夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

新年好!
想幫我阿哥請教下大家。夫婦感情好差,已經分居至少2年以上,兩個女都係我阿哥負責帶。宜家想搞離婚但係女方不同意,要每月俾贍養費佢。問題我阿哥收入唔穩定,已經負責埋兩個女,就唔想俾。之前已經俾過幾十萬女方。
打去律師樓,人啲好似唔係好想接佢的case。話自己傾掂條件先。但係女方好惡,沒辦法溝通,堅持要贍養費。請問這種情況應該點樣處理?一定要雙方傾掂先可以離嗎?定直接上法庭等判?先多謝大家。

子爵府

点解要俾幾十萬女方?

男爵府

回覆樓主:

佢都唔想傾,反正又唔係有急再婚,咪拖返佢睇邊個忍唔到

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Iloveadrian 發表於 20-1-2 11:15
新年好!
想幫我阿哥請教下大家。夫婦感情好差,已經分居至少2年以上,兩個女都係我阿哥負責帶。宜家想搞 ...
個幾拾萬比佢唔會現金甘比? 總有單據...銀行,支票,照你所講佢都無照顧過對仔女,取贍養費到時先算,你亞哥唔係政府工?

子爵府

你該早早傾一次過贍養費xx萬
就離婚,而家唔離好過離

子爵府

回覆 Iloveadrian 的帖子

其實分居夠兩年,唔係已經可以直接去家事法庭申請?

如果唔得,你阿哥收入唔高,又無咩資產,咁可以去申請法援,等法庭判

雖然係唔急再婚,但最好都係離清關係,為免將來你阿哥識到第個,俾佢屈出軌,上到庭仲不利啦

子爵府

單人申請,唔到對方唔離,只係交表後等兩年!唯一最大問題係仔女及本身資產分配!

男爵府

回覆樓主:

好明顯女方超級貪錢,攞完幾十又攞贍養費。
聚錯老婆兼傻仔上當 !

俾咗幾十萬已經屬於一筆過數贍養費,
問題有無證人證據? 否則口講無憑益咗個女人 !
本應收咗幾十都正常收手,無奈又貪心,
嘗試申請單方離婚,交俾法官處理。
唔等家事法庭,就考慮較快既私人律師行,橫掂幾十萬都俾到女人,唔爭在交費俾私律喇(見仁見智)

首頁

尾頁

跳至