家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

講一下我背景,我自從18歲同朋友自組製作公司,算係有穩定收入。自己搬左出黎住,交租交大學學費。幾年後好景不常,公司執笠,我一度要租1萬蚊既唐樓過活,但我都一蚊冇問兩老拎。間唔中有同佢哋食飯,買下金鏈比我媽咁。

到依加25歲,環境好少少,住番貴少少既地方同有空餘錢去旅行。因為我婆婆同佢個冇工開既仔一齊住,我每個月都會比2-3千蚊佢。而我媽果邊我就比左張冇上限既卡比佢用,但一路都冇比現金佢。之後佢今日就發脾氣話我不孝,出黎做野咁耐一蚊都冇比過佢。但前提係我呀爸一路有一份人工唔差既工同我呀妹(同佢同住)都有比錢佢。

到底我仲洗唔洗比家用?

大宅

好媽媽勳章

回覆樓主:

咁你先收返張信用咭,然後每月比現金亞媽。有時老人家就係咁固執。孝順都可以有好多方法,佢唔鍾意A, 咪諗個B方法囉。錢解決到就用錢解決。最緊要唔好傷和氣。

至於比幾多。。。比亞媽一定要比得多過亞婆,否則亞媽會呷醋。

洋房

cheungone 發表於 20-2-2 00:33
咁你先收返張信用咭,然後每月比現金亞媽。有時老人家就係咁固執。孝順都可以有好多方法,佢唔鍾意A, 咪諗 ...

本來講好左話我啲錢比呀婆,因為呀婆生果金未必夠用,佢啲仔女(包括我媽)又唔係比好多佢。
但過左一排佢又心理唔平衡,話兩個都要比。
都唔知佢要咁多錢做乜,已經唔洗做嘢,一年去兩三次旅行。
佢最鍾意話:「你連呀媽開心都睇唔過眼?」

複式洋房

KollyBeans 發表於 20-2-2 00:46
本來講好左話我啲錢比呀婆,因為呀婆生果金未必夠用,佢啲仔女(包括我媽)又唔係比好多佢。
但過左一排佢 ...

佢要嘅唔係錢問題,而是心理問題。

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

1千都係心意,養到咁大,要有父母心。
「所謂幸褔,不是沒有苦惱,而是置身痛苦漩渦中,抱持樂觀而堅定的信念,不畏懼,也不嘆氣,勇敢迎擊迎面而來的洶湧波濤,浪愈大,愈是咬緊牙關向前衝,跌倒了再站起來,從摸索與挫折中學習與鍛鍊,磨練出膽識與智慧,無論橫流逆境多麼艱難,希望與確信依舊,直至獲得最後的勝利。」

侯爵府

你點解唔俾現金,俾信用咭?

信用咭你媽每月用多少錢?

伯爵府

想生BB熱投

俾現金la
最少畀18 年

公爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

個個亞媽都係咁架啦!

洋房

海之風 發表於 20-2-2 11:40

都用5000蚊左右,但因為係運通,所以唔係度度有得用 之後佢就發脾氣

洋房

海之風 發表於 20-2-2 11:40

現金一黎又唔知要比幾多,比一兩千佢唔夠用又奇怪。我張信用卡冇上限,佢想用幾多就幾多。

洋房

joejoemum 發表於 20-2-2 11:01
1千都係心意,養到咁大,要有父母心。

我比現金佢佢都係儲 我寧願用黎投資。我同佢講話如果要乜野我咪買比佢。前排先買左隻6卡既藍寶石戒指。佢心態係想有錢揸手

大宅

KollyBeans 發表於 20-2-3 12:39
我比現金佢佢都係儲 我寧願用黎投資。我同佢講話如果要乜野我咪買比佢。前排先買左隻6卡既藍寶石戒指。佢 ...

6卡藍鍑幾錢?

洋房

adacat 發表於 20-2-3 16:03
6卡藍鍑幾錢?
Ceylon unheated almost loupe clean 6.05卡連埋碎鑽買左5萬美金

子爵府

回覆樓主:

信用咭任碌,咁似傳說中嫁入豪門果啲少奶奶嘅?好多狂碌名牌拎去米蘭站換現金。

人哋要錢你就買粒幾十萬嘅鑽石,當左佢你嬲唔嬲先?

男爵府

將心比已,父母養育你花咗不少心機,有時並不是實質係錢的問題,如果你覺得父母唔洗用咁多錢,郤要問你攞錢係佢地唔啱,咁我想反問你,由你出世到十八歲自立你係天生天養?記著[家用]只係一個代名詞,老人家都係希望有錢在手,萬一有急用唔通用你張信用咭借錢定係賣出礸戒套現?仲有好多父母都想話比別人聽我個仔比幾多錢我用去炫耀一番,尼D係佢地心理上覺得教出個叻仔,並不係同人講我個仔比張咭我去用,好似比人包起做小三咁.

洋房

Jameskey 發表於 20-2-4 01:17
信用咭任碌,咁似傳說中嫁入豪門果啲少奶奶嘅?好多狂碌名牌拎去米蘭站換現金。

人哋要錢你就買粒幾十萬嘅 ...

佢係因為見到我比左幾千蚊呀婆之後心態爆炸,
話我冇比過現金佢。

洋房

大妹妹 發表於 20-2-4 09:25
將心比已,父母養育你花咗不少心機,有時並不是實質係錢的問題,如果你覺得父母唔洗用咁多錢,郤要問你攞錢係佢 ...

我居屋家庭, 出世到中學都冇零用錢, 到中一開始每日有20蚊食飯到我中六18歲.
晚餐日日都係食M記同大家樂.每個月住大約2次飯仲要我洗碗.
從來冇錢去旅行, 冇補習, 冇興趣班.

我心態係我唔比錢佢, 但佢有事/想去旅行/有咩想要我一定會出
我唔想就佢比現金佢, 因為佢唔識理財.
就算有錢都係放銀行, 點解我唔拎黎投資?

男爵府

KollyBeans 發表於 20-2-4 12:11
我居屋家庭, 出世到中學都冇零用錢, 到中一開始每日有20蚊食飯到我中六18歲.
晚餐日日都係食M記同大家樂. ...
你咁講即係你認為父母無養過你,你係天生天養,所以而家獨立了便不用比家用,你係住居屋唔係丁屋或祖屋,屋係父母供架,做人要懂得感恩,感恩你唔係孤兒有父母養,有書讀,有得食,有屋住;另很難理解父母不懂理財郤可供一間居屋,係咪父母不能令你有豪華生活,不能帶你去旅行,所以她/他們不應有舒適的晚年?

珍珠宮

回覆樓主:

點都好, 父母係應該畀家用嘅
就算我有一排冇做嘢, 我都照畀

大宅

咁收番佢張信用卡,俾6千佢,咁心理上你都係每月用多1千,呢1千當係每個月請佢食餐飯,年尾俾1-2萬佢去旅行,幾十萬鑽戒老人家唔識,只會當一份禮物,下次唔好咁嘥錢啦

番茄仔    發表於 20-2-4 21:25

首頁

尾頁

跳至