時政擂台

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

特首林鄭月娥聲稱為求確保本港有足夠口罩供應,已特意去信國務院求助。不過,Facebook專頁「專業清算師」質疑,其實港府私藏了約1億個口罩。建制派議員田北辰也批評,「點解(政府)唔講(存量)?點解由得香港人自己四圍撲口罩?」

連日來市民為搜購口罩到處奔波,林鄭昨(25日)在記者會表示,已跟口罩供應商合作,盡力恢復口罩供應,並去信國務院希望提供協助。
不過,據「專業清算師」接獲的消息所指,其實懲教署每月生產約200萬個口罩,作為供應給衞生署使用,而目前政府物流署派發的仍只是2015年初製造的存貨,推算當局現時至少有1億個口罩存貨。

政府物流署對「專業清算師」提出的資料和數據暫時未有回應。不過,實政圓桌田北辰透過社交網站炮轟林鄭和港府,當不足70萬人的澳門也即時禁止發燒病人出入境、又替市民訂購2,000萬個口罩,港府「明明有法例賦予權力拒絕入境,呢啲時候有權又唔用?口講關心香港市民,我哋政府點令人信服呀?」

田續斥,港府「私藏」口罩有問題,「專業清算師仲爆料,香港有Made in HK口罩,由懲教署供應畀衞生署使用...點解唔講?點解由得香港人自己四圍撲口罩?」另一方面,據報道已為市民訂購的口罩的澳門政府,甚至在不影響供應給市民的情況下,向珠海捐贈5萬個口罩,而無需求援北京。

https://www.facebook.com/revengehi/posts/182429813131130

chloepapa  政治及有關爭拗話題或最終演變成相關討論,現已移到時政擂台  發表於 20-1-26 16:48

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

懲教處d口罩係咩級別架?
BFE、VFE、PFE幾多%先?
係咪外科口罩?
適合醫護人員使用?
如果係用人手入袋嘅口罩,你覺得ok嗎?

男爵府

bobomia 發表於 20-1-26 11:41
係咪外科口罩?

乜大陸做或其他地方做就一定不是人手入咩?
不是高規格比醫護用都可以比一般平民用嫁!
總比一般市民買到假日本貨安全掛?

珍珠宮

回覆樓主:

勁,估唔到有made in HK嘅口罩

禁止訪問

回覆樓主:

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

認真問,係咪手做的
總有離別的時候

珍珠宮

回覆樓主:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10158069396705908&id=111473780907

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

珊瑚宮

wclaw1220 發表於 20-1-26 11:32
特首林鄭月娥聲稱為求確保本港有足夠口罩供應,已特意去信國務院求助。不過,Facebook專頁「專業清算師」質 ...

應該有糧出啦, 曱甴咁勤力

男爵府

虎到金來勳章

回覆樓主:

請問「專業清算師」有幾多錢人工?
隸屬咩部門

好心啦田少唔好喺呢個時間出嚟抽水啦

公爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

第一次聽懲教處有做口罩,咁醫院點解仲要入外國既口罩?

goldpiglet    發表於 20-1-26 16:25

侯爵府

係咪外科口罩?

懲教署給衛生署用的口罩,應是一整盒,平日政府醫院診所放在當眼處,任人取用的口罩(而家非常時期唔知仲有無),無獨立包裝,擋下少少飛沫ok 的。醫護人員用的應不是home made 的

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

早排咪有jm開post
話有人拎政府口罩放上網賣
印象中就係呢款
咁咪姐係班公務員發災難財?

搵到個post了
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23004375

鬧爆林鄭之餘,不如又鬧下班拎內部資源去謀利既公務員啦
一樣有報應
啲醫護冇口罩用,都係多得啲好同事乍

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

yurijm 發表於 20-1-26 12:51
早排咪有jm開post
印象中就係呢款

咁又未必一定係內部拎,佢比公眾拎,d人拎左都可以留起

珍珠宮

vivian0919 發表於 20-1-26 12:58
咁又未必一定係內部拎,佢比公眾拎,d人拎左都可以留起

有盒㗎喎
公眾人士成盒成盒拎嗎?

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

係咪外科口罩?

Good point

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

yurijm 發表於 20-1-26 12:51
早排咪有jm開post
印象中就係呢款

曱甴又點會覺得同類嘅行為係錯呀

珍珠宮

alicemic 發表於 20-1-26 13:01
曱甴又點會覺得同類嘅行為係錯呀

啲好同事拎啲口罩去賣
醫院入面多多口罩都唔夠用啦
希望啲醫護真係要自救啦
身邊既好同事隨時會害死自己

大宅

回覆樓主:

懲教一路有整
仲有Q嘜添
點都好過黑心口罩

https://www.csd.gov.hk/tc_chi/reh/reh_ivt/reh_ind/industries_unit_1.html

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

翡翠宮

yurijm 發表於 20-1-26 13:04
啲好同事拎啲口罩去賣
醫院入面多多口罩都唔夠用啦
希望啲醫護真係要自救啦

醫院入面根本好多害群之馬, 越嗌得大聲個人就越自私, 依家有部分人要用罷工來逼迫政府封關, 絕對係毫無道理! 封關係一件事, 醫護罷工係另一回事, 香港嘅醫護人員每一個都係用我哋納稅人嘅錢嚟培育, 平時高薪厚職應該為香港市民服務唔應該喺呢啲非常時期人心惶惶嘅時候走嚟嗌罷工, 呢啲人除咗賤格就係賤格, 影衰曬其他正常同業!

bellac.bk    發表於 20-1-26 18:21
bellac.bk    發表於 20-1-26 18:21

首頁
12345...6

尾頁

跳至