0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

成日聽人講, 唔好抱住BB瞓,佢抱慣咗之後都要抱住瞓ga la ⋯
又話如果BB自己瞓床扭計就由得BB喊,但我真係做唔出
二來我亦知道安全感對嬰兒多方面嘅發展都太重要,所以我唔會由得BB喊唔抱佢。

初生嘅時候,真係次次都抱住先瞓得着。亦好好彩,唔使抱好耐都訓到。
之後第二個月,同第三個月,都係咁樣抱住訓。

直到三個半月開始,見到BB打喊露眼瞓,就俾個奶嘴佢然後試吓放佢落床,拍下佢,陪佢一陣,佢就會自己瞓着。
雖然有時佢都會瞓瞓下突然間扎醒左,然後扭計,但我都未必第一時間就抱,會試吓拖住手仔, 然後拍吓—通常佢好快就訓番。(如果唔work 我仍然都會抱)
如是者,佢三個半月起多數時間都係自己喺床瞓著。

我覺得BB有足夠嘅安全感,佢大到咁上下就會自己嘗試去學瞓覺,所以唔好任由BB喊唔理佢,同埋有得好抱多啲

大家加油

別墅

sabsab122 發表於 20-1-29 23:05
成日聽人講, 唔好抱住BB瞓,佢抱慣咗之後都要抱住瞓ga la ⋯
又話如果BB自己瞓床扭計就由得BB喊,但我真係 ...

我個女百日喊,我一直堅持可以抱得幾耐呢句口號,宜家BB6餐有3餐可以自己詶!希望佢足3個月就好似你BB咁la !大家加油

別墅

sabsab122 發表於 20-1-29 23:05
又話如果BB自己瞓床扭計就由得BB喊,但我真係 ...

我係唔忍心bb喊既媽咪 bb咁細 需要安全感好正常 但陪月叫我唔好成日抱 會縱壞佢 不過有時bb已經喊到聲沙走音 我真係無辦法由佢喺床自己一個
聽完你咁講 我都會儘量安撫佢 比多啲安全感佢
你比奶嘴bb啜幾耐就會拎返走?我驚佢會依賴奶嘴 到時要戒都麻煩

大宅

piggy_bun 發表於 20-1-30 10:31
我係唔忍心bb喊既媽咪 bb咁細 需要安全感好正常 但陪月叫我唔好成日抱 會縱壞佢 不過有時bb已經喊到聲沙走 ...

奶嘴,比到佢自己瞓着會自己吐出來(或者佢唔再啜瞓到好林嘅時候就會攞走)
我個BB沒有依賴奶嘴,佢好眼瞓紐曬計嘅時候比佢先會啜,佢清醒嘅時候你俾佢佢會吐出來。
其實兒科醫生都話
六個月之後慢慢同佢戒奶咀,兩歲前完全戒掉,就唔會影響牙齒, 同發音

洋房

回覆樓主:

我個4個月,成日喊又要抱訓,到宜家都係甘,放落床又醒,我都好苦惱(emoji)

大宅

回覆 豬年行大運 的帖子

有冇試過醒果下, 即刻比奶嘴?我嗰個放落床喊,我就即刻比奶嘴, 然後拍下拍下,佢就會訓番

洋房

sabsab122 發表於 20-1-30 16:52

有冇試過醒果下, 即刻比奶嘴?我嗰個放落床喊,我就即刻比奶嘴, 然後拍下拍下, ...

無呀,其實驚佢依賴左奶咀所以無比。。。同埋以為3個月之後會愈黎愈好湊,點知唔係(emoji)

大宅

回覆 piggy_bun 的帖子

其實真係唔好聽陪月講野啲大嬸嗰一套係唔update ==
我個陪月都係咁講,我唔理佢
因為我自己喺child psy 出身,明白安全感係好重要。
我個陪月叫我唔使用70度沖奶粉添!結果搞到BB肚痾,
我諗諗下, 應該係佢自己怕麻煩lor

啲大嬸好多時候都淨係方便自己就算,唔會理BB實質需要

大宅

其實當你抱住BB瞓嘅時候,你就係個「安撫物」,令BB有安全感;但當佢感覺到你擺低佢,你就要比另一樣安撫物佢(奶咀)去代替你抱,可以試吓用奶嘴
瞓覺先用,其實係OK嘅

男爵府

豬年行大運 發表於 20-1-30 16:54
無呀,其實驚佢依賴左奶咀所以無比。。。同埋以為3個月之後會愈黎愈好湊,點知唔係(emoji)
...

其實BB 肯食奶咀比唔食要好。肯食係一件「武器」,佢扭同要瞓既時候你知道一俾就會收聲。唔肯食既話其實要大人又抱又氹仲麻煩。
戒奶咀快既幾日慢既幾星期都戒到,但用就用幾個月至成年,係好有用。始終兩歲前係口腔期,佢唔啜奶咀都會啜第二樣野,咁不如啜奶咀。

洋房

honeybid2 發表於 20-1-30 17:01
其實BB 肯食奶咀比唔食要好。肯食係一件「武器」,佢扭同要瞓既時候你知道一俾就會收聲。唔肯食既話其實要 ...

等我試下佢食唔食先(emoji)
依家就係比人話我抱慣曬,但抱慣都係一兩年時間啫,都係辛苦呢段時間但bb安全感就大好多

侯爵府

豬年行大運 發表於 20-1-30 17:13
等我試下佢食唔食先(emoji)
依家就係比人話我抱慣曬,但抱慣都係一兩年時間啫,都係辛苦呢段時間但bb安全 ...

你諗緊1-2 年係咪太簡單?抱開就要成日抱,抱到你有媽媽手,仲要去到一歲已經2x磅,真係唔係你想抱就抱到

我朋友就係抱慣左,抱到而家20個月都抱住訓,真係好辛苦

首頁

尾頁

跳至