夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 mini1204 的帖子

我都明白佢既諗法既,不過真係想盡最大努力去搵到大家都接受到既辦法

公爵府

k20160423 發表於 20-1-17 08:02
回覆 gen12345 的帖子

但係係可以驗到自閉症的基因嗎?

No

公爵府

k20160423 發表於 20-1-17 09:01
回覆 fishfish121 的帖子

我冇姑姐,但係大伯個仔好似都係有自閉症,但係大伯同二叔都有個女,佢地兩個個 ...

自閉症從來比例上男多過女,你同你的女性親戚無自閉,參考價值不高

子爵府

回覆樓主:

佢咁介意自閉症小朋友, 萬一真係咁唔好彩生出嚟有自閉症,而佢又唔理嘅話,你會好辛苦囉,煩起上黎佢一句:都話乜乜乜乜乜架啦。你會好hurt架

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

k20160423 發表於 20-1-17 08:02
回覆 crystal媽咪 的帖子

仲有一個問題就係唔確定我有冇呢個遺傳基因,因為呢個病都係傳女不傳男,我家族 ...

但以我所知好似係傳男機會大好多,女既比率係好低
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

我係你就唔會, 我屋企人都有自閉症小朋友, 我覺得佢哋家人係好唔快樂, 2公婆有心病 (心底裹指罵對方, 認為是對方基因不好, 我們家族二十幾人, 都沒有這種病) , 你老公都事先聲明同你講咗, 如你都insist要自己生嘅話, 其實除左心理壓力, 我覺得將來你地既關係會越嚟越差.

真系要清晰, 佢要有小孩, 你唔適宜生, 佢提左方案, 你又唔配合, 結得成婚都有機會出問題, 只是時間問題, 千其不要想改變別人的思維, 只有改變自己才 last longer.

人很脆弱 , 當有人指桑罵槐, 就會潛移默化, 請你看多幾步, 祝好運!!!

男爵府

我覺得未結婚,佢對你已經係有條件有 concern, 他日結左婚面對既問題會更多,我係你會認真考慮一下呢個男人係咪真係可以付托終生

子爵府

回覆 k20160423 的帖子

你想博,咁佢想唔想博先?就咁睇你哋依家個拉据點,我就覺得佢100%唔想博,佢唔係叫你去check吓,睇吓點樣可以確定啲,大把握啲唔會遺傳,而係借卵,即100%唔希望有你的基因,所以係無得說服

現實啲睇,如果大家係呢點上面有分歧,即使你呢刻說服到佢接受俾你博,到不幸出事時,所有嘢都會推翻,倒不如早日放生大家,或大家共識唔會生

生唔生仔係婚姻上係一個大議題,唔能夠取得共識,最後結果都會不似如期,我相信你唔會想咁

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

就算兩個家族都無自閉症,都唔可以100%確定無呢個病!如果係我,我唔會搏,萬一唔中呢個病,中其他呢(當然我只無舉個例)咁到時點?借卵都唔係百份百的!

翡翠宮

marcha 發表於 20-1-17 12:10
我係你就唔會, 我屋企人都有自閉症小朋友, 我覺得佢哋家人係好唔快樂, 2公婆有心病 (心底裹指罵對方, 認為 ...

說得對
我覺得男方完全無問題
佢如果吾愛樓主就連方案都吾會提出
明知前面有陷阱梗係兜路行,有乜可能向前衝
愛一個人真係吾代表100%全盤接收,特別係未出現又好大會出現既後果,韓劇咩?!
仲要牽涉到另外一條生命,如果明知有可能既情況下仲要堅持又買大開細其實對小朋友極端吾公平。

瑪瑙宮

mini1204 發表於 20-1-17 09:06
當然好人好姐都無保障
不過你個 case 風險大過其他人
如果搏吾到

同意.

領養咪一樣.

大宅

冇事皆大歡喜,若中佢會怨你一世。佢係拉仔,目標清晰要生,你就50/50 想博。比著我,可能我會早日放手。

男爵府

我係你就唔會同呢個男人一齊換轉係佢有自閉基因而由你提出要借男人精子去生仔, 睇下男方接唔接受?

珍珠宮

分手
講白啲.....
當你生b機器幫佢家族延後
厭棄你屋企人陀衰佢哋後代

洋房

回覆 newspaperhang 的帖子

冇錯,我打錯字,係傳男不傳女

洋房

回覆 marcha 的帖子

問題係都未有好實質證據證明到我有呢種基因,生小朋友一定有問題?如果真係證明到,我真係唔介意為左佢去借卵

洋房

回覆 lamwwjd 的帖子

我最好的朋友都係咁講,所以我上黎想聽多d大家中立既意見

洋房

回覆 HOPEFORBB 的帖子

佢真係唔想博,我地之前講好左比一年時間大家一齊去搵辦法去證實,如果證實唔到,就會去借我諗左幾個禮拜,都真係知道自己接受唔到,有同佢講返,佢就叫我真係要諗清楚,結婚裝修d野都唔好開始搞住,仲同我講而家唔好當佢係老公住,佢都唔會當我係老婆暫時,叫做男女朋友關係咁,我自己聽完都好唔開心

洋房

回覆 mini1204 的帖子

我都知道佢係愛我,真係想同我一齊行落去先會諗呢啲嘢,只係我自己唔甘心,可能係我自私

洋房

回覆 Vividada4472 的帖子

我有問過呢個問題..佢話佢接受到,同埋如果佢係我,都一定會接受呢個方法

首頁

尾頁

跳至