外國留學才最頭痛。所以要小心選擇。

有些直資是貴過私校的。所以自己真是要了解清楚

男爵府

big 4 senior manager?佢只講佢d staff 是senior audit mgr 有50 to 60k per month

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

fukuoka_saga 發表於 19-12-15 11:55
就係剛十萬,所以唔知讀不讀好。而家叫有得儲,之後應該冇。
咁你地2公婆,是否鐵飯碗?
十萬人工真係好吃力。因為私小雜費會比官津多。例如去旅行都2百蚊一位,遊學團去外國。

亦唔會有咁多非牟利團體的興班。 基本小學1體1藝加功課班,都要3一4千每個月,2個私小,學費車費伙食,每位12k。

但官津就可以只俾車費伙食,興趣班每樣幾百元/月,每位3一4k就可以。

每月2位小孩,每月慳萬6,6年百幾萬,可以俾首期。

翡翠宮

babychan888 發表於 19-12-15 11:04
回覆 ash_yehyeh 的帖子

我有個fd的二個小朋友也讀intl school, 学費30k 一個月,但老公揾80k 一個月,老 ...

曄!好危姐。突然要起$点算或有病?

珍珠宮

Kittymummy 發表於 19-12-15 13:13
我某d 朋友個仔就係升津中,區內band 1, 唔慣,最後回頭返国际學校(中學).當然接到就冇問題啦,接唔到都 ...

其實有時唔適合是一早没有做好準備和錯配。 但早些又有能力轉,其實亦没有問題,好過讀某些happy 直資,12年後才面對問題,影響更大。

我亦有位朋友,個囡讀St Mxxxxx學費不是便宜的直資,唔少人爭住入,佢亦有參加西班牙遊學團,點知佢話學校太free, 受同學欺負,幾年來讀得唔開心,唔想活動教學,但學校課程偏淺,只能考到間要交學費的band 2傳统中學,真是好意外。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

lflxl 發表於 19-12-15 12:05
一係就唔好太執著兩個小朋友都一樣待遇。
視乎佢地能力同家庭經濟能力培養。
無餘錢真係好大壓力到時。生活 ...

咁冇得讀嗰個一定憎死另一個
總有離別的時候

禁止訪問

首頁
23456...8

尾頁

跳至