自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

痛左大半年咩方法都試過,骨科睇左三個,物理治療做左15+針疚針刀10幾+都唔得(emoji)(emoji)日日要食止痛消炎藥先好d,有醫生話需要做手術,我唔想,求救仲有咩方法呀?謝謝你們

大宅

yanyanlam123 發表於 20-1-18 08:16
痛左大半年咩方法都試過,骨科睇左三個,物理治療做左15+針疚針刀10幾+都唔得(emoji)(emoji)日日要食止痛消 ...

我都試過。不過我就睇跌打既。睇左4次就搞掂

男爵府

試下游水呀

如果唔識游水,可以扶住池邊做腳部運動

公爵府

yanyanlam123 發表於 20-1-18 08:16
痛左大半年咩方法都試過,骨科睇左三個,物理治療做左15+針疚針刀10幾+都唔得(emoji)(emoji)日日要食止痛消 ...

有冇搵到個原因?
如果係椎盤凸出令到神經線受壓,就可以做手術將凸出嘅軟骨移除。
我屋企有老人家之前又係咁,做完手術後就得以改善。

您嘅骨科醫生有冇提過做手術解決問題呢?

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

大宅

可以試下正骨,我睇左幾次,改善左好多啦!

男爵府

回覆樓主:

我老公之前物理治療師話要靠自己勤力做運動,佢教左幾套動作,我老公每日早晚做,都要半年先開始無痛,要有恆心,同埋坐姿要注意。
祝早日康復!

伯爵府

晉賢囝囝 發表於 20-1-18 10:00
我都試過。不過我就睇跌打既。睇左4次就搞掂

請問邊度睇?麻煩晒你

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上年椎間盤突出第二次,嚴重到郁唔到叫救護車入左醫院,住左8日,其間在醫院用中醫計劃針灸及再物理治療並食西藥。現在好番9成。我這半年去左做普拉提拉筋運動,可針對埋坐骨神經痛,做左拉筋後痛症減少左好多。

以前試過去推拿,正骨,但沒有改善還令腰部更痛。唔好亂試!

複式洋房

jazzcode 發表於 20-1-18 10:03
試下游水呀

如果唔識游水,可以扶住池邊做腳部運動

有呀,不過之前一星期1-2次可能唔夠

珍珠宮

2018復活節勳章 DHA勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我現keep住要返醫院骨科覆診,有神經線藥做後備。多種方法我都試過,最有效係針灸及做普拉提運動。你可以試下。

複式洋房

WWT1234 發表於 20-1-18 10:14
有冇搵到個原因?
如果係椎盤凸出令到神經線受壓,就可以做手術將凸出嘅軟骨移除。
我屋企有老人家之前又 ...

有個醫生話有輕微突出,有個又話太輕微唔值得做手術,另一個又話係撕裂,物理治療師話做手術怕整到其他因為唔做得微創...唉

複式洋房

bebe2009 發表於 20-1-18 10:19
可以試下正骨,我睇左幾次,改善左好多啦!

可以介紹嗎?真係無曬方法,半夜經常痛醒食藥都痛

複式洋房

bobo101^*^ 發表於 20-1-18 11:04
我上年椎間盤突出第二次,嚴重到郁唔到叫救護車入左醫院,住左8日,其間在醫院用中醫計劃針灸及再物理治療 ...

明白,謝謝你,普提拉筋係點架?

伯爵府

試下睇脊醫。 家中有長者試過, 痛左好耐, 唔可以坐得耐, 由patpat痛到去腳踭, 後來睇脊醫好返。不妨試試。

男爵府

回覆樓主:

拉筋

男爵府

yanyanlam123 發表於 20-1-18 11:08
有個醫生話有輕微突出,有個又話太輕微唔值得做手術,另一個又話係撕裂,物理治療師話做手術怕整到其他因 ...

做完手術都可能會痛返,而且spine手術可能會有意想不到的風險。都系要做物理治療。

珍珠宮

yanyanlam123 發表於 20-1-18 11:11
明白,謝謝你,普提拉筋係點架?

拉筋運動,可鬆肌肉,強化骨。我係工聯會學,每次一小時。
我突出好嚴重,由腰麻裨到腳底,突出都幾多下。但醫生都唔主張做手術,會有後遺証都唔出奇。除非年紀好大,否則後生或中年都唔建議做手術。

自己做下運動,拉鬆筋骨,痛症就自然減少。

珍珠宮

同埋有腰痛睇骨科,好多醫生都會話是因骨退化有影響。其實最有效的方法,真的就是做運動。

yoga 都可以,不過普拉提會貼近改善到坐骨神經痛。

複式洋房

Danjunior 發表於 20-1-18 11:14
試下睇脊醫。 家中有長者試過, 痛左好耐, 唔可以坐得耐, 由patpat痛到去腳踭, 後來睇脊醫好返。不妨試 ...

可介紹嗎?謝謝

複式洋房

bobo101^*^ 發表於 20-1-18 11:36
拉筋運動,可鬆肌肉,強化骨。我係工聯會學,每次一小時。
我突出好嚴重,由腰麻裨到腳底,突出都幾多下。 ...

我老公突出唔多,但每日都要食二次消炎止痛藥太傷身,仲要食左超過半年,但佢又真係唔食痛到訓唔到坐唔到就係後生唔想佢做手術

首頁

尾頁

跳至