在職全職

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

唔好意思我都知呢啲問題好難問人意見,不過我同先生實在諗咗好多年都未決定到,我哋唔係特別想要生多個,因為而家各樣資源分配都僅僅剛剛好,一年叫做可以去一次旅行,曾衝動想生嘅原因係佢自己一個玩好可憐,一諗到我同先生將來有咩事得自己一個負擔覺得佢會辛苦,而家我個小朋友就嚟5歲,而家先再決定生都相差6年,我都唔細仲有兩年踏入4,如果係你仲會唔會生?
想聽下唔同人唔同意見,希望自己唔好後悔,不喜勿插。

男爵府

heily123 發表於 20-1-15 10:15
唔好意思我都知呢啲問題好難問人意見,不過我同先生實在諗咗好多年都未決定到,我哋唔係特別想要生多個,因 ...

有朋友呢個例子,但建議唔生。因對媽媽,屋企其實辛苦。永遠無野叫完美,人總會後悔。

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我都係得1個小朋友。
有段時間都會迷思, 佢好恨有細佬妹, 係咪應該生多一個呢???

但其實身體同財力, 都好勉強, 所以最後都冇。
至於第日大佐, 係咪佢一個要頂哂照顧你「兩老」呢?
呢啲野都講唔埋, 唯有自己做好準備, 留有儲蓄, 第日唔洗佢咁重負擔囉!
就算你生多一個, 根本都保証唔到, 佢係咪幫手照顧你地喎!
見有好多CASE, 2兄弟姊妹或以上, 都唔係個個出心出力孝順供養父母。
好多兄弟姊妹, 父母未過身, 已經四分五裂, 不相往來。
有些又可能移民﹑出國做野etc.
既然都快要4字, 小朋友都快要小學, 我係你, 唔會再追。
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

199707100304 發表於 20-1-15 17:39
我都係得1個小朋友。
有段時間都會迷思, 佢好恨有細佬妹, 係咪應該生多一個呢???

多謝你分享,你個小朋友幾大呀?

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

heily123 發表於 20-1-15 17:45

多謝你分享,你個小朋友幾大呀?

現在3年班了。
早兩日,pearl 播baby boss, 我問佢, 你現在還想要細佬/ 細妹嗎? 佢話「no! 」
Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

伯爵府

199707100304 發表於 20-1-15 17:47
現在3年班了。
早兩日,pearl 播baby boss, 我問佢, 你現在還想要細佬/ 細妹嗎? 佢話「no! 」
...

我都有同小朋友一齊睇,我個小朋友都話唔鐘意bb ,btw 套戲真係好搞笑

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

heily123 發表於 20-1-15 17:49
我都有同小朋友一齊睇,我個小朋友都話唔鐘意bb ,btw 套戲真係好搞笑
...

因為呢套野, 充分顯示佐, 生多個細佬妹, 係會分簿哂父母既愛~~~~

瑪瑙宮

我哋唔係特別想要生多個,因為而家各樣資源分配都僅僅剛剛好,...

根本無條件生多個.

大宅

回覆 heily123 的帖子

同情況,最後差6歲

除非你一D都唔想改變現況,我都係顧慮所以拖一直拖。而自己有手足感情好好,唔希望自己小朋友一個人。

一定辛苦D 6年前後自己體力都差D,而媽媽一定係付出最多的。

但收穫係雙倍快樂,我唔後悔生多一個。

伯爵府

YSB 發表於 20-1-16 17:37
回覆 heily123 的帖子

同情況,最後差6歲除非你一D都唔想改變現況,我都係顧慮所以拖一直拖。而自己有手足 ...

多謝你回覆,你大嘅小朋友上了小一後會唔會兩回事?身邊好多事例話俾我聽小朋友上左小一之後就知大穫。

大宅

heily123 發表於 20-1-16 17:43
多謝你回覆,你大嘅小朋友上了小一後會唔會兩回事?身邊好多事咪話俾我聽小朋友上左小一之後就知大穫。
...

上小學系忙好多.我地分工大仔我負責,細B老公負責玩。有時候反而後悔其實早生仲好,一齊玩一齊學。
你同家人溝通如果有人支持又唔同。另外都個個小朋友唔同,大仔乖你又輕鬆d。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好意思我都知呢啲問題好難問人意見,不過我同先生實在諗咗好多年都未決定到,我哋唔係特別想要生多個,因 ...

唔會. 最主要因為你地唔係因為鍾意小朋友至生, 而係想生出黎陪大b. 生細b 既動機唔應係係陪大b.

做人既野有時就係鍾意隔離飯香, 生一個或幾個各有各好, 向好方面諗.

首頁

尾頁

跳至