自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

子爵府

認識瑞士牛牛第一回

james2010 發表於 20-1-16 23:01
雅麗斯這間不好,書很貴3仟幾半個學期,很多雜費(聖誕聯歡會130元),老師無愛心,放學老師無同學生講再見,一見 ...

3千幾書薄 半學期唔算貴,好多間都係咁上下,但老師愛心無的話,樓主真係要快搵學校轉,校長老師既態度好重要!

男爵府

crystal媽咪 發表於 20-1-17 14:47
有d代辦公司背後大老細其實都係圍內一堆親人或者朋友

係呀,我女果間除左學費,其他所有嘢(校服,書簿,雜費,興趣班,茶點,洗被,節日禮物)都係同一間公司代辦,唔難估到其實都係學校自己。

大宅

connieyee 發表於 20-1-17 16:42
3千幾書薄 半學期唔算貴,好多間都係咁上下,但老師愛心無的話,樓主真係要快搵學校轉,校長老師既態度好 ...

明白,完全同意你講法,最怕影響小朋友日後品德,會轉校

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

YAC0601 發表於 20-1-17 18:17
係呀,我女果間除左學費,其他所有嘢(校服,書簿,雜費,興趣班,茶點,洗被,節日禮物)都係同一間公司 ...

男爵府

james2010 發表於 20-1-17 18:21
明白,完全同意你講法,最怕影響小朋友日後品德,會轉校

咁快D轉啦,希望你可以盡快搵到合你心的學校,希望去到第二間,無你講的問題

男爵府

虎到金來勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

頭先我打左一大篇野,諗諗下都係del, 因為樓主開哂校名,我只係想講我好應同呢間唔係好學校,請問校長是否仲係2 公婆?
  任何人士如未獲事先給予本人書面許可,一律禁止轉載、發放或擅用本人任何內容或資料。

子爵府

2018復活節勳章

樓主。外區人唔會好明你嬲咩唔洗唔開心,屯門區居民絕絕明白你同支持你下學期轉校

大宅

james2010 發表於 20-1-17 15:23
幾時講過話接放學個個傾?咩排後面多得你唔少呀….....你富有麻130在你來說不算是甚麼....你搭錯線了 :happ ...

你最初出帖係話老師唔會同家長傾下學生的事,話放學比咗小朋友家長就下一個,你後尾改過內容(emoji)!之前都有其他媽咪回覆你大概都話老師唔得閒個個家長傾!
你表達令人以為你想老師同你每個家長review小朋友今日點!

侯爵府

明白樓主呀﹗咁睇呢間學校文化不太好, 試下轉基督教幼稚園, 感覺應好好多。我囡幼稚園同中學都係宣導會, 辦學不錯, 老師/校長都有HEART。

大宅

米米子 發表於 20-1-17 19:56
樓主。外區人唔會好明你嬲咩唔洗唔開心,屯門區居民絕絕明白你同支持你下學期轉校
...

米米子,多謝你

伯爵府

讀東華,保良 個d 會好d.
E間in 過,收下午無要到offer.
我有時行過天樂個間,老師都好似笑笑口係門口。我女讀隔離個間。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

雅麗斯好多間架,我孫考過尚成果間,因為有朋友個孫讀話唔錯,我都去睇過幾日都ok呀,不過我報全日,佢收哂生,天水圍天樂都係佢地架,都好好,不過我都係選左英臻,學校講好唔好都係各人感受,好多人講翰林好,但有人話程度低,D人吹到好者,佳寶就好多人讚好,好難入.

<br><br>

大宅

如果連老師放學也不跟學生及家長講再見這些基本禮貌,點以身作則教導學生?
我小朋友嗰間,上至校長,主任,老師下至嬸嬸每天也會開心地逐一跟小朋友道別。 老師有時遇到熱情的學生,更會跟他們抱抱gd bye kiss.
如果家長有問題想跟老師小討論,可以試吓放學時遲少少排隊,等大部分學生放學走了,老師冇咁忙,應該會好D嘅。

大宅

chinatea 發表於 20-1-18 00:49
雅麗斯好多間架,我孫考過尚成果間,因為有朋友個孫讀話唔錯,我都去睇過幾日都ok呀,不過我報全日,佢收哂生,天 ...

你孫讀英臻? 請問你覺得點呀? 因為註冊日後,英臻有打來問我哋仲會唔會考慮⋯

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

唔開心就轉

我仔k1老師無理指控我仔百厭(其實老師唔識教),阿仔番學日日喊,k1 下學期即轉校,不知讀得幾開心。

大宅

回覆樓主:

聽聞如果細既跟讀唔比用舊書.老師好直接同家長講用舊書米冇錢賺

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 agnes_kpy 的帖子

我孫係先讀英藝N班,之後先轉去英臻(有學券),講好處,就因為佢讀過英藝,老師,姐姐,校長,主任都太熟,個個都好錫佢,轉左去英臻都太多人錫,我覺得唔太好,佢好依賴同好嗲老師,咁有D家長就唔鍾意我孫,曾比D家長一齊排擠佢,話要迫佢轉校,英臻都係用D實習老師架,都係成日轉老師,主任,校長架.
D家長當然唔鍾意啦,反而我孫就越來越乖,因為轉左D老師,冇再咁多老師包庇佢,k2之後,新班主任都話佢乖左冇咁易喊,坐得定左,但如果講什費因為我孫係讀全日班都係3千幾架,半日班我就唔知啦,你可以問清楚啦.

講到老師同學生都幾好架,英藝全私,返學放學,外藉老師出哂門口排成八字morning morning架,落雨都會咁做,學生放左學仲可以係學校玩一陣先走架,英臻就唔會排老師出門口,多數主任或校長守門口,老師係班房門口叫名,都會同D家長有問有答.
<br><br>

伯爵府

原來津校3千幾半個學期唔算貴我仔讀果間先1千5百幾

男爵府

raicherry 發表於 20-1-18 21:52
原來津校3千幾半個學期唔算貴我仔讀果間先1千5百幾

唔係唔算貴,係唔算最貴,比上不足咁啫
我姨甥仔讀聖公會書簿貴幾百蚊添。

首頁

尾頁

跳至