母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我系bb滿月我先至轉全人奶
佢之前系人奶+奶粉
但我發現我開始退奶+bb吾系咁成日飲我d奶
可能系放落雪櫃而攪到變味
所以我至轉全人奶 比bb啜得多d 上返奶

我一日飲一大盒黑豆豆漿+6000ml水+一碗大湯 !但我仍然都系覺得bb食吾多夠
佢依家肥嘟嘟變左瘦小小(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)
我系咪餵錯 ...我系二粒鐘比bb試下食吾食 佢吾食又試下三粒鐘
而且佢食緊途中好鐘意訓 大力啜2-3分鐘又細力 食到遍哂咀 我都會逼佢食到十五分鐘
十五分鐘已經系最盡!!佢本身系已經介左夜奶 直到我餵人奶 佢一時時又起身搵奶!就算佢訓都系搵奶!我依家夜晚冇嘈醒佢 我系咪做得岩?見到佢依家瘦真心痛各位媽媽幫幫手

男爵府

YungyungWong 發表於 20-2-3 05:47
佢之前系人奶+奶粉

多食飯,有米氣,身體先會運行得好,暫定每邊都餵住先,例如左面10分鐘,再右面咁,可能你之前不是全人奶所以未夠,繼續努力,追得返架

男爵府

2021勳章 Poo得好勳章

YungyungWong 發表於 20-2-3 05:47
佢之前系人奶+奶粉

要放鬆心情,太緊張都會影響奶量架.
BB宜家幾多個月?如果BB有3-4個月, 夜晚訓左,唔駛特別整醒佢,因為訓覺對BB都重要,而且BB肚餓會自己醒,唔駛太擔心肚餓問題.
我係2個小朋友既媽媽,大仔宜家5歲,細囡宜家2歲.講返仔仔初出世,因為醫院怕BB喊影響其他媽媽(果時未太大力推母乳)所以大多俾定D水奶我地,而我仔仔又好心急,一肚餓就爆喊,我仲以為我自己冇奶,成日就俾左醫院D水奶佢飲,攪到自己石頭胸.因為埋身要大力吸啜,而仔仔飲慣左水奶,就唔多喜歡埋身.但我堅持母乳對BB最好.所以密密泵,由最初泵唔夠cover 奶樽底(好少好少)到埋身後, 一次都泵到200ml, 再泵到粉紅色奶 (流血)我仍然堅持.

男爵府

BlessBeatitudes 發表於 20-2-4 00:24
BB宜家幾多個月?如果BB有3-4個月, 夜晚訓左,唔駛特別整醒佢,因為訓覺 ...

到妹妹出世,以為有D經驗,但原來佢係個懶訓豬.明明好肚餓,一埋身,啜左3-5下,就訓左覺,係好"淋"果隻,點整都唔醒,過30-60mins後,肚餓又喊醒,但啜左10下,又訓覺.呢個pattern 無限loop.攪到輕磅左唔出得院,被迫補奶,但其實只係佢太懶訓.之後一直到2.5mths,仲係咁懶訓.唯有泵出黎,等佢訓醒先食,我又可以休息下.呢個情況到4mths先好轉.所以話做人媽咪,尤其餵母乳既,係特別辛苦既,加油呀

複式洋房

chowyee82 發表於 20-2-3 23:03
多食飯,有米氣,身體先會運行得好,暫定每邊都餵住先,例如左面10分鐘,再右面咁,可能你之前不是全人奶 ...

我想問追返嘅時間要幾耐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)以家見住仔瘦 好難受

複式洋房

BlessBeatitudes 發表於 20-2-4 00:24
BB宜家幾多個月?如果BB有3-4個月, 夜晚訓左,唔駛特別整醒佢,因為訓覺 ...

好偉大既媽媽我地一齊加油(emoji)(emoji) 不過我知見到b爆喊個一刻系好難受

複式洋房

到妹妹出世,以為有D經驗,但原來佢係個懶訓豬.明明好肚餓,一埋身,啜左3-5下,就訓左覺,係好"淋"果隻,點整都 ...

我個仔都鐘意訓教!(emoji)有陣時搞醒咗佢佢唔係食係喊

男爵府

YungyungWong 發表於 20-2-4 00:52
我想問追返嘅時間要幾耐(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)以家見住仔瘦 好難受

我兩個女,兩個都全母乳,大既到兩歲,細既歲半;大女初時我都唔夠架,我一路睇電視一邊由佢啜,令乳房多啲奶陣,咁身體會知道要造多啲奶,時間因人而異,不過比心機,我記得楊千華果時都係講自己唔夠,佢係用泵,佢話無都照泵,等身體知道要造奶。
如果你真是太倦,建議你補少少奶粉,媽媽心情開朗啲都會有幫助,身體太倦咩都做不到架,加油

子爵府

2021勳章

bb已經3個月大,唔需要擔心佢肚餓唔啜。埋身有15分鐘好足夠呀,埋身時啜一陣就瞓,即係佢唔係肚餓,想搵奶咀安撫佢可以啜住瞓。
尚記得我女半個月大,有次埋身最快記錄食8分鐘就瞓覺,整極都唔醒。到瞓醒換片,尿片聚手夠重,即係瞓前嗰餐食得飽。
bb 1-3個月生長得最快,之後增長會慢慢放緩,所以bb會按自己成長需要去調節食量。
埋身係由bb做主導,佢食夠就會停,呢個係自然定律。埋身提供到最全面同直接嘅營養需要俾bb,埋身嘅親密接觸對bb心智發展亦有莫大好處。

我全埋身2年半,呀女健康活潑。以前埋身都困惑過,經常擔心bb食量同身型,依加回望都覺得自己當時太過緊張。
放鬆

男爵府

YungyungWong 發表於 20-2-4 00:56
我個仔都鐘意訓教!(emoji)有陣時搞醒咗佢佢唔係食係喊

我最初驚妹妹肚餓,半夜驚醒佢餵奶,佢只係喊,都唔肯飲,之後問返健康院,話唔駛特登叫醒佢,肚餓自然會醒,咁我就順返BB作息飲奶時間,冇咁大壓力而且仲可以訓返下㖭

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊