自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

爸爸年紀越大性格越古怪,返上去想幫佢做清楚執屋,比佢返黎叫我下次上去要預先通知佢,仲叫我唔好隨便執佢啲野,同佢洗左3個鐘洗手間,佢唔開心不特止仲叫我下次唔好再搞佢 我好似個外人咁,返娘家要打電話通知,佢話可以先比上
呻完....

水晶宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-16 15:27
爸爸年紀越大性格越古怪,返上去想幫佢做清楚執屋,比佢返黎叫我下次上去要預先通知佢,仲叫我唔好隨便執佢 ...
其實調返轉你係99上個仔同新抱屋企都要單聲既.....

公爵府

但我返娘家之前
都真係會打電話俾老豆阿媽先㗎喎
就算明知佢哋喺屋企
呢啲係禮貌
將心比己
我都唔鍾意人哋唔通知我
就嚟我屋企搵我囉
屋企人都係咁話

珍珠宮

唔好諗太多
可能爸爸想買定菜
預備留你食飯呢

我做囡時,因為工作關係
幾乎日日唔返屋企食晚飯
我都係預先通知我媽今晚返去食飯
好小事
等我媽預備下我中意食既野乍
嫁咗之後,我都係咁
返娘家會預先通知,我媽會加餸的

男爵府

我返娘家都會打個電話比佢地通知聲先,唔會盲中中走上去

珍珠宮

2024年龍年勳章

爸爸年紀越大性格越古怪,返上去想幫佢做清楚執屋,比佢返黎叫我下次上去要預先通知佢,仲叫我唔好隨便執佢 ...
當禮貌上通知聲囉~我細佬有我老爸屋企鎖匙, 但上去之前都會通知佢老人家一聲~
都係上去幫手整呢整路, 一家人無乜計~~

大宅

BK2002 發表於 19-12-16 15:36
當禮貌上通知聲囉~我細佬有我老爸屋企鎖匙, 但上去之前都會通知佢老人家一聲~
都係上去幫手整呢整路, 一家 ...

如果佢笑住咁講我就唔會咁唔開心,但佢黑晒面望都冇望我一眼

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都會先打個電話
唔好唸太多,老人家有時係咁,俾d耐性啦

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

打個電話返去先,呢D係正常嘅禮貌,咁都要唔開心
:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

珍珠宮

父母住附近,
我會打電話通知,
有時佢地出左街都會叫我上去。

佢地嚟我度有鎖匙都會先打比我。

象牙宮

回覆樓主:

老人家習慣左d野放自己記得地方,咪唔鍾意人地幫佢執屋,下次打個電話啦,我都唔鍾意突發有人搵我

公爵府

牛年勳章

妳都辛苦了,打掃三個鐘,真係乖囡,爸爸肉赤妳,吾好意,思呀!每人把尺吾同,妳看不過眼既嘢,他接受到,所以,妳無錯的,只是他覺得無所謂

珍珠宮

2024年龍年勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-16 15:38
如果佢笑住咁講我就唔會咁唔開心,但佢黑晒面望都冇望我一眼
等你下咗啖氣, 下次想返去咪預約囉~~唔好嬲
佢老人家係咪收埋D咩寶貝~驚你失驚無神掉咗去
老人家越大越脾氣壞, 我老爸有時都係咁, 無拉拉鬧人~
但我會話俾佢知咁樣唔得人鍾意, 佢又會話我知...好似氹小朋友咁

伯爵府

回覆樓主:

講聲會好啲,如果你爸直接上你屋企幫你執亂你啲野,你都會吾鐘意

wcpcelia    發表於 19-12-18 11:12

翡翠宮

回覆樓主:

我嫁左之後,已經唔會用自己嘅鎖匙開娘家門,因為我已經嫁左。。。。。

公爵府

以前呢?是否可以冇通知便隨時回去?
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

侯爵府

親子王國15週年勳章

我上外家會打電話講聲先,甚至約到今日下午上去我都會出門前再打電話先上去。有鎖匙都會㩒鐘,唔會自己開門。

我媽有我家鎖匙都唔會自己開門入黎(除非我講明我瞓緊/小朋友瞓緊叫佢自己入黎)

呢啲好普通基本,唔覺關親疏事,樓主不要太敏感

伯爵府

是否他果日心情不好?你做女既咪忍下……順下佢

水晶宮

回覆樓主:

我次次返娘家都會事先同阿媽講,因為要確保兩老無出街!但我會用鎖匙開門的,因為娘家也是我家!
同樓主相反,我老豆成日嫌棄我返到娘家瞓覺,佢會叫我幫阿媽曬下衫、清潔下

珍珠宮

我諗爸爸係嬲你執佢啲野

首頁

尾頁

跳至