夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

呢兩日同C6都無乜嘢講,頭先喺街仆到,影張相俾C6睇下,佢問我喺邊度跌,跟住返到屋企,我話呢兩日我做到好夜,一句問下都無,跌到安慰下都無,佢就話我一返嚟搞交嗌,我再無出聲,攞衫冲涼,好想喊,但知道一喊就好懦弱,呢個幾月嚟發夢好幾次同C6離婚,而呢啲夢我全部都係好開心,sorry~打緊呢段嘢……喊咗……

男爵府

811022 發表於 20-1-22 00:41
呢兩日同C6都無乜嘢講,頭先喺街仆到,影張相俾C6睇下,佢問我喺邊度跌,跟住返到屋企,我話呢兩日我做到好 ...

take care! love yourself

大宅

呢兩日同C6都無乜嘢講,頭先喺街仆到,影張相俾C6睇下,佢問我喺邊度跌,跟住返到屋企,我話呢兩日我做到好 ...

其實男人一向好遲鈍,而且係粗枝大葉,他們真係要畫公仔畫到出曬腸先會明白你究竟想點!要用直接法!
如果跌倒真係想他安慰下,就直接同他講:我跌親好痛呀!你要氹返我呀!
至於喊係情感發洩唔需要忍㗎!對住個老公其實都唔需要裝強,直接喊住將你嘅感受講比他聽,乜都要清楚明白地講!
兩夫妻溝通好重要,既然有不滿就要直接講,係現在問題就要現在解決,你若然選擇唔講,慢慢就會發芽成長,無問題都變成有問題,到時補救都太遲!
男人真係乜野都要講到出口先明㗎!
唔好將自己唸嘅一切就當成真,好多時大家溝通完,並唔係你所唸咁樣㗎!

子爵府

Yusum 發表於 20-1-22 02:46

其實男人一向好遲鈍,而且係粗枝大葉,他們真係要畫公仔畫到 ...

你講得好啱, 除非兩公婆到了決裂講數才要剛強, 不然要自然真惰流露, 等他知妳要什麼, 對妳留意和痛心.

剛強的女人突然對老公哭, 更能打動對方. 男人有時好衰..., 咦! 又攪得掂喎, 迫下迫下又得, 下次繼續, 自己做少D 咁... 唔好理佢咁多了/扮唔知.... 見好多男性都會咁, 有時我都會.

我太太以前都有同我講, 你要咁咁對我架, 妳要用溫柔聲線對我架...., 現在吵架都會控制一下, 最好係好溫馨平心靜氣既時候講!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

有次我趕住去接小朋友,行行下就kick到,膝頭落地,爆晒缸,仲著裙,隻腳流住血行去學校,去到校務處先借膠布同藥箱,回家佢叫做問候下,就無講野,反而對仔女勁緊張。經過這次,我更認同做人要好好愛自己..身邊人同陌生人其實無咩分別

子爵府

男女大不同,女性覺得好大件事,男性多數反應係:係咁咋,如果想佢多D呵護,首先一定要示弱,嗲D直接D同佢講需要擁抱,有時老公同我分析一輪,我會截住佢,叫佢講一句說話就得啦,個句說話就係辛苦啦,之後佢就知,以後我呻,佢會直接講:辛苦啦,老婆

子爵府

畀面勳章

可能佢同樣都覺得你唔關心佢,只關心自己感受

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

想喊就喊

平心靜氣講出感受
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

男人係粗枝大葉, 你想佢安慰, 佢係唔講明未必GET到O既, 唔駛咁小事咁傷心O既。你要學下降低期望先得。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

回覆樓主:

平時都咁冷淡嗎?會唔會佢本身工作太忙返黎太累唔想講野,有時我都會同c6講做野做到返到屋企只想靜下講野都無氣力個腦轉唔到

子爵府

Yusum 發表於 20-1-22 02:46

其實男人一向好遲鈍,而且係粗枝大葉,他們真係要畫公仔畫到 ...

我結咗婚10年,都仍然唔習慣畫公仔畫到出腸。
你講得好啱,唔解決嘅事情會慢慢萌芽,而唔會忘記㗎!
但係咁多年,冇解決嘅事情已經累積太多,依家再同佢一一講返好似太小家。感情逝去已經冇得再回頭。

侯爵府

2024年龍年勳章

想喊就喊..無
搵個機會.好好坐低.大家平心靜氣傾吓

男爵府

Moppyhaha 發表於 20-1-22 12:39
想喊就喊..無
搵個機會.好好坐低.大家平心靜氣傾吓
你講得好好!

大宅

PTMCYS 發表於 20-1-22 08:14
你講得好啱, 除非兩公婆到了決裂講數才要剛強, 不然要自然真惰流露, 等他知妳要什麼, 對妳留意和痛心.

剛 ...

其實直接講你嬲乜好過要他估,跟本好多時,老婆嬲乜,個男人都唔知嘅!淨係覺得你又發小姐脾氣!好多時男人出發點係氹返你你唔嬲件事就當完!唔會唸錯乜同個問題點去解決?
如果能夠直接地講,再遲鈍嘅男人下一步都會知點做來令個老婆開心!係真㗎!雖然可能會唸:我講你先做嘅!但總好過要他估,估完又唔識做
通常男人成日激嬲老婆都唔知發生乜事!十下十下咁!跟住就發脾氣話你唔知嬲乜?
個女人又會覺得咁你都唔知自己唸下喇!
到最後,個男人都係唔知你嬲乜,唸住大事化小氹番個老婆就算個問題始終無解決到!

大宅

旦仔 發表於 20-1-22 12:35
我結咗婚10年,都仍然唔習慣畫公仔畫到出腸。
你講得好啱,唔解決嘅事情會慢慢萌芽,而唔會忘記㗎!
但係 ...

以前嘅一切已經追討唔到,最重要係可以忘記過去,重新出發,往後大家好好去經營呢段婚姻!都可以再撈得起㗎!有愛就有家在!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

你有上班嗎?無小朋友?

子爵府

你發夢夢到同C6離婚,夢境係好開心?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

tingting2200 發表於 20-1-22 13:45
你發夢夢到同C6離婚,夢境係好開心?

依個真係重點
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

Yusum 發表於 20-1-22 13:35

其實直接講你嬲乜好過要他估,跟本好多時,老婆嬲乜,個男人 ...

如果能夠直接地講 ---> 我都會架, 有時講兩句太太又喊, 無耐性果陣, 會一句質句, 咁妳喊飽先講啦.....跟住走左去...., 不過轉頭好快又覺得自己好衰, 變翻可憐的小狗走去逗翻佢, 問左佢嬲D 咩, 快快了左佢算, 唔好同時間鬥氣, 更不要令自己既生活和荷包受苦....

男人好多都唔想煩, 有話快說.

拍拖時吊高來賣, 拍你走左去, 這個時候男人的心思真係爆燈架, 咩都得!

結左婚, 都做慣啦, 唔太怕妳走左去, 男人的緊張度就會下降, 所以點樣保持對方的興趣, 係要諗下計的.

首頁

尾頁

跳至