自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

見到有姊妹POST通宵去屈記排隊~真係好心痛佢地

點解香港人要攪到通宵排隊買D基本防護用品?!

真心唔明D人明明屋企有成幾十個口罩未用都要周圍再撲口罩,周圍搶購,

又話幾貴都要團定D貨怕第二時更加貴(不良商人就係捉呢類人心理,坐地起價)

唔好只話政府唔打擊不良商人,或者俾大陸人搶晒,其實都要港人齊心!!!

一盒50個夠用就唔好搶,讓俾無既人可以買到口罩防疫~

要明白人人有口罩用先最安全,有效防疫,無人可以獨善其身~

有感而發,不喜勿插~~祝福大家身體健康

大宅

KKKKit 發表於 20-1-29 20:30
見到有姊妹POST通宵去屈記排隊~真係好心痛佢地

點解香港人要攪到通宵排隊買D基本防 ...

50個 只係夠一個人用15日左右

wcpcelia    發表於 20-1-31 13:55

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

因為好多口罩 唔合符or未能阻擋飛沫/細菌過濾

亦都有些口罩 制造地方是「中國」所以未必有太多人敢買敢用
珍惜 感恩
You got this!!

禁止訪問

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

珍珠宮

因為啲人咩都要大量存貨在家中囉,睇超市貨架都睇到了

男爵府

開心吸收勳章

回覆 micmicchan 的帖子

咁幾多先夠?依家講緊危急應變中(應急呀),個個都買幾百個先收手,d廠商多多貨都唔夠喇~
疫情突然出現,用口罩係必須,但d廠商會繼續生產嫁嘛~唔係買完手上貨就唔再出貨呱

男爵府

開心吸收勳章

回覆 姸媽 的帖子

唉。。。

珍珠宮

KKKKit 發表於 20-1-29 22:04
回覆 micmicchan 的帖子

咁幾多先夠?依家講緊危急應變中(應急呀),個個都買幾百個先收手,d廠商多多貨都 ...

之前睇post
見有jm講過
原來有80%口罩都係大陸廠做
咁大陸廠到2月10日先開工
又未必夠人開工
(唔好話我黑心,真係唔知有幾多大陸人染病)

咁計下條數就知
一家四口要買幾多口罩呢?
點可能唔搶?

男爵府

姸媽 發表於 20-1-29 21:52
因為啲人咩都要大量存貨在家中囉,睇超市貨架都睇到了

掃糧食嘅人好多係諗住短期內唔出街,所以要買定呢段時間所需要嘅食物,咁又唔怪得人嘅,買唔到口罩真係寧願唔出街都好過周圍撲口罩

男爵府

開心吸收勳章

回覆 yurijm 的帖子

中國出產好多野喎,咁你未來日子都好多野要撲喇~ 唔講中國出既口罩,其他國家出產都要時間生產,俾人回下氣,搶到人地國家都驚!一陣人地禁止出口咪死得重慘,唔好下下都殺雞取卵~

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

去二手市場睇下,就明白香港人乜都炒一餐,乜都怕蝕底就一清二楚

KKKKit    發表於 20-1-29 23:01

翡翠宮

牛年勳章

放工行左六間超市,無晒白米、公仔麵,連通心粉、罐頭都俾人掃晒,好似世界末日咁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 20-1-29 22:09
之前睇post
見有jm講過
原來有80%口罩都係大陸廠做

jm咁上網買喇, 我係Amazon 買左1 盒大人, 1 盒中童要轉運, 應該2 月頭至收到, 不過原產國都係中國
我屋企一家3口都係得大半盒, 我都無搶~

珍珠宮

KKKKit 發表於 20-1-29 22:29
回覆 yurijm 的帖子

中國出產好多野喎,咁你未來日子都好多野要撲喇~ 唔講中國出既口罩,其他 ...

見你咁講,就知你應該有足夠存貨
我上網買,而家好多都被cut單了
根本冇貨到
我唔不停撲,就唔會有口罩

珍珠宮

一罐可樂 發表於 20-1-29 22:42
jm咁上網買喇, 我係Amazon 買左1 盒大人, 1 盒中童要轉運, 應該2 月頭至收到, 不過原產國都係中國
我屋企 ...

我有3單都被cut了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章 畀面勳章

yurijm 發表於 20-1-29 22:46
我有3單都被cut了

我係呢2 間買, 比link 你, 睇吓買唔買到, 寄轉運公司日本地址
大人:
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B008WX2OY2/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1

中童:
https://www.amazon.co.jp/gp/product/B008WX2OWO/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o01_s00?ie=UTF8&psc=1

轉運公司:
https://www.buyandship.today/en/

象牙宮

回覆樓主:

原本天下太平,相信大把大陸口罩經淘寶運到落黎,但係 而家邊個搞到咁
政府有唔岩,咩都慢,其實澳門都唔好過香港好多啫

男爵府

開心吸收勳章

回覆 C.Humphrey 的帖子

咩都搶,未染上肺炎前肯定大部份香港人有患上驚恐症先
都係個句夠用就好,唔好下下世界未日咁搶法~

要夠瞓,食得營養,心情開朗都無咁易病喇

水晶宮

2024勳章

無話可說 發表於 20-1-29 22:51
原本天下太平,相信大把大陸口罩經淘寶運到落黎,但係 而家邊個搞到咁
政府有唔岩,咩都慢,其實澳 ...

如果唔係有人搞事導致淘寶禁運,我地呢D淘寶愛好者早就在1月中儲夠口罩,邊使而家同大家爭?

首頁

尾頁

跳至