0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

畀面勳章

BB,已經24日啦,因為黃膽同手仔腳仔震要入院,剛剛出院!我應該諗住按返醫院時間約4個鐘餵,定係按3個鐘餵?

PS:我是全泵媽,醫院姑娘餵開110ml, 回家後按醫院時間餵BB,佢有時候食到80,有時食到110ml。現在好苦惱(emoji),怕相隔4個鐘時間但食得唔多。

洋房

12cyc 發表於 20-1-19 20:54
BB,已經24日啦,因為黃膽同手仔腳仔震要入院,剛剛出院!我應該諗住按返醫院時間約4個鐘餵,定係按3個鐘餵 ...

我bb都手腳成日震,請問check 唔check到咩事呀?我去健康院問醫生,佢話正常,但我bb係震得好密,有時瞓覺成個人震哂之後就大喊。同埋每次掃風都會每掃一下成個人彈起一次,搞到我都唔敢拍背脊佢掃風

大宅

回覆 sbaby0109 的帖子

bb 需要安全感, 用包被包實d 訓會好d, 初生bb 係咁ga, 訓得唔熟睡, 會成日震同突然醒, 過左滿月會好d

大宅

回覆 12cyc 的帖子

我個b 差不多兩個月啦, 先飲90ml, 好間中先飲倒120ml, 有時奶粉真係拎黎浪費的, 開左奶, 佢飲倒幾多就幾多, 唔需要特別限時限量, 大個d 佢自然會tune 倒定時d 去食奶ga, 但我通常先開90ml, 見佢如果仲想食就開多30ml 俾佢

男爵府

你咪兩樣都試幾日睇吓阿B 邊種schedule 夾啲咯,其實BB 飲奶時間成日都要tune 架啦,兩種都試吓冇問題喎。

伯爵府

回覆樓主:

我全人奶,覺得人奶容易消化,所以3個鐘一餐,而且bb 好準備,夠鐘就醒要飲奶

每次bb 食淨,我會1個鐘內餵埋佢
例如8am 食奶,如有淨,我會暖住支奶,9am 前再餵,下餐都照舊11am 餵

大宅

12cyc 發表於 20-1-19 20:54
BB,已經24日啦,因為黃膽同手仔腳仔震要入院,剛剛出院!我應該諗住按返醫院時間約4個鐘餵,定係按3個鐘餵 ...

已經好叻了,我仔今日剛滿月先食90咋

複式洋房

我個b出院時已經食緊90ml. 姑娘話佢肚餓就喊得最大聲,所以要餵左佢先。🙈
初生bb瞓覺真係好易醒,對手chok 一chok 就醒左。之後我家姐叫我搵包被包住佢,等佢有多d安全感。佢又真係瞓得好d喎!到而家佢3個月,我都仲有包住佢。

我都係全泵媽,3個鐘就餵佢食奶,但通常未夠鐘 佢就喊...但飲得太多又嘔。 太少又喊。 健康院姑娘話人奶稀會易肚餓,所以要餵密d。少食多餐。掃風掃耐d,儘量拉開d時間. 如果你見未夠鐘,但你見佢餓 就好餵佢啦,唔駛限時限刻架。

複式洋房

畀面勳章

sbaby0109 發表於 20-1-19 23:26
我bb都手腳成日震,請問check 唔check到咩事呀?我去健康院問醫生,佢話正常,但我bb係震得好密,有時瞓覺 ...

返左醫院檢查,醫生診斷唔係小兒腦癇。醫生話一般手腳震,如有媽媽安撫下會停,可能到驚嚇反射。但如果安撫下都不停,可能係抽搐,建議去醫院檢查。

複式洋房

畀面勳章

Wy1007 發表於 20-1-21 09:56

我個b出院時已經食緊90ml. 姑娘話佢肚餓就喊得最大聲,所以要餵左佢先。🙈

謝謝,明白!

洋房

12cyc 發表於 20-1-22 16:59
返左醫院檢查,醫生診斷唔係小兒腦癇。醫生話一般手腳震,如有媽媽安撫下會停,可能到驚嚇反射。但如果安 ...

我bb係震兩三下,通常想放隻手捉住佢時已經震完。但佢震得好密,尤其掃風,拍一下跳一下,佢未彈時我按住佢腳仔,但拍落去都係會彈起。

複式洋房

畀面勳章

sbaby0109 發表於 20-1-23 16:48
我bb係震兩三下,通常想放隻手捉住佢時已經震完。但佢震得好密,尤其掃風,拍一下跳一下,佢未彈時我按住 ...

會不會掃風片緊風時佢訓著左,拍佢時嚇到佢?如果你唔放心,你可以拍片係佢震個樣比醫生睇睇。

仔仔當時震係維持十幾秒,大多數差不多要醒,想用力咁。

洋房

12cyc 發表於 20-1-25 10:26
會不會掃風片緊風時佢訓著左,拍佢時嚇到佢?如果你唔放心,你可以拍片係佢震個樣比醫生睇睇。

仔仔當時 ...

好多時係瞓緊掃風就一定彈起,但清醒時都試過,就算按實佢都會彈,同會腳震。通常震幾下就停,我都趕唔切影低。掃風我有影低比腦科醫生睇,醫生就話佢無發黑發紫或全身疆硬或者攬實佢都仲震嘅就唔洗擔心,有d bb嘅神經反射係比較敏感。我暫時都係再觀察吓先,等大少少睇吓會唔會好d。

首頁

尾頁

跳至