夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 22:01
實不相瞞,其實我想做個研究(寫文章)係探討女性出軌者既心路歷程。我並唔係純粹為左學術討論而關注呢個問 ...
女性出軌比男性相信都唔會小

子爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-7 08:49

唔係喎

我只係想指尊重對方已婚,所以唔會同對方開始,亦唔會有性關係。發乎情止乎禮果種。

我真心覺得感情唔受自己控制,一齊工作拼摶,日久生情,又或者價值觀相近,傾得埋感覺舒服自由,發生在已婚人仕身上我覺得唔出奇,但咁唔代表要背叛原配,只係人既情感實在都太難受控,我理解可以係兩種不同既愛同感情。

一旦發生左,點控制,真係好難,收在心,只任由思想漫遊,其實我真係接受到。如果連思想都要控制,萬講你控制唔到,比你開到口要監控要對方守行為,對方只會走得更快。

我老公有異性知己(我都有),如果無我先存在,或許佢地會發展。佢地偶然食飯傾心事,我接受的,大前題係我地兩公婆感情都好好,佢地傾既野我老公都會同我傾。呢啲友達以上既異性友好關係,我後生時唔接受,如今年紀大,老了,反而化左,明白男女感情,性以外,可以好豐富。但點拿掐,的確係好難。

crystal媽咪    發表於 20-1-7 15:59

珍珠宮

回覆 mrsjacky 的帖子

咁其實你老公是否鍾意佢?男女好難有純友誼播

子爵府

anna59 發表於 20-1-7 15:54

咁其實你老公是否鍾意佢?男女好難有純友誼播

我無問,我覺得鍾意唔鍾意好似小學雞咁,而家我地呢個年紀無咁低層次吧,但能成為密友總帶著愛,我信。純友誼同情夫情婦之間仲有好多種方式吧,有冇睇衝上雲霄,我覺得係Sam同Belle咁,互相愛大家,在心裡守護大家,唔係純友誼,但唔係奸夫淫婦。昇華了的愛情。

珍珠宮

好佩服你咁大方,因為男人只會對自己鍾意嘅人先至咁好同関心。好
欣賞你

子爵府

daisy1792 發表於 20-1-6 22:01
實不相瞞,其實我想做個研究(寫文章)係探討女性出軌者既心路歷程。我並唔係純粹為左學術討論而關注呢個問 ...

樓主,妳要人地說真話嗎? 那妳要自我介紹多D, 例如妳婚姻狀況, 性經驗, 多少對手 , 是否收集來寫咸書拍劇等, 要多D 透明度先得架.....

子爵府

mrsjacky 發表於 20-1-7 16:02
我無問,我覺得鍾意唔鍾意好似小學雞咁,而家我地呢個年紀無咁低層次吧,但能成為密友總帶著愛,我信。純 ...

鍾唔鍾意係小學雞, 咁"神"交是否碩士生呢

係心裡互相愛大家, 即係逼住做人妻? 還是條件未能對等交易而衍生出來的高尚名稱

子爵府

anna59 發表於 20-1-7 17:01

好佩服你咁大方,因為男人只會對自己鍾意嘅人先至咁好同関心。好

成長既代價,我老公係一個好有女人緣既人,後生時都嘈過好多次,但咁只會令自己變成小家妒忌既女人。漸漸,人大成熟左,又明白左好多野,在公司,朋友堆中,又有唔同領受,慢慢發展成今日既思想。

子爵府

PTMCYS 發表於 20-1-7 17:44
鍾唔鍾意係小學雞, 咁"神"交是否碩士生呢

係心裡互相愛大家, 即係逼住做人妻? 還是條件未能對 ...

我意思係,我去問我老公(將近50既男人),你鍾意佢呀。咁,好小學雞。我都話我自己都有異性知己,我理解唔係鍾意唔鍾意既問題,係一種好奇特既緣份,如果單身,會發展都唔定,但錯過了,就放在心裡。有睇衝上雲霄會明,問Sam係咪仲鍾意Belle, 都太低層次了,佢地已經好識得點關心對方,但又不是會出軌。佢係拍戲,但現實有咁難得既感情。BK呢度我都見過幾次有人分享,昇華了的愛。

咩人妻人夫,不混為一談好吧。

珍珠宮

呢版有呀
你主動去pm佢啦

一係去交友app搵同路人傾訴

大宅

你個所謂研究係學術性定係吹水性?學術性的講究年代,地域,方法,被觀察或測試數量,變量是什麼等等。吹水性的個別例子只能引申“猜想”或現象。每個人對出軌定義都不同,你都無先定義,點做研究,例如出去搵人打飛機算唔算?

男爵府

秋天與楓葉 發表於 20-1-7 20:35
呢版有呀
你主動去pm佢啦

有咩吖

大宅

Belavizio 發表於 20-1-7 13:17
回覆 jwy2 的帖子

我曾聽過一個比喻。
謝分享,好中Point

珍珠宮

mingmama 發表於 20-1-7 21:16
有咩吖

樓主問呢版有無女人出軌,而早排有女人開帖話自己出軌

男爵府

秋天與楓葉 發表於 20-1-7 21:37
樓主問呢版有無女人出軌,而早排有女人開帖話自己出軌

明白了

子爵府

mrsjacky 發表於 20-1-7 18:56
我意思係,我去問我老公(將近50既男人),你鍾意佢呀。咁,好小學雞。我都話我自己都有異性知己,我理解唔 ...

C 妹, 剛才工作便祕, 上來鬆一鬆, 隨口吹, 只是一時感慨, 無睇上文下理, 有得罪就真係唔好意思....

咦, 妳老公應該唔係大我好多喎, 你們各有知己, 能夠用Sam 哥來作比喻, 這個知己可能都存在了10年以上.... 我都有睇"沖上雲精", 但印象不深, 可能我無知己掛.... 我記得有難離難捨, 欲拒還迎, 但無經驗, 所以唔深刻....

之前有位C 妹說, 知記可以擁抱, 按摩和kiss, 所以知己真係好多種, 隨人說, 但我比較古板, 我唔比自己和太太有知己, 像剛才有位C妹話齋, 我的星座比較完美, 可能係咁, 我追求完美的婚姻, 所以沒有精力和金錢去照顧另一個人, 亦唔會比機會自己, 其實只要對喜歡類型/或感覺對方對自己有意思, 就要絕情D, 唔好理人, 唔好留情..... 就唔會咁多知己出現, 除非自己跟本不愛現任..... 如果不愛又要日日對又幾痛苦既.....

至於妳說昇華, 我只係focus 在太太, 我地有性, 但現在唔會每次擁抱就要做(有時一星期2/3次, 有時又可以一星期一次都無), 擁抱可以係個關懷, 親切的感覺, 昨晚她作感冒, 早上我差不多出門口, 係床當佢小妹妹逗佢面珠, 問佢好D 味, 然後準備了一杯暖水比佢起身飲, 我就出了門口. 其實沒有刻意做, 只係好自然覺得應該要做就做, 唔知係咪所謂昇了華呢?

以前做好多野, 逗她開心, 都係想快D 攪野或製造氣氛攪野, 依家會好自然的關心和從照顧的愛為出發點.

複式洋房

回覆樓主:

如果一世冇人知我出軌,我一定會出軌。但現實唔能夠保證冇人知,離婚就會放棄太多野,唔值得,機會成本太高,所以唔敢出軌。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

芯如 發表於 20-1-7 22:45
如果一世冇人知我出軌,我一定會出軌。但現實唔能夠保證冇人知,離婚就會放棄太多野,唔值得,機會成本太高 ...

點可以咁諗
唔可以因為無人知而咁樣做
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

mrsjacky 發表於 20-1-6 23:57
我諗係因為思想出軌係真心既,只礙於道德或其他原因所以無一齊,但肉體出軌係性需要。相比下,思想出軌係變 ...

聽落係幾浪漫,但現實中有幾多人做到, 尤其男人,邊個忍得住只係神交。

大宅

芯如 發表於 20-1-7 22:45
如果一世冇人知我出軌,我一定會出軌。但現實唔能夠保證冇人知,離婚就會放棄太多野,唔值得,機會成本太高 ...

呢種心態比較係99%男人嘅想法,怕孭鑊,怕煩,但又衰咸濕

首頁

尾頁

跳至