烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

天生雪蓮有咩功效? 是否用黎煲湯? 同埋加d去煲呀?

男爵府

係咪好似蕃薯咁既天山雪連果???
含人體必需的氨基酸、鈣質鐵質、鋅等元素,能抗氧化,而且含高纖維,有助女士清除體內毒素,保持美白。對預防高血壓、糖尿病、心腦血管等亦有好處。。不過因為鐵質高,雪蓮果很易氧化,切開後約 5 分鐘就會變黑,所以切開後先浸鹽水。雪蓮果外形似番薯,咬落爽口有雪梨味,唔太甜。
菜檔D亞姐叫我煲蓮子白合加豬脤已足夠~!!D湯清得黎好甜好好飲~!!
或者煲紅蘿蔔,粟米,豬脤~!!
好甜~!!!
。。。。。。。。。。。

男爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我成日煲架, 因阿仔鼻敏感, 一有冷空氣狂打乞痴, 飲左好似好d枉.....

大宅

我都係成日煲架, 我會加嚮螺, 西施骨已經好甜..

伯爵府

我都有煲, 仲好好味添。
世間最美妙的事情,就是擁有一個溫馨的家庭。我們可自然從容地回到家中,無拘無束地被家庭接納為其中的成員。 ;-) (維斯各特)

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

有bb 大肚婆 忌食

水晶宮

好媽媽勳章

賣菜亞姐話生食都得.....我試過好似蘋果

男爵府

有朋友話真嘅天生雪蓮浸酒可保健,天生雪蓮係好似一朵花,唔係係街似"蕃薯"個啲,但我都唔識分邊啲真,邊啲假

大宅

原帖由 丙丙 於 09-5-21 23:06 發表
賣菜亞姐話生食都得.....我試過好似蘋果

我都試過生食, 好清甜架.
有次咳到死死吓 (係燥熱咳), 煲咗兩次飲就清晒唔咳啦.

子爵府

好媽媽勳章

雪蓮花

屬菊科菌植物,株高15-20cm,分布于中國西藏、新疆、青海等地,西藏雪蓮花生長在海拔4000─6000米的雪山之上,暮暮初夏,生于雪中,狀如雞冠,花葉逼肖,花高尺許,雌雄枝并而生,雌者花圓、雄者花尖。

主要成分:內含黃酮素、內脂、揮發油、?��谷留醇、葡萄甘等。

性味:苦、淡酸、溫經散寒、祛寒化痰、祛風除濕之功效,用于預防和治療陽萎、月經不調、小腹痛、胎衣不干、肺寒咳嗽及風濕關節炎等症。外敷止痛消腫。

用法用量:煎湯3─5g, 一日兩次或浸入100ml白酒、黃酒一周,每日服10ml, 一日兩次。刀傷出血,本品碾為細粉,外敷。

禁忌:孕婦忌服。

『雪蓮果』原來盛產於南美洲的安第斯山脈 ,

是當地印第安人的一種傳統根莖食品 .

印第安人稱之為Yacon,就是“神果”的意思 .

其歷史可以推溯到古印加帝國時代。

該果在地下生長 , 果肉晶瑩剔透,香甜脆爽 .

『雪蓮果』的外表看起來好像番薯 ,可它跟番薯有天壤之别 。

『番薯』的主要成份是澱粉 ,

而『雪蓮果』却是一種地下水果 .

雪蓮果的莖、葉像麻類植物 ;花好像向日葵 。

雪蓮果的果實和種子是分開生長的 ,但又是同生的。

種子部份長得像薑 、根好像番薯 。

它有很多藥用功效 , 富含人體所需的維生素和礦物質 ,

具有降脂、降壓、控制膽固醇和減肥作用 ,

此外 ,雪蓮果中果寡糖含量是已知的所有植物中最高的 ,

所以吃起来虽然很甜 ,但糖尿病人也可以吃 。

而且果寡糖可以調理腸胃 。便秘的人吃了,立即通暢 。

雪蓮果不僅可以生吃 ,還可以用以炖排骨 、煲湯 、榨果汁。

雪蓮果的果汁有點特别 , 它在榨汁之前是黄色的 ,榨完汁以後颜色会变绿 ,但是味道不變 。

颜色為什麼會從黄變绿 ,至今仍然是一個謎。

男爵府

邊度有得買呀?
同埋有無話咩季節先有架!?

男爵府

原帖由 hk430 於 09-5-24 08:37 發表
邊度有得買呀?
同埋有無話咩季節先有架!?

街市菜檔,好記,裕記都有售.
但我覺得麻麻地,當初街市賣菜亞姐介紹我煲,話"好好味,真係好好味,係人試過都話好味."
可能咁我心裏諗住真係會好好味,但只是普通湯水,哈哈............我未免太頭腦簡單了

首頁

尾頁

跳至