0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

我個bb宜家一個月,用梗pigeon仿母乳寬口奶樽SS碼,但要飲成個鐘,飲到攰成日瞓著,呢排嘔奶又嚴重左,好多風好似掃極唔清咁,各位JM有無遇到咁的情況?有咩奶樽可以建議?thank you!!!

大宅

回覆 sixe4886 的帖子

我個女之前用piegon都係咁 餐餐都係飲成個鐘
開大啲個窿都冇用
最後換左 avent 二十分鐘食完奶 仲冇咁多肚風
就黎三個月果時十分鐘食完170ml

別墅

fanfannie 發表於 20-2-1 15:53

你bb之前用piegon 係咪都係開頭嗰幾個字勁chur之後就攰到無力瞓著咁?

別墅

你用左幾耐piegon之後轉avent?有無唔適應?

大宅

用左個幾星期 阿媽我頂唔順 不停咁試唔同方法 例如開孔 個樽唔扭咁實 nothing works
幾個朋友都推薦用avent
阿女開頭一食 唔習慣個流量快咁多 咀邊漏奶
兩日之後得左
舒服晒

大宅

係呀同埋洗奶樽我都試過啜 真係出得好慢即刻覺得怪錯左阿女

大宅

回覆 fanfannie 的帖子

不過個個BB唔同 我有個朋友個女用piegon食得好好佢話佢個女都係十五分鐘食完用piegon

別墅

回覆樓主:

Ss有機會太細,bb要啜好大力先食到,食到攰就唔再啜。
我個女出院後都係用pigeon,食得唔好收水勁體重唔達標,醫生叫我轉下扁嘴奶嘴,買左nuk。nuk出奶快,開頭買左s碼奶嘴,個女食唔切,成日會漏奶,不過以家食左個幾星期,慣左就食得好好,以家用m碼都無漏。
我奶粉就用nuk,人奶用pigeon,佢兩隻奶樽都食得好。
喂奶我會中間掃一至兩次風,唔會一次俾佢食哂。食完掃完風會抱多陣,10分鐘左右,等佢落左格先放返落床。

別墅

我用betta 同新加坡牌子hegen, bb食得好好

佢好易掃風+食15分鐘內會完哂160ml

複式洋房

sixe4886 發表於 20-2-1 15:04
我個bb宜家一個月,用梗pigeon仿母乳寬口奶樽SS碼,但要飲成個鐘,飲到攰成日瞓著,呢排嘔奶又嚴重左,好多 ...

Avent,5/6分鐘飲3安
同埋Avent 奶嘴分得好仔細,我女滿月後已經用2號,兩個月已經用3號~
我用母乳嘴,淋啲~

大宅

sixe4886 發表於 20-2-1 15:04
我個bb宜家一個月,用梗pigeon仿母乳寬口奶樽SS碼,但要飲成個鐘,飲到攰成日瞓著,呢排嘔奶又嚴重左,好多 ...

我反而用avent bb啜唔到, 用返pigeon先食得好流暢好快, 但快得濟入好多風, 好多胃氣好多屁,而家買左Dr Brown 諗住試下~

大宅

ChorTingChung 發表於 20-2-3 00:40
Avent,5/6分鐘飲3安
同埋Avent 奶嘴分得好仔細,我女滿月後已經用2號,兩個月已經用3號~
我用母乳嘴,淋 ...

我仔差唔多2個月,一直用緊chuchubaby,飲4安起碼要半個鐘,經常係飲住瞓...好攰
前晚試下用Avent奶泵個樽,4安飲10分鐘搞掂!
不過流量係超快,一傾側個樽已經有奶柱咁射出來,如果飲飲下瞓著驚會choking....
請問1號2號奶咀係咪無咁快?唔會射出來?

大宅

Coollaalaa 發表於 20-2-3 01:25
我反而用avent bb啜唔到, 用返pigeon先食得好流暢好快, 但快得濟入好多風, 好多胃氣好多屁,而家買左Dr ...

我仔用chuchubaby,都係勁多屁,關個樽事?
我都諗唔明BB個肚點解會咁多風....佢真係超多屁!

大宅

回覆 lolobae 的帖子

差唔多兩個月應該用二號咀我個女三個女先換三號咀

大宅

我b 2個半月
由頭到尾都唔鐘意用avent natural
頭一個月用最細size流量太快成日濁親
Chuchu 闊口直頭一放入口就爆喊
可能要出力啜
最後最岩佢嘅係pigeon闊口奶嘴
依家用緊S
正常15mins食到5安
另外佢都食dr brown & betta
所以個個bb唔同
要試

大宅

我都想試下avent,呀囡就黎3個月,但用pigeon又係同一問題,到後半段食得超慢同好忟,但我想問下,點解奶咀到3m+有兩款?邊款好d?thx

複式洋房

lolobae 發表於 20-2-3 21:23
我仔差唔多2個月,一直用緊chuchubaby,飲4安起碼要半個鐘,經常係飲住瞓...好攰
前晚試下用Avent奶泵個樽 ...

Chuchu要用力啜先出奶~
你用3號?3號係會流得快啲㗎,飲緊時候會有小小流出黎,但係我覺得OK~
1號嘴好慢,比初生用,唔建議
如果你真係擔心濁親,你可以用2號,但係如果啊仔用十分鐘飲完,咁應該唔會飲到訓著?咁應該唔會咁易濁~之前啊女滿月用2號,用左陣已經嫌慢,所以我兩個月未夠就轉3號了~因為距唔係嘆奶型,啜得耐就唔會飲

大宅

回覆 holly0519 的帖子

三個月咀 (右邊果個)可以扭個咀 調教出奶速度另一個冇得教 我用呢隻 頭一兩日阿女未適應個奶咀 有漏奶 兩日之後習慣左 比二號咀又快左
開頭轉avent我個女都有咁既情況 比佢用幾次 好快就用到

大宅

fanfannie 發表於 20-2-4 19:12
回覆 holly0519 的帖子

三個月咀 (右邊果個)可以扭個咀 調教出奶速度另一個冇得教 我用呢隻 頭一兩日阿 ...

我今日買左個1m+既奶樽,點知一放落去就係咁喊,唔知係咪唔中意用

大宅

ChorTingChung 發表於 20-2-4 03:53
Chuchu要用力啜先出奶~
你用3號?3號係會流得快啲㗎,飲緊時候會有小小流出黎,但係我覺得OK~
1號嘴好慢 ...

尋日買咗個avent & 闊身 Pigeon, 好正, 2個都係15-20分鐘飲5安!

首頁

尾頁

跳至