單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係一個單親準媽媽 下個月尾BB就會出世 而BB個爸爸早係我懷孕12週既時候已經分開左,但渣男講到明唔會比生活費 除非個BB跟佢,想問如果咁既情況 我有可能從法律途徑追到生活費嗎? 但出世紙係唔會落佢名 亦有可能落其他人名做爸爸 因我始終唔想小朋友跟我姓 對佢第時都好..

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

pklan 發表於 20-1-6 21:48
我係一個單親準媽媽 下個月尾BB就會出世 而BB個爸爸早係我懷孕12週既時候已經分開左,但渣男講到明唔會比生 ...

唔落佢名
仲有咩證明係佢嘅?
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 20-1-7 20:29
唔落佢名
仲有咩證明係佢嘅?

DNA報告

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

就算判到佢要走數,都奈佢唔何
找義務律師或區議員辦事處,部份有法律諮詢服務問清楚

不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

可以透過驗DNA確認生父的身份,從而根據 [父母與子女條例] 向法庭申請declaration宣佈該人為生父,然後便可申請法庭命令要他付孩子的贍養費。。

如果男方唔驗DNA, 你要建立起你方有說服力的案情, 對方要反對要解釋。
本來合作提供DNA (如果他本人深信不是父親)是簡單有效的反對/解釋方法.
然而對方沒有解釋, 法庭便可依據你(有說服力的)案情推斷出他是父親的裁判, 依[父母與子女條例]法庭可判付贍養費。

當然,若確立了生父關係, 佢可以根據《未成年人監護條例》13章 第3條(1) 向法院申請管養權。

但呢個程序需要周詳的準備,建議咨詢律師意見,如果經濟上有需要則可以試下揾法律援助。最終可能出現的情況是理想同現實之間會有一定程度的落差。

男爵府

回覆樓主:

出世紙寫生父名,爭取生活費比較方便。
唔喺佢話要BB就要,撫養權一樣可以爭取。

首頁

尾頁

跳至