自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

自我家局隔離其實都唔可行
係屋既人都要食架
要食咪姐係要落行買野食啦
咁樣點算隔離呢

如果你話送上門
又係難
邊樹有咁多人幫手送呀
請都請唔切啦

大宅

回覆樓主:

十分 讚成

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

呢間嘢網上都講咗幾日, 希望可以有醫生團體發表下意見究竟合唔合適

我嘅醫學常識就非常之有限, 隔離營話係畀 接觸過confirm case嘅人士住, 咁應該接觸唔同源頭就要分開嚟住, 冇理由大家一齊共用洗手間㗎, google過但係搵唔到,究竟呢間醫院有幾多間病房, 分分鐘一間病房淨係可以比一個人住, 仲要睇下 佢哋嘅空調系統 係咪 相連, 究竟可唔可以做隔離營,只係疑似 未發病嘅人仲要有活動空間, 實際有啲咩效益,都係等返醫生講
總有離別的時候

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

雖然未必夠容納晒所有人,
除咗現有渡假村之外,
但不失是另一個好地方。

公爵府

tester5 發表於 20-1-29 17:42
45萬港人回港,點都唔會夠地方做隔離營。

只有「家居隔離」才可行。

45萬人呀?粉嶺都係可以入住幾百個咋。

香港點實行家居隔離?咁一齊住嘅屋企人㸃算?啱啱先有個post 至話老爺傳染咗俾99。
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23036667

林鄭根本係同市民鬥氣攬炒。

好老實就算港中醫院滿,
都仲有新屋嶺啦。
佢既然佢唔肯封關,咪大灣區租幾棟俾隔離患者住囉。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好過用未入住公屋

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

Chowying 發表於 20-1-29 18:17
呢間嘢網上都講咗幾日, 希望可以有醫生團體發表下意見究竟合唔合適

我嘅醫學常識就非常之有限, 隔離營話 ...
天寒地凍,應該唔開冷氣,

保持室內空氣流通,

子爵府

舉腳贊成

男爵府

贊成政府尋隔離所, 但返港人口足有30萬+, 分散係各社區, 反而建議自我隔離; 港中2012已關, 各項消毒設施應需要大搞, 能否趕得及?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

超級特務 發表於 20-1-29 17:31
非常好,林太又可以隨時喺隔離打氣加油。

方便佢去做show,探訪又得,關懷又得,幾步路程,司機都唔使

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

caryfox 發表於 20-1-29 18:25
天寒地凍,應該唔開冷氣,

保持室內空氣流通,

所以最希望都係有醫護人員出嚟講下, 等大家都了解下得唔得
總有離別的時候

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

moonlight9198 發表於 20-1-29 16:45
https://apple01.co/view666/2282

Support

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然附近無民居,但落條斜路幾分鐘已經係中環心臟地帶
隔離即唔開窗唔開冷氣?咁d菌咪好易去晒中環囉?
商業金融中心,人煙稠密wor,蘭桂芳、皇后象廣場就在隔離,真係適合?

男爵府

回覆樓主:

就算有地方比45萬人隔離,有人手去照顧嗎?醫護都罷工,還有人自願去照顧這批人嗎?

侯爵府

沒所謂,個個都唔鐘意o係自己o個區,咪鬥嘈啦,邊個大聲邊個嘈贏就得啦,,
睇下有沒區議員,街坊出來嘈,,,
你估d 中環和你xxx 會唔會出來呢,,,

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

WWT1234 發表於 20-1-29 18:24

45萬人呀?粉嶺都係可以入住幾百個咋。

45萬人己經等多過中西區加灣仔區既人口總和,足足兩個選區。

並唔係一間醫院或新屋嶺或一個未入伙屋村可能容納。

只有家居隔離較可行,所以要和專家研究做法,怎樣監督?怎樣把影響減到最低及避免更嚴重的社區爆發。

你建議既大灣區反而較可行,始終內地較香港地大物博。不過,做唔做到?都可能要協調下,香港大學及中文大學係大灣區都好似有教學醫院,或者大家可以討論下可行性。

大宅

carolizaton 發表於 20-1-29 17:12
非常贊成, 硬件十分適合,又唔使大費周章左執右執, 又遠離大眾民居, 應該冇人反對, 簡直係不二之選. ...

大力點頭同意

禁止訪問

伯爵府

十萬個贊成!

首頁

尾頁

跳至