自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一齊行落去 發表於 20-1-12 23:01
我成長喺一個唔係好健康嘅家庭,以下係我想同各位爸爸媽媽講嘅說話...
可能有啲長,希望大家耐心睇完。
知道, 多謝你, 睇到我眼濕濕, 因為我真係一個好衰既媽咪

大宅

多謝分享!有時候真係會忘記初心
希望大家一齊努力

珍珠宮

一齊行落去 發表於 20-1-12 23:01
我成長喺一個唔係好健康嘅家庭,以下係我想同各位爸爸媽媽講嘅說話...
可能有啲長,希望大家耐心睇完。

想問吓樓主你幾多歲?

睇完有啲眼濕濕、不能同意更多,

多謝分享!

洋房

folloni 發表於 20-1-14 12:21
知道, 多謝你, 睇到我眼濕濕, 因為我真係一個好衰既媽咪
我好相信 no parents want to be bad parents,
相信現實有好多限制同壓力,令你無辦法做一個自己滿意嘅媽媽
但唔緊要,無人一出世就識做人父母,好多時都係從經驗中學習,
無父母係完美,只要你係愛佢嘅,小朋友一定會感受到
重要嘅係,你不斷反思,不斷學習 :) 加油呀!!

子爵府

yoyo_num 發表於 20-1-14 12:10

睇完樓主分享都有啲鼻酸酸。另我正正面對緊,溫書時覺得小 ...

我是過來人,阿女細個時成績不好,中文同數學真係強差人意,中文默書成日O分...但我知道佢唔係無努力過的,一見到數學就集中唔到精神.後來CHECK到有輕微讀障..3年級時我提議轉校,佢話再試吓,之後到5年級,我再問佢,佢同意轉,最後我同佢轉左校..雖然一直成績也不是好好,但番學無hard feeling.不會因為成績唔好俾同學鄙視,比以前開朗好多...我感欣慰.我不須要一個讀書好叻的女兒,身體健康,有責任感及懂得感恩做個好人就足夠了.希望小朋友們都有開心的童年及青年時期

洋房

bik1229 發表於 20-1-14 13:01
想問吓樓主你幾多歲?

睇完有啲眼濕濕、不能同意更多,

哈哈,年齡係女人嘅秘密嘛
樓豬我20幾歲laaaaaa

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

wantaima 發表於 20-1-12 23:51
凡事兩面睇。。。。
世事無絕對。。。。
太過保護唔打唔鬧=適應到日後社會各種人同事?

認同
港孩,港女……好大程度係保護法下嘅產物
影響嘅唔單止係社會,仲有受保護體:jm 們都開唔少帖呻

我教仔嘅口頭禪:你知唔知鋼鐵是怎樣煉成的

洋房

yoyo_num 發表於 20-1-14 12:10

睇完樓主分享都有啲鼻酸酸。另我正正面對緊,溫書時覺得小 ...

雖然話就話每人都有自己長處,好似小鳥擅長飛、魚擅長游水,比賽要條魚去飛,佢一定做得唔好。
然而現實係,我哋嘅學制只係有利於某部份嘅小朋友,
返學讀書係小朋友生活嘅好大部份,好多時自信心都係從而建立。

我相信成績未如理想小朋友自己都會好沮喪,同時亦會唔開心自己令到媽媽失望。
重要嘅係,小朋友唔好對自己失去信心,覺得無論點努力都無用。

或者媽媽你可以欣賞下小朋友積極嘅學習態度,
佢能夠喺挫折中企返起身,並自己提議改善辦法(多做練習),
係非常成熟同難得!!!你都要比啲掌聲自己!!!
佢面對困難嘅態度比起分數係更終身受用 :)

我唯一擔心嘅係媽媽同小朋友都比好大壓力自己,
不如試下考試前預早溫習,但考嘅前一日刻意安排同小朋友去戶外玩下、放鬆下
雖然呢個建議聽似「離地」,但可能會有意外嘅效果 :)

子爵府

係,就算我小朋友嗰時得2歲多啲,我喺屋企抱住佢睇電視時收到家人喺醫院過身嘅消息,嗰刻我即刻忍唔住大喊,我小朋友無啦啦又跟住我大喊,佢根本唔知發生咩事,佢一跳喊一路攬住我,嗰刻我先感受到小朋友就算得嗰2歲人仔,都會感受到媽媽嘅開心同悲傷,自此我會盡量開心對住小朋友,笑多啲,佢真係成日跟住我笑。

洋房

hohinmama 發表於 20-1-14 14:05
認同

容許佢在成長中犯錯唔等於縱容
唔係唔鬧得,不過係如何鬧
鬧得具體(直接指出不能接受嘅行為)同唔傷害自尊心就已經好好 ^^

好似。。。
「我見到你溫書非常唔認真,又望電視,又求其做練習。考試結果你自己承擔,再退步的話 e.g., 每日玩i-pad嘅時間將會取消。」
Vs
「你個腦去咗邊?你咁樣肯定今次又唔合格,你到時就知味道。」

做鋼鐵好,不過都好重要係要保養舊鐵唔好生銹

大宅

有好幾幕細個俾阿媽鬧到宜家仲得
佢成日將街外氣發洩係我度
永遠都唔會氹到佢開心
畫生日咭俾佢話我嘥時間
唔食lunch儲錢送面膜俾佢 佢話我嘥錢 唔會用叫我拎去退錢

男爵府

一齊行落去 發表於 20-1-14 13:44
我好相信 no parents want to be bad parents,
相信現實有好多限制同壓力,令你無辦法做一個自己滿意嘅媽 ...
知道, 我都祝福你有一個好既生活, 以前既不快, 快快抹走佢.

已刪除用户

珍珠宮

hohinmama 發表於 20-1-14 14:05
認同

你知唔知鋼鐵是怎樣煉成的? 呢句得
堅毅/刻苦/樂觀/不怕吃虧 =成功之道

男爵府

2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

講得好好

水晶宮

其實真係講得好啱,只係有時控制唔到自己

洋房

baby_yee 發表於 20-1-14 15:11
其實真係講得好啱,只係有時控制唔到自己

控制自己真係唔容易(想像下減肥嘅時候,有美食當前。。。)
我哋大人都唔係時時控制到自己,何況小朋友
不過由10次得1次控制到,爆炸時火勢10級
到慢慢10次有3-4次控制到,爆炸時火勢降至6級
已經係一個大進步 :)
唔需要要求自己即刻變perfect

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

多謝分享!

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

一齊行落去 發表於 20-1-14 14:21
容許佢在成長中犯錯唔等於縱容
唔係唔鬧得,不過係如何鬧
鬧得具體(直接指出不能接受嘅行為)同唔傷害自 ...

所以,我好認同近代金句:
生仔都要考牌

唔係鋼鐵先至可以成才嘅……
即便是一根竹,好好雕琢打磨,都可吹奏高山流水,鳥鳴魚躍

百家集百法,最重一顆心

珍珠宮

睇到眼濕濕

首頁

尾頁

跳至