自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章

請問你哋用咩方法整

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

tingtong 發表於 19-12-25 12:53
請問你哋用咩方法整

用磨容工具磨薑容之後過濾薑汁出來

侯爵府

pomanlife 發表於 19-12-25 12:59
用磨容工具磨薑容之後過濾薑汁出來

明白,我就諗唔到原來要隔渣,見人教煮餸好清,謝謝分享

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

tingtong 發表於 19-12-25 12:53
請問你哋用咩方法整
磨蓉後再揾布隔渣榨汁

侯爵府

回覆樓主:

薑磨汁梗係覺得好難出汁

侯爵府

Tabo63 發表於 19-12-25 13:09
磨蓉後再揾布隔渣榨汁

呢個方法真係隔到好清,有時上網見人yip野好似好好味咁,原來整杯薑汁好多功夫

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 親子王國15週年勳章

tingtong 發表於 19-12-25 13:12
呢個方法真係隔到好清,有時上網見人yip野好似好好味咁,原來整杯薑汁好多功夫
...
係,所以整1次後怕怕。。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

tingtong 發表於 19-12-25 13:09
薑磨汁梗係覺得好難出汁
肉薑唔難!

大宅

回覆樓主:

我估如果大量應該要用破壁機、榨汁機呢啲。

wcpcelia    發表於 19-12-27 11:18

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我以前家政堂老師教:用磨磨薑蓉,之後將薑蓉放大瓦匙羹入面,再放另一隻上面,壓落去,d汁就自己搾晒出嚟,係要有少少技巧,不過好方便,事後又唔駛洗好多工具。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

鼎爺個方法係,磨成薑蓉,放入茶袋,大力擰乾個茶袋,真係好方便容易就有薑汁
淡淡的來, 好好的去 ....

侯爵府

rose-mag 發表於 19-12-25 14:10
我以前家政堂老師教:用磨磨薑蓉,之後將薑蓉放大瓦匙羹入面,再放另一隻上面,壓落去,d汁就自己搾晒出嚟 ...

兩隻瓦羹就方便,不過真係覺得舊薑好難出汁 可能要試下樓上jm話買肉薑,謝謝各位jm

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

thx all

侯爵府

回覆樓主:

健×工房有現成薑汁賣,大約一百蚊一支。

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

如果只係用少少調味醃嘢, 磨成蓉之後,用匙羹壓搾汁出來

侯爵府

回覆樓主:

多謝咁多位jm分享

男爵府

之前因為要整通血管嘅蒜頭醋,要用大量薑汁,所以我用榨汁機,好方便

珍珠宮

回覆樓主:

我用慢磨機一次過做多D,放冰格,再放羗冰入密實袋放冰箱儲存

首頁

尾頁

跳至