自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

我成長喺一個唔係好健康嘅家庭,以下係我想同各位爸爸媽媽講嘅說話...
可能有啲長,希望大家耐心睇完。

1) 小朋友好需要你嘅欣賞去建立自信心,並學識欣賞自己。
將來社會上會有無數批評同指責佢嘅人,佢唔需要咁早就經歷呢一切,
佢需要你嘅欣賞嚟建立將來面對殘酷社會嘅保護網

2) 你可能已經忘記咗小時候嘅你。加數減數對現在嘅你嚟講當然好容易,
但對於小朋友發展中嘅腦袋嚟講,每一樣看似簡單嘅嘢都需要學習,
請你喺佢做錯時唔太炆,比佢知道錯唔緊要,爸爸媽媽會陪住佢。
到佢腦袋發展到某個位,佢總有一日會學識,不是嗎?

3) 關係破壞咗,即使修補都永遠有個裂痕。
即使幾嬲都好,唔好講傷害性嘅說話(e.g., 點解你咁蠢),
亦唔好打小朋友,要打用手打(佢有幾痛你又有幾痛),亦唔好打面。
街外嘅人令你嬲,你都唔會去傷害佢,咁點解你會選擇傷害自己嘅小朋友?
為教佢定為發洩?我教你煮飯,你忘記步驟/態度差,我打你得唔得?

4) 小朋友對你嘅情緒好敏感,能夠氹到你開心係佢哋最大嘅成就。
亦因為咁,作為大人嘅你要好好照顧自己,盡量避免將外面嘅包袱帶回屋企,
同時你亦可以考慮坦白同小朋友講(e.g., 媽媽今日工作有啲唔開心,所以想休息下,同唔到你玩)。唔好以為你唔講,小朋友就唔知道,你嘅情緒係直接影響緊佢嘅情緒。

5) 無論點,小朋友都係無條件地愛佢嘅爸爸媽媽。
同樣地,希望你都可以比小朋友感受到你係無條件地愛佢,唔係要幾叻幾乖先錫

6) 最後,It's easier to build a strong child than to repair a broken man(Frederick Douglass)你希望小朋友將來用童年治癒一生,還是用一生治癒童年?

洋房

爸爸媽媽未夠20歲就帶我嚟咗呢個世界。
可能因為佢哋未準備好做父母,亦唔太鍾意小朋友,
所以有段時間我都係由唔同家庭照顧。

後來佢哋終於帶我返屋企,不過無諗過嗰時先係惡夢嘅開始 :(
媽媽一對住我就好炆,每日幾乎都有新方法對付我: 扯頭髮、撞我嘅頭落牆、用刀喊就用膠紙黐住我個口。而爸爸唔係好理會屋企,亦唔理會我,間中都會同媽媽一齊打我。

細個嘅我唔曳,讀書成績亦唔錯,喺學校甚至係一個開心果。
不過回想番,小一小二時我已經有少少情緒問題,試過喺屋企想跳樓,試過衝入廚房拎菜刀,因為當時嘅我只可以透過「傷害自己/父母」嚟保護自己。小三之後,我有能力控制自己嘅情緒,唔再做衝動嘅行為,不過就變咗「解離」嘅情況更嚴重,每日幻想自己屋企有幾好幾開心,幻想到自己當係真,而唔開心嘅嘢就好似唔係發生在我身上。

一年又一年,靠著好多嘅恩典,我就長大咗
已經大學畢業,亦有能力幫助返其他受虐待/需要幫助嘅小朋友同家庭。
不過從心底裏我唔開心。因著童年嘅創傷,我嘅情緒出了問題,現在長期需要食藥同接受心理治療。

我從來都無嬲同怪任何人,只係好遺憾,我無能力去再信任/當佢係我媽媽,我好驚要同佢get close。我仍然同媽媽一齊住,我好錫佢好遷就佢,到現在佢仍然係每日見到正面嘅我,我無講過自己有情緒病。心底裏從小到大都有種贖罪感覺,覺得自己嘅出現令媽媽冇咗人生最開心嘅20年,所以一直我都只會犧牲自己嚟滿足佢嘅要求。

但最困擾我係同人嘅關係,唔夠膽去相信人,去依賴人,所以拍拖對我嚟講都係好困難嘅事。夢想自己能夠組織家庭,做寄養媽媽,照顧好多受傷害嘅小朋友。不過,自己嘅問題令呢一切都好遙遠... 。

因著自己嘅經歷,呢兩句係我經常提醒自己嘅說話:
''Hurting a person is like throwing a stone into the sea. You never know how deep the stone goes.''
''Be a person who leaves a print, not a scar in someone's life.''

我未能夠做媽媽,就唯有用我從經歷&書本學到嘅一切同大家分享。
每一位爸爸媽媽都好重要,因為係由你哋去培育我哋下一代,係靠你哋令世界上多一個善良人。加油!

洋房

回覆 wantaima 的帖子

你講得好啱,小朋友絕對需要管教,錯亦需要指證,只係教育嘅過程需要好多嘅耐性,
同埋要不斷反思自己嘅教育(言語+行為)係building or destroying a life.
因為好多時候我哋都低估了自己言語同行為對他人,尤其小朋友,嘅影響力

洋房

回覆 creambb 的帖子

我哋鍾意一樣嘢,自然會有動力去做,
而當一樣嘢帶比我哋成功感,我哋亦自然會鍾意。
所以或者我哋可以諗下點樣提升小朋友讀書嘅成功感 :)

1) 下下叫溫書,咁溫到幾時先完呀?
1.1.訂立目標(e.g., set alarm 溫30分鐘,之後就break 10分鐘,比佢做自己鍾意嘅嘢;總共溫4次30分鐘)
1.2 目標可以循序漸進,20分鐘,30分鐘,慢慢加長
1.3 習慣同規律都幫到手,訂立一個特定溫書時間,一過咗就收檔,第二日先再搵

2) 每一節當佢有認真溫,就大大讚佢(鬧到小朋友麻木咗,不如試下讚啦^^)
2.1. 讚賞一定要具體,小朋友先會知道有咩好行為要保持
Bad example: 「叻仔!真係乖。」
Good example: 「媽媽好欣賞你頭先有坐定定,專心溫書。你做得好好。」
2.2. 唔好睇少肢體語言(give me 5/ hug)作為鼓勵嘅威力

3) 留意小朋友嘅狀態
狀態低:佢需要啲刺激,可以考慮比佢企起身溫書/食要咬嘅零食 e.g, nuts
狀態高:佢需要放放電先,比佢跳10下/叫佢數10樣屋企綠色嘅物件,等佢慢慢回過神,靜落嚟

4) 盡量唔好習慣溫完即刻問佢,避免小朋友依賴短期記憶。可以挑戰佢,溫完隔個晚飯先問,有時甚至未溫就問,了解下佢腦仔已經記得有幾多

5) 最後,試下同小朋友直接表達你嘅沮喪,甚至傾下係咩問題。佢覺得溫書好悶?溫極都唔識?想溫但控制唔到自己?

你加油啊!太勞氣時都要比自己抖抖。

wcpcelia    發表於 20-1-13 17:14

洋房

tssy 發表於 20-1-13 06:29
謝謝你分享,你講嘢除咗你的經歷,仲好專業,你現在是否做關於兒童心理學嘅?希望可以繼續分享
...

我讀心理學出身,而家做緊相關嘅研究工作,不過就唔係特別focus喺兒童。

自己同小朋友相處嘅經歷令我明白到有時理論還理論,到實戰好多嘢都easier said than done,尤其當你嘅角色係父母/親人,而唔係老師/姑娘。再加上長時間對住小朋友,有時神仙都難打救,所以只可以盡力 :)

同埋處理學業同照顧小朋友又兩回事 :(
處理學業好多時都會因為理解唔到佢唔明啲乜,再加上時間緊迫,特別容易炆。
尤其當associate 小朋友嘅''失敗''=自己嘅''失敗'',當你平時係對自己好有要求嘅人,你會特別接受唔到小朋友嘅表現唔喺自己嘅控制之內,而你嘅付出同回報亦未必成正比。

洋房

holemone 發表於 20-1-13 05:14
咁你媽媽有冇好感恩你長大成人、大學畢業做個有用既人呀?

相信小部分嘅佢係有嘅,
但更大部分嘅佢係唔太鐘意我:( 妒忌我嘅人生好似比佢好,由細到大親人讚我乖/叻就好似間接反襯出佢嘅不足,或者唔值得有咁嘅小朋友,所以好多時親戚聚會返到屋企後我嘅「下場」都唔太好 。
不過我相信佢內心都好矛盾,唔會好過。

洋房

folloni 發表於 20-1-14 12:21
知道, 多謝你, 睇到我眼濕濕, 因為我真係一個好衰既媽咪
我好相信 no parents want to be bad parents,
相信現實有好多限制同壓力,令你無辦法做一個自己滿意嘅媽媽
但唔緊要,無人一出世就識做人父母,好多時都係從經驗中學習,
無父母係完美,只要你係愛佢嘅,小朋友一定會感受到
重要嘅係,你不斷反思,不斷學習 :) 加油呀!!

洋房

bik1229 發表於 20-1-14 13:01
想問吓樓主你幾多歲?

睇完有啲眼濕濕、不能同意更多,

哈哈,年齡係女人嘅秘密嘛
樓豬我20幾歲laaaaaa

洋房

yoyo_num 發表於 20-1-14 12:10

睇完樓主分享都有啲鼻酸酸。另我正正面對緊,溫書時覺得小 ...

雖然話就話每人都有自己長處,好似小鳥擅長飛、魚擅長游水,比賽要條魚去飛,佢一定做得唔好。
然而現實係,我哋嘅學制只係有利於某部份嘅小朋友,
返學讀書係小朋友生活嘅好大部份,好多時自信心都係從而建立。

我相信成績未如理想小朋友自己都會好沮喪,同時亦會唔開心自己令到媽媽失望。
重要嘅係,小朋友唔好對自己失去信心,覺得無論點努力都無用。

或者媽媽你可以欣賞下小朋友積極嘅學習態度,
佢能夠喺挫折中企返起身,並自己提議改善辦法(多做練習),
係非常成熟同難得!!!你都要比啲掌聲自己!!!
佢面對困難嘅態度比起分數係更終身受用 :)

我唯一擔心嘅係媽媽同小朋友都比好大壓力自己,
不如試下考試前預早溫習,但考嘅前一日刻意安排同小朋友去戶外玩下、放鬆下
雖然呢個建議聽似「離地」,但可能會有意外嘅效果 :)

洋房

hohinmama 發表於 20-1-14 14:05
認同
港孩,港女……好大程度係保護法下嘅產物
影響嘅唔單止係社會,仲有受保護體:jm 們都開唔少帖呻

容許佢在成長中犯錯唔等於縱容
唔係唔鬧得,不過係如何鬧
鬧得具體(直接指出不能接受嘅行為)同唔傷害自尊心就已經好好 ^^

好似。。。
「我見到你溫書非常唔認真,又望電視,又求其做練習。考試結果你自己承擔,再退步的話 e.g., 每日玩i-pad嘅時間將會取消。」
Vs
「你個腦去咗邊?你咁樣肯定今次又唔合格,你到時就知味道。」

做鋼鐵好,不過都好重要係要保養舊鐵唔好生銹

洋房

baby_yee 發表於 20-1-14 15:11
其實真係講得好啱,只係有時控制唔到自己

控制自己真係唔容易(想像下減肥嘅時候,有美食當前。。。)
我哋大人都唔係時時控制到自己,何況小朋友
不過由10次得1次控制到,爆炸時火勢10級
到慢慢10次有3-4次控制到,爆炸時火勢降至6級
已經係一個大進步 :)
唔需要要求自己即刻變perfect

洋房

asusual 發表於 20-1-14 19:42
上面樓主都有解釋到
我諗佢意思係你指正同教導佢嘅方法
唔好講啲對件事冇幫助嘅晦氣同傷害自尊心嘅說話

唔緊要啦☺️我相信大家都明白大家意思,睇法唔同嘅地方大家都有clarify番。
唔同性格嘅小朋友,唔同處境,唔同歲數,爸爸媽媽處理手法又可能會唔同。最重要嘅係大家目標一致,都係想小朋友健康開心成長,Do No Harm

洋房

asusual 發表於 20-1-14 20:14
我覺得你好叻呀 你講嘅嘢真係好有用
希望我都可以好似你咁教我個小朋友
你自己有冇小朋友?

我自己無小朋友呀,不過有做過關於小朋友嘅工作。我喺P.2, #37 有講番小小自己嘅經歷,書本理論係有用,但更多係從成長中嘅體會而領誤番黎。好希望將來可以做寄養家庭媽媽。

首頁

尾頁

跳至